Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čerstvá jídla z akvária a pouliční stravování ve Vietnamu

8. 09. 2017 9:40:35
V mnoho restaurací již potvrdilo onu skutečnost, že jídlo ve Vietnamu je nejčerstvější, protože než se dostane do kuchyně a na zákazníkův talíř, tak mu ho musí prodejce před přípravou vylovit z akvária.

Čerstvé mořské plody

Jednou ze zajímavostí ve Vietnamu je, že pokud se jedná o mořské plody, tak z nich obvykle není možné ucítit nějaký zápach. A to protože tyto ulovené krevety, krabi, slimáci a ryby byli buď chyceni před několika hodinami nebo jsou jako ještě živí uchováváni v akváriu s vodou.

Zrovna ve Vietnamu je možnost zájezdu s plnou penzí anebo polopenzí docela na škodu. Protože nejen místní restaurace, ale obyčejné jídelní koutky na ulici mohou nabídnout za slušnou cenu širokou nabídku jídel.

Jídlo před přípravou:

Co je možné sehnat na ulici:

Zajímavými pokrmy jsou uvaření šneci Bun Oc s omáčkou Nuoc Cham, ploché nudle Cao Lau, žabí stehýnka a slepičí pařáty. Mezi oblíbené pochoutky patří také hadi, veverky, myši. Za oblíbenou delikatesu se považuje například zárodek kachního embrya Balut nebo opečené larvy bource morušového.

Ceny v zátoce Ha Long Bay (Dračí zátoka)

Cena v obyčejném stravovacím zařízení u cesty: Crispy kuře za 25 korun, Crunchy kuře za 25 korun, kuřecí křidélko za 35 korun, kuřecí rolky za 45 korun, sýrová klobása za 7 korun, Sprea klobása za 15 korun, rýže s kuřetem za 50 korun, Sour Fried za 35 korun, hranolky za 30 korun, ananasová nebo jahodová voda za 30 korun, ananasový džus 40 korun a pomerančový džus za 45 korun.

Cukrová třtina

Jedná se o obrovskou trávu, ze které se vyrábí cukr. Vyskytuje se v tropických oblastech. Odpadní syrup se nazývá melasa a vyrábí se z ní alkohol, zejména gin a rum. Cukrová třtina dodává energii a ve Vietnamu je možné na ulici koupit i přírodní a čerstvě vymačkaný džus.

Hovězí polévka Pho

Základem polévky Pho je masový vývar, nudle a hovězí nebo kuřecí maso s bylinkami. Pho se slepičím masem se nazývá Pho Ga a Pho s hovězím masem říkáme Pho Bo. Hovězí vývar je možné připravovat ve dvou variantách: hovězí maso vařené ve vývaru Pho Bo Chin anebo hovězí vývar se syrovým masem, které se nakrájí na tenké plátky Pho Bo Tai.

Nejlepší Hanojská pouliční jídla ve Vietnamu

Na ulici hned na chodníku je možné si dát jídlo a posedět na plastových židličkách. Vietnamci doma dávají přednost konzumaci masa, které bylo ještě ten stejný den, kdy se podává na talíř, poraženo a zpracováno. Totéž platí i o zelenině jako vodním špenátu Rau Muong, zelí Bap Cai, bambusové výhonky Mang, zeleninová hruška čajot Su, kapusta Su Hao, hořký meloun Muop Dang-Kho Qua, ceylonový špenát Rau Mung Toi, okurka Dua Chuot, čínská brokolice Cai Lan.

Je možné si objednat nejen hovězí vývar Pho, ale i rýžový list s masem nebo krevetami Banh Cuon, nudlová polévka s grilovaným vepřovým vývarem (za 30 korun), žlutá rýže se smaženým masem a cibulkou Xoi Xeo, hovězí sušené maso se salátem Nom Thit Bo Kho, krevety se smaženými bramborami, jarní závitky Nem Ran, kuřecí polévka se skleněnými nudlemi Bun Thang, sladký dezert s černou rýží, kondenzovaným mlékem, jogurte a pudinkem s názvem Che nebo vaječnou kávu.

