Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komunistický manifest

Komunistický manifest vypracovali Karel Marx a Bedřich Engels v Londýně roku 1848 jako teoretický a praktický program strany, určený pro veřejnost. „Praktické uplatnění těchto zásad, jak prohlašuje sám Manifest, bude všude a vždy záviset na historicky daných okolnostech. Manifest je historickým dokumentem, na němž již podle našeho názoru nemáme právo něco měnit. Pozdějšímu vydání bude snad možno předeslat úvod, který překlene vzdálenost od roku 1848 do nynější doby.“ Karel Marx a Bedřich Engels v Londýně 24. 6. 1872.

Karel Marx ve službách pracujícím

Komunistický manifest nemohl být nazván manifestem socialistickým. Roku 1847 byli socialisty nazýváni lidé dvojího druhu. Jednak přívrženci různých utopických systémů, zejména owenovci v Anglii a fourierovci ve Francii, oba tyto směry se již tehdy zvrhly v pouhé sekty, pomalu vymírající. V obou případech to byli lidé stojící mimo dělnické hnutí hledající podporu spíše „u vzdělaných“ tříd.

Socialismus znamenal roku 1847 buržoasní hnutí, komunismus hnutí dělnické. „Proto jsme již tehdy velmi rozhodně zastávali názor, že „osvobození dělníků musí být dílem dělnické třídy samé“, nemohli jsme být ani na okamžik na pochybách, které z těchto dvou jmen máme zvolit. Také později nás nikdy nenapadlo je odmítat.“ Bedřich Engels, Londýn, dne 1. května 1890

Na levici jsou jednak sociální mastičkáři, kteří se snaží různými všeléky a všelijakým příštipkařením odstranit společenské neduhy, aniž by v nejmenším ubližovali kapitálu a zisku. Naproti tomu ta část dělnictva, která se přesvědčila o nedostatečnosti pouhých politických převratů a dožadovala se podstatného přetvoření společnosti se tehdy nazvala komunistickou.

Americký proletariát po prvé zmobilizoval dělníky a pracovníky v jednu armádu, pod jedním praporem a za jeden nejbližší cíl: „Za uzákonění normální osmihodinové pracovní doby, kterou proklamoval již ženevský kongres Internacionály roku 1866 a potom znovu pařížský dělnický sjezd roku 1889. A podívaná dnešního dne ukáže kapitalistům a statkářům všech zemí, že dnes jsou proletáři všech zemí skutečně sjednoceni.“ Bedřich Engels, Londýn, dne 1. května 1890

Základní myšlenka, vinoucí se celým Manifestem:

Hospodářská výroba a celé dějiny jsou dějinami třídních bojů, zápasů mezi vykořisťovanými a vykořisťujícími, mezi ovládanými a vládnoucími třídami. Nyní však tento boj dosáhl stupně, kdy vykořisťovaná a utiskovaná třída (proletariát) se již nemůže osvobodit od vykořisťující a utiskující ji třídy (buržoasie), neosvobodí-li zároveň navždy celou společnost od vykořisťování, útisku a třídních bojů.“

MANIFEST KOMUNISTICKÉ STRANY:

I. Buržoasie (kapitalisté) a proletariát (dělníci)

Buržoasie proměnila osobní důstojnost člověka ve směnnou hodnotu a na místo nesčetných propůjčených a řádně nabytých svobod postavila jedinou na nic se neohlížející svobodu obchodu.

Buržoasie učinila výrobu a spotřebu všech zemí kosmopolitní (globalizace) a vzala průmyslu pod nohama národní půdu. Prastará národní průmyslová odvětví byla zničena a jsou ještě denně ničena. Místo staré a místní a národní soběstačnosti – nastupuje vzájemná závislost národů.

Dějiny průmyslu a obchodu jsou již po několik desetiletí jen dějinami vzpoury novodobých produktivních sil proti novodobým výrobním vztahům proti vlastnickým vztahům, které jsou podmínkami existence buržoasie a jejího panství.

Stačí poukázat na obchodní krize, které svým periodickým opakování stále nebezpečněji ohrožují existenci celé buržoasní společnosti. Za obchodních krizí bývá po každé ničena velká část nejen produktivních sil již vytvořených. Za těchto krizí propuká společenská epidemie, která by se všem dřívějším epochám zdála nesmyslnou – epidemie nadvýroby.

