Jak vznikl tento typ restaurace?
Tento typ dopravního pásu vynalezl Yoshiaki Shiraishi, který měl problém se zaměstnanci a řízením restaurace. Inspiroval se dopravními pásy v pivovaru Asahi. Po pěti letech vývoje otevřel Shiraishi v roce 1958 první restaurační bufet s dopravním pásem jménem Mawaru Genroku Sushi ve městě Higashiosaka.
Ze začátku sice lidé seděli u dopravníků pouze jako v bufetu, ale později se pás vylepšil i pro provoz restaurací, kde u stolu mohlo posedět 6 lidí. Boom nastal až po roce 1970, když byl tento koncept představen na Osaka World Expo. K šíření tohoto způsobu podávání jídla došlo až v devadesátých letech minulého století a v roce 2010 se značka Akindo Sushiro stala nejslavnější značkou v Japonsku.
Jaký je restaurant Kichi-Kichi v Hanoji?
Za pevnou cenu mají lidé možnost si vybírat neomezeně jídla z více než 100 specialit (americké hovězí maso, krevety, chobotničky, korejské houby nebo čerstvou zeleninu) do 6 druhů nádob včetně kotlíku na vaření. Veškeré ingredience se tedy pohybují kolem každého stolu na dopravním pásu ve stylu Kaiten-sushi.
Na závěr externí videa
Prohlídka restaurace s bufetem včetně samotného jídla
Prohlídka u jídelního stolu
Příště 18. díl: Supermarket Aeon Mall a projížďka po ekologické čtvrti ve Vietnamu.