Mezi zajímavé pochoutky patří také ovoce jako například král ovoce Durian s názvem Sau Rieng, mangosteen zvané Mang Cut, žluté mango Xoai, ananas Dua dračí ovoce s názvem Thang Long s bíločernou dužinou, miniaturní pomeranče Komquats, banány, kokos Dua, malajská hvězda Starfruits, fialová odrůda Marakuja, dračí oči Longhan zvané Nhan, papája Du Du, citrusový plod podobný grepu s názvem Pomelo (Buoi), Rambutan (Choi Choi) má chuť podobnou líči.

Příště 24. díl: Keramická dílna a umění v Bat Trang.

http://pavelherman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=622819

Autor: Pavel Herman | pátek 8.9.2017 9:40 | karma článku: 11.31 | přečteno: 470x

Další články blogera

Pavel Herman

Co nás (ne)učí o zemědělství na školách aneb moderní pěstování rýže ve Vietnamu

Nedávno jsem si přečetl článek ze stránek inkluzivní škola, kde se psalo ohledně zemědělství ve Vietnamu. Přesně tohle vystihuje slavný citát od G. B. Shawa: "Kdo to umí, ten to dělá. Kdo to neumí, ten to učí."

21.9.2017 v 21:15 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 363 | Diskuse

Pavel Herman

Příběhy bezpráví I.: Obvodní soud pro Prahu v roce 2017 jako v 50. letech?

Jedná se o záležitost sp. zn. 12 C 32/2013, kde se účastník řízení, svědci a veřejnost byli přítomni nesprávného úředního postupu, který dosahuje intenzity trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.

14.9.2017 v 9:42 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 532 | Diskuse

Pavel Herman

Hotely v severním Vietnamu si můžete snadno poplést

Ve Vietnamu se zcela běžně můžete setkat s tím, že dva docela odlišné hotely mají stejný název. Nejdříve nás zcela stejný název zavedl do odlišného hotelu, kde jsme si dali oběd a poté pokračovali do toho správného.

11.9.2017 v 15:27 | Karma článku: 9.81 | Přečteno: 370 | Diskuse

Pavel Herman

Keramická dílna a umění ve vesnici Bat Trang

Bat Trang je vesnice v severním Vietnamu, která je vzdálená 15 kilometrů jihovýchodně od Hanoje. Jedná se o tradiční vesnici s výrobou porcelánu a keramiky s tradicí sahající až do 14. století a vývozem do celého světa.

9.9.2017 v 11:08 | Karma článku: 9.22 | Přečteno: 152 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Ervín Dostálek

Za "Perlou Sibiře" - na Bajkal 12: Do ZABAJKALSKÉHO národního parku a k termálním pramenům

Ptačí ráj, termální prameny, "zrychtovaní" přátelští rybáři nabízející nám nachytané omuly, přírodní rezervace, již zakládal Čech, a v níž šlo hlavně zachránit vzácné soboly, když kdysi jejich kůžemi Carské Rusko platilo i Evropě.

22.9.2017 v 7:11 | Karma článku: 10.60 | Přečteno: 128 | Diskuse

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kudy, kam?

Nejenom psaním živ je člověk, ale i prací na zahrádce a k tomu je jarní a letní období přímo ideální. A není od věci připravit i povyražení, za které cesty do Norska považuji.

22.9.2017 v 5:41 | Karma článku: 3.09 | Přečteno: 113 | Diskuse

Eva Štěpánková

Bude Praha také pyšná na novou koncertní síň?

Původně měl být můj dnešní příspěvek pouze o dalším zážitku z Kodaně, ale náhodou mi padla do očí zpráva, která mu dala širší souvislost.

22.9.2017 v 0:29 | Karma článku: 3.97 | Přečteno: 86 | Diskuse

Iveta Klimečková

Pět základních typů žen podle kabelek

Znáte ten způsob zavěšení kabelky na vztyčeném předloktí? Pokud loket patří mladé dámě s pootevřenými rtíky, je to jaksi součástí image a pán bůh s námi a zlé pryč.

21.9.2017 v 22:47 | Karma článku: 21.87 | Přečteno: 880 | Diskuse

Petr Janák

Po hedvábné stezce

Hory neznají třídní rozdíly, protekci, vztek, nenávist, štěstí, lásku zkrátka nic. Jsou čisté, nahé. Proto na ně, tak rád jezdím. Přiblížit se jim aspoň na chvilku a poznat sám sebe. Ne nadarmo se říká, že hory ukáží charakter.

21.9.2017 v 8:00 | Karma článku: 7.62 | Přečteno: 172 | Diskuse

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.