Proletariát jsou dělníci (latinsky otroci), kteří jsou nuceni prodávat se po částech a jsou zbožím (na trhu práce) jako každý jiný předmět obchodu. Náklady na dělníka se omezují proto téměř výhradně na životní prostředky, nevyhnutelné pro jeho obživu a pro udržení jeho rodu. Ale cena zboží, tedy i cena práce se rovná jeho výrobním nákladům.

Čím více odpornější se stává práce, tím nižší je mzda, protože buržoa-továrník prohlašuje zisk za svůj cíl. Roste tak množství práce, ať již tím, že je prodlužována pracovní doba, anebo tím, že se požaduje za určitou dobu větší množství práce, že je zrychlován běh strojů.

Masy dělníků, směstnané v továrně, jsou organizovány po vojensku. Jako řadoví vojáci průmyslové armády jsou stavěni pod dozor celé hierarchie poddůstojníků a důstojníků. Jsou nejen raby buržoasní třídy, buržoasního státu, každého dne a každé hodiny je také zotročuje stroj, dozorce a především sám jednotlivý buržoa-továrník.

Když končí vykořisťování dělníka továrníkem a dělník nakonec dostává hotově vyplacenou svou mzdu, vrhají se na něho druhé části buržoasie – domácí pán, kramář, lichvář. Dnes můžeme mluvit o vysokém nájemném, inkasu, bankovních půjčkách a hypotékách.

Dosavadní nižší vrstvy středních stavů (dnes střední třída) jako drobní průmyslníci, obchodníci, soukromníci, řemeslnici (živnostníci) a rolníci (zemědělci). Všechny tyto třídy klesají do řad proletariátu, zčásti proto, že jejich malý kapitál nestačí k provozu v soutěži s většími kapitalisty. Tak se proletariát rekrutuje ze všech tříd obyvatelstva.

Dělníci začínají tvořit spolky (odbory) proti buržoasii – vystupují na obranu svých mezd. Zakládají dokonce trvalá sdružení (odborové svazy), aby si zabezpečili prostředky pro případ vzpour. Boj přechází místy v otevřená povstání (stávky).

Každý třídní boj je bojem politickým. Vynucuje si uznání jednotlivých zájmů dělnictva cestou zákonodárnou. Tak například zákon o desetihodinové době pracovní v Anglii. Ze všech tříd, které dne stojí proti buržoasii, je skutečně revoluční třídou toliko proletariát. Ostatní třídy upadají a zanikají s vývojem velkého průmyslu.

Střední stavy: malý průmyslník, malý obchodník, řemeslník a rolník (soukromý zemědělec) – ti všichni bojují proti buržoasii, aby zachránili před zánikem svou existenci jako střední stavy. Nejsou tedy revoluční, nýbrž konservativní.

Lumpenproletariát (nezaměstnaní) bývá místy proletářskou revolucí strhován do hnutí, ale vlivem celého svého životního postavení bude spíše ochoten zaprodat se pro reakční rejdy.

Všechna dosavadní hnutí byla hnutími menšin nebo v zájmu menšin (aristokracie a buržoasie). Proletářské hnutí je samostatným hnutím obrovské většiny v zájmu obrovské většiny. Poznámka: V současnosti je důležitější bojovat za vyšší mzdy a zákoník práce, než za práva menšin a lidská práva, která neubližují tučnému bankovnímu kontu kapitalistovi. Protože lidí, kteří pracují za mzdu a nevlastní výrobní prostředky jsou většinou.

II. Proletáři a Komunisté

Komunisté jsou tedy v praxi nejrozhodnější, stále kupředu pobízející složkou dělnických stran všech zemí: teoreticky vynikají nad ostatní masu proletariátu pochopením podmínek, průběhu a všeobecných výsledků proletářského hnutí.

Komunismus se vyznačuje nikoliv odstraněním vlastnictví, ale odstraněním vlastnictví buržoasního. „Nám komunistům se vytýkalo, že prý chceme odstranit osobně nabyté a vlastní prací získané vlastnictví; vlastnictví, které je základem veškeré osobní svobody, činnosti a samostatnosti.“

Přejděme k námezdní práci: Průměrná cena námezdní práce se rovná mzdovému minimu, t. j. sumě životních prostředků, nezbytně nutných, aby dělníka zachovaly při životě jako dělníka. Svobodou se v rámci nynějších buržoasních výrobních vztahů rozumí – volný obchod, volná koupě a prodej.

