Pavel Herman

Úspěchy komunistického Vietnamu za období třicetileté inovace (DOI MOI)

8. 07. 2017 10:44:29
V roce 1986 proběhla ve Vietnamu reforma tzv. Politiky nového směru (DOI MOI). Od roku 1990 se HDP ztrojnásobilo, tempo růstu dosahovalo zhruba 7,5 procenta ročně a měsíční příjem se zvýšil ze 100 USD na 2.220 USD v roce 2016.

Právní a hospodářské reformy

Ve Vietnamské socialistické republice (VSR) došlo k zavedení nového právního systému s dokonalejšími předpisy odpovídajícími mezinárodním standardům. Ačkoliv si státní sektor i v současnosti udržuje vedoucí úlohu, tak podniky různých hospodářských sektorů se mohou sdružovat ke společnému podnikání. V případě soukromého hospodářství je legálně získaný majetek i kapitál chráněn státem. Tímto stát podporuje zahraniční subjekty a jednotlivce k tomu, aby ve Vietnamu investovaly svůj finanční kapitál a výrobní postupy.

Právní systém a lidská práva

Ústava VSR z roku 2013 obsahuje ustanovení o rovnosti občanů před zákonem a zaručuje základní práva občanů jako právo volit a být volen, právo na nedotknutelnost osobního života a obydlí bez rozhodnutí lidového soudu nebo prokuratury, právo na svobodu projevu a zachování listovního tajemství, právo na svobodu pohybu i pobytu, zajištění rovných příležitosti pro muže a ženy, zajištění ochrany investic, sociálního a zdravotního zabezpečení pro seniory a osoby se zdravotním postižením, právo na práci, vzdělání, uměleckou a literární činnost.

Ekonomický růst během třiceti let

Vietnam patřil v osmdesátých letech mezi rozvojové země, ale od roku 1990 se jeho ekonomika v podobě hrubého domácího produktu průměrně zvyšovala o 7,4 procent. Zatímco v tedy ještě v roce 1986 pohyboval měsíční příjem na jednoho obyvatele pod hranicí 100 USD, tak v roce 2016 se tento příjem zvýšil k přijatelnému průměru přes 2.200 USD na jednoho obyvatele.

Vietnamu se tedy i v současnosti daří držet rychlé tempo stabilního a soustavného ekonomického růstu. V letech 2001 až 2010 dosahoval růst HDP průměrně okolo 7,2 procent. V období 2011 až 2015 docházelo k průměrnému ročnímu růstu HDP kolem 6 procent. Po celé období třiceti let vzrůstalo HDP v průměru téměř o 7 procent, z toho po dvacet let růstu dosahoval přírůstku 7,4 procent.

Vietnam patří mezi asijské tygry

Z hlediska dalších ekonomických ukazatelů je samozřejmě také nutné upozornit na nízkou inflaci, která se podle indexu CPI celkově pohybuje na úrovni 2,66 procent (jádrově tedy na 1,83 procent) a je rovněž důležitým faktorem z hlediska ekonomických úspěchů. Nezaměstnanost činila v roce 2016 pouze 2,3 procenta a celkové registrované přímé zahraniční investice (PZI) dosahovaly objemu 24,4 miliard USD, což je tedy celkově nárůst o 7,1 procenta oproti předcházejícímu roku.

Export dosáhl v roce 2016 objemu 175,9 miliard USD (nárůst o 8,6 procent) kam se zahrnuje především vývoz mobilních telefonů, textilních výrobků a elektroniky. Dovoz činil 173,3 miliard USD (nárůst o 4,6 procent) a zahrnoval především stroje, zařízení, elektronické součásti a součásti mobilních telefonů. V roce 2016 ukazatel celkového veřejného dluhu, který bývá vládou garantovaný představoval úroveň 64,9 procenta.

Vývoj společnosti a boj proti chudobě

Ve Vietnamské socialistické republice (VSR) je více než třetina z celkových vynaložených investic v celé společnosti zaměřena na splnění úkolu zmírnění chudoby, rozvoj lidských zdrojů, vzdělávání, vědy a technologií, zdravotnictví, kultury a dalších podobných cílů.

Podle hodnocení OSN je Vietnam jednou z předních zemí světa v boji za snížení chudoby, která splnila požadavky rozvojových cílů tisíciletí OSN (MDGs). Před zahájením politiky nového směru činila míra chudoby ve Vietnamu 58 procent a nyní tvoří počet chudých domácností jen 9 procent z celkového počtu.

Vietnam je bezpečnou zemí s bohatými mezinárodními vztahy

Z hlediska přímých zahraničních investic není Vietnamská socialistická republika (VSR) rizikovou zemí pro investování. Ekonomika Vietnamu je tedy velice stabilní a politický systém navíc nabízí ochranu legálně nabytých investic. Toto právo je zajištěno i podle nové Ústavy (VSR), která platí od roku 2013.

Vietnam je od roku 1977 členem Organizace spojených národů a jako aktivní člen mezinárodních a regionálních organizací (APEC či ASEAN) v současnosti udržuje diplomatické vztahy s téměř 180 zeměmi po celém světě a obchodní vztahy s více než 160 zeměmi. V roce 2006 se Vietnam stal členem Světové obchodní organizace (World Trade Organization).

Uskutečňování DOI MOI, tzv. Politiky nového směru

V průběhu roku 2016 byl Vietnamská socialistická republika hodnocena jako jedna ze zemí, která úspěšně splňuje rozvojové cíle tisíciletí (MDGs), neboť Vietnam splnil 75 procent těchto cílů, které vytvořily velké změny pro obyvatelstvo. A podle auditorské zprávy, kterou oznámila firma PwC v únoru 2016 je Vietnam 32. největší ekonomikou na světě s HDP, které je vypočítáno podle metody vyrovnání kupní síly (PPP) v hodnotě 595 miliard USD.

Tyto úspěchy tzv. Politiky nového směru (DOI MOI) za uplynulých třicet let názorně ukazují, že volba a rozhodnutí Vietnamské socialistické republiky vydat se touto cestou byla správná a výhodná. Tato cesta tvoří ekonomicko – společenský základ pevné důvěry a cestu dalšího úspěšného budování socialismu ve Vietnamu.

Doporučené odkazy:

Konference Spojených národů pro obnovu a rozvoj

http://unctadstat.unctad.org/CountryProfile/GeneralProfile/en-GB/704/index.html

Autor: Pavel Herman | karma: 19.63 | přečteno: 1396 ×
Poslední články autora