Děsíte se, že chceme zrušit soukromé vlastnictví? Ale v nynější vaší společnosti je soukromé vlastnictví zrušeno pro devět desetin jejich příslušníků; existuje právě proto, že pro devět desetin neexistuje. Vytýkáte nám tedy, že chceme zrušit vlastnictví, které nezbytně předpokládá, že obrovská většina společnosti nemá vlastnictví. Zkrátka vytýkáte nám, že chceme zrušit vaše vlastnictví. Ano, to opravdu chceme.“

Komunismus nebere nikomu možnost přivlastňovat si společné výrobky (ani nezakazuje stahovat na internetu hudbu a filmy), bere jenom možnost zotročovat si tímto přivlastňováním cizí práci.

Komunisté nechtějí zavést společenství žen, ale odstranit prostituci a zrušit postavení ženy jako pouhého výrobního nástroje. Komunistům se také vytýká, že chtějí odstranit vlast. Dělníci nemají vlast. Nelze jim vzít to, co nemají.

Nacionální rozdíly a protiklady mezi národy mizejí stále více již rozvojem buržoasie, svobodou obchodu, světovým trhem, stejnorodostí průmyslové výroby a jí dopovídajícími životními podmínkami. Tou měrou, jakou bude odstraňováno vykořisťování jednoho jedince druhým, bude odstraňováno i vykořisťování jednoho národa druhým.

V nejpokročilejších zemích může však být téměř všeobecně použito těchto opatření:

  1. Vyvlastnění pozemkového vlastnictví a použití pozemkové renty na výdaje státu.
  2. Vysoká vzestupná daň.
  3. Zrušení dědického práva.
  4. Konfiskace majetku všech emigrantů a rebelů.
  5. Soustředění úvěru v rukou státu prostřednictvím národní banky se státním kapitálem a výhradním monopolem.
  6. Soustředění veškeré dopravy v rukou státu.
  7. Rozmnožení národních továren, výrobních nástrojů, obdělání a zúrodnění pozemků podle obecného plánu.
  8. Stejná pracovní povinnost pro všechny, zřízení průmyslových armád, zejména pro zemědělství.
  9. Spojení zemědělství s průmyslem, úsilí o postupné odstranění protikladu mezi městy a venkovem.
  10. Veřejná a bezplatná výchova všech dětí. Odstranění tovární práce dětí v její dnešní podobě. Spojení výchovy s materiální výrobou atd.

Místo staré buržoasní společnosti s jejími třídami a třídními protiklady nastoupí sdružení, v němž svobodný vývoj každého jednotlivce je podmínkou svobodného vývoje všech.

III. Socialistická a komunistická literuatura

Konzervativní aneb buržoasní socialismus

Část buržoasie by ráda odpomohla sociálním neduhům, aby zajistila trvání buržoasní společnosti. Sem patří: národohospodáři, filantropové, humanitáři, oprávci pečující o blaho pracujících tříd, organizátoři dobročinnosti, odpůrci týrání zvířat, zakladatelé abstinentních spolků, fušerští reformátoři nejrozmanitějších druhů.

Socialističtí měšťáci chtějí podmínky existence novodobé společnosti, ale bez bojů a nebezpečenství, které z nich nezbytně vyplývají. Přejí si existující společnost bez živlů, které ji revolucionují a rozkládají.

Kriticko-utopistický socialismus a komunismus

Skutečně socialistické a komunistické systémy jako Saint-Simonův, Fourierův, Owenův, atd. Zavrhují jakoukoli politickou, a zejména jakoukoliv revoluční akci, chtějí svého cíle dosáhnout pokojnou cestou a pokoušejí se drobným samozřejmě selhávajícími pokusy a mocí příkladu proklestit cestu novému společenskému evangeliu.

Původci těchto systémů mohou být v mnoha směrech revoluční, ale jejich žáci tvoří vždy reakční a konzervativní sekty spojené s pedanstvím, fanatickou pověrčivou vírou v zázračné účinky své sociální vědy. Proto vystupují proti jakémukoliv politickému hnutí dělníků, které podle jejich mínění může nějakého úspěchu docílit.

IV. Stanovisko komunistů k různým opozičním stranám

Zkrátka, komunisté všude podporují každé revoluční hnutí proti dosavadním společenským a politickým poměrům. Proletáři nemají co ztratit, leda své okovy.

Proletáři všem zemí, spojte se!

Autor: Pavel Herman | úterý 13.5.2014 13:57 | karma článku: 21,06 | přečteno: 5238x
  • Další články autora

Pavel Herman

Příběhy bezpráví XXIII. - Trestní oznámení za výměnu kotlů ve společné budově

S. HerXXX vyměnil původní staré kotle ve společné nemovitosti za zcela nové. Následně spoluvlastník (dle katastru) R. ObhXXX podal trestní oznámení, pan S. HerXXX byl obviněn a po předložení dokladů zproštěn z přečinu krádeže.

19.8.2019 v 18:00 | Karma: 9,00 | Přečteno: 510x | Diskuse| Občanské aktivity

Pavel Herman

Příběhy bezpráví XXII. - Rozkopaný a zúžený vjezd starostou města a jiné delikty

Starosta města rozkopal a zúžil vjezd svým sousedům, ačkoliv podle informací na stavebním úřadě měl vjezd zůstat nedotčen. Nechybí zde ani delikt kvůli skladování stavební suti nebo volání policie kvůli rádiu.

8.8.2019 v 17:08 | Karma: 4,72 | Přečteno: 286x | Diskuse| Občanské aktivity

Pavel Herman

Příběhy bezpráví XXI. - Soudce JUDr. Ševčík soudil v době nemoci žalobců

Soudce JUDr. Ševčík nařizoval jednání, kdy žalobce neměl právního zástupce, ověřoval si u jeho ošetřujícího lékaře zdravotní stav ačkoliv věděl, že je ve stavu nemocných, tak soudil i bez jeho přítomnosti.

25.7.2019 v 16:32 | Karma: 8,78 | Přečteno: 634x | Diskuse| Občanské aktivity

Pavel Herman

Příběhy bezpráví XX. - Nesouhlas s psychologickým posudkem

Pacientka nebyla spokojena s posudkem psychologa, protože se v něm nacházely zavádějící informace. Na základě žádosti opravu či vyřazení ze spisu byla zpráva z psychologického vyšetření odstraněna ze spisu.

20.7.2019 v 12:11 | Karma: 9,14 | Přečteno: 637x | Diskuse| Společnost

Pavel Herman

Příběhy bezpráví XIX. - Nepřiznání příspěvku na sociální péči

Podle zákona o sociálních službách může osoba invalidní zažádat o příspěvek na péči. Jenomže o jeho uznání mnohdy rozhodují úředníci a obvodní lékaři, nikoliv odborní lékaři z IHOK či IKEM.

19.7.2019 v 9:16 | Karma: 11,60 | Přečteno: 1824x | Diskuse| Občanské aktivity

Pavel Herman

Příběhy bezpráví XVII. - Soud nerespektoval zdravotní stav nevyléčitelně nemocné

Okresní soud ve Vyškově dne 22. 7. 2009 přerušil jednání žalovaného MVDr. J. LysXX kvůli zlomenině nohy, tak v usnesení ze dne 17. 5. 2019 uvedl, že zdravotní stav M. HerXXX neodůvodňuje přerušení řízení, ačkoliv trpěla leukémií

15.7.2019 v 13:38 | Karma: 9,22 | Přečteno: 622x | Diskuse| Občanské aktivity

Pavel Herman

Příběhy bezpráví XVIII. - Sousedský spor o vlastnictví studny a nevyhodnocené důkazy

Sousedský spor vznikl ohledně vlastnictví studny, která se jednou polovinou nacházela na pozemku manželů HerXXX a druhou polovinou na pozemku manželů KupXXX. Manželé KupXXX prodali dům společně s příslušenstvím novým sousedům Schw

13.7.2019 v 11:49 | Karma: 10,14 | Přečteno: 407x | Diskuse| Občanské aktivity

Pavel Herman

Příběhy bezpráví XVI. - Vyškovský soud není kurýrní služba

Okresní soud ve Vyškově z neznámé příčiny odepřel dlouhodobě poskytovanou kurýrní soudní službu a vrátil spisové materiály k jiném soudu zpět jejich adresátům. Z důvodu vrácení těchto spisových materiálů jsme mohli zameškat lhůty.

11.7.2019 v 18:42 | Karma: 0 | Přečteno: 115x | Diskuse| Občanské aktivity

Pavel Herman

Marxův postoj k imigraci z roku 1870

Karel Marx se v dopise, zaslaném dne 9. dubna 1870, svým spolupracovníkům Sigfriedu Mayerovi a Augustu Vogtovi do Spojených států kriticky vyjadřuje k Irské imigraci.

1.7.2019 v 13:58 | Karma: 8,89 | Přečteno: 153x | Diskuse| Politika

Pavel Herman

Příběhy bezpráví XV.: Soudce JUDr. Ševčík zmařil dokazování

Soudce JUDr. Ševčík z Okresního soudu ve Vyškově se při žalobě o vypořádání podílového spoluvlastnictví nezabýval otázkou vložených finančních prostředků (účetních záznamů a stavebního deníku) do společné věci.

24.6.2019 v 17:35 | Karma: 8,98 | Přečteno: 265x | Diskuse| Občanské aktivity

Pavel Herman

Příběhy bezpráví XII. – Je možné si objednat trestní stíhání na drobného podnikatele?

Drobný podnikatel byl neoprávněně trestně stíhán Policií ČR a státním zastupitelstvím ve Vyškově, které se dostalo až k soudu. Toto trestní stíhání nemělo být zahájeno, protože nenaplňovalo skutkový stav trestného činu.

11.6.2019 v 13:01 | Karma: 8,74 | Přečteno: 367x | Diskuse| Občanské aktivity

Pavel Herman

Čím větší blbec, tím větší politik III.

V životě je snad nejhorší srážka s blbcem, což je asi stejně obrovské neštěstí jako se snažit při jednání s moderním českým politikem prosazovat vlastní názory, které jsou navíc dokonale podloženy skutečnými fakty.

3.6.2019 v 16:20 | Karma: 6,91 | Přečteno: 96x | Diskuse| Společnost

Pavel Herman

Čím větší blbec, tím větší politik II.

Snad nejhorším údělem je diskuze o imigraci s liberálně levicovým politikem, který nemá ani žádné základní geografické povědomí ohledně počtu uprchlíků ve světě nebo alespoň minimální ekonomické znalosti.

30.5.2019 v 18:57 | Karma: 4,73 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Pavel Herman

Vietnamský premiér navštívil Českou republiku

Premiér Nguyen Xuan Phuc na základě pozvání českého premiéra Andreje Babiše pracovně navštívil Češkou republiku. Návštěva vietnamského premiéra v ČR znamenala přínos pro obě země.

20.4.2019 v 21:23 | Karma: 3,50 | Přečteno: 78x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Herman

Očekávaná návštěva Vietnamského premiéra Nguyen Xuan Phuc v České republice

Na základě pozvání českého premiéra Andreje Babiše vietnamský premiér Ngueyn Xuan Phuc a jeho manželka pracovně navštíví Českou republiku od 16. 4. 2019 do 18. 4. 2019.

14.4.2019 v 12:34 | Karma: 0 | Přečteno: 75x | Diskuse| Politika

Pavel Herman

EU podporuje aplikaci mezinárodního práva pro řešení sporů v Jihočínském moři

V posledních letech Čína prováděla vybudování umělých ostrovů a mělkých pláží na souostroví Truong Sa (Spratly) v Jihočínském moři, zejména 7 korálových ostrůvků Tu Nghia, Cross, Scarf, Gac Ma, Ga Ven, Chau Vien, En Dat.

13.4.2019 v 11:09 | Karma: 0 | Přečteno: 87x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Pavel Herman

Potenciály podporující hospodářské spolupráce mezi Vietnamem a Českou republikou

Vietnam a Česká republika společně sdílejí tradiční přátelské vtahy. Obě země mají obrovský potenciál ve vzájemné podpoře a spolupráci v nadcházejícím období, a to zejména v oblastech hospodářské, obchodní a investiční spolupráce.

11.4.2019 v 12:06 | Karma: 0 | Přečteno: 89x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Herman

Příběhy bezpráví XIV: Pět advokátů proti chovu koní. Soudci v rozsudku rozhodli.

V záležitosti jednoduchého soudního sporu se shodlo pět advokátů na tom, že člen vedení města Ivanovice na Hané chová koně v záhadně zkolaudovaných stavbách a sousedy neustále obtěžuje imisemi. Krajský soud rozhodl pro chov.

27.3.2019 v 20:01 | Karma: 5,97 | Přečteno: 328x | Diskuse| Společnost

Pavel Herman

Rady a tipy pro levné cestování (LowCost Travel)

Každá řešená problematika je rovněž doplněna odkazy na webové stránky, kde je možné najít vedle zajímavých informací i užitečné pomocníky v podobě mobilních aplikací pro chytré mobilní telefony.

20.3.2019 v 14:26 | Karma: 6,55 | Přečteno: 809x | Diskuse| Cestování

Pavel Herman

Napětí v Jihočínském moři stále stoupá

Nedávný vývoj vztahů v Jihočínském moři probíhal s napětím, protože Čína v této oblasti vytvářela militarizační aktivity a nezákonně zasahovala do suverenity malých zemí, které pouze žádaly o náhradu způsobené škody.

13.3.2019 v 20:05 | Karma: 4,94 | Přečteno: 264x | Diskuse| Média