Čerstvá jídla z akvária a pouliční stravování ve Vietnamu

V mnoho restaurací již potvrdilo onu skutečnost, že jídlo ve Vietnamu je nejčerstvější, protože než se dostane do kuchyně a na zákazníkův talíř, tak mu ho musí prodejce před přípravou vylovit z akvária.

Čerstvé mořské plody

Jednou ze zajímavostí ve Vietnamu je, že pokud se jedná o mořské plody, tak z nich obvykle není možné ucítit nějaký zápach. A to protože tyto ulovené krevety, krabi, slimáci a ryby byli buď chyceni před několika hodinami nebo jsou jako ještě živí uchováváni v akváriu s vodou.

Čerstvé jídlo na výběr přímo z akvária.

Zrovna ve Vietnamu je možnost zájezdu s plnou penzí anebo polopenzí docela na škodu. Protože nejen místní restaurace, ale obyčejné jídelní koutky na ulici mohou nabídnout za slušnou cenu širokou nabídku jídel.

Jídlo před přípravou:

Po přípravě

Co je možné sehnat na ulici:

Zajímavými pokrmy jsou uvaření šneci Bun Oc s omáčkou Nuoc Cham, ploché nudle Cao Lau, žabí stehýnka a slepičí pařáty. Mezi oblíbené pochoutky patří také hadi, veverky, myši. Za oblíbenou delikatesu se považuje například zárodek kachního embrya Balut nebo opečené larvy bource morušového.

Ceny v zátoce Ha Long Bay (Dračí zátoka)

Cena v obyčejném stravovacím zařízení u cesty: Crispy kuře za 25 korun, Crunchy kuře za 25 korun, kuřecí křidélko za 35 korun, kuřecí rolky za 45 korun, sýrová klobása za 7 korun, Sprea klobása za 15 korun, rýže s kuřetem za 50 korun, Sour Fried za 35 korun, hranolky za 30 korun, ananasová nebo jahodová voda za 30 korun, ananasový džus 40 korun a pomerančový džus za 45 korun.

Občerstvení u cesty Five Star.

Cukrová třtina

Jedná se o obrovskou trávu, ze které se vyrábí cukr. Vyskytuje se v tropických oblastech. Odpadní syrup se nazývá melasa a vyrábí se z ní alkohol, zejména gin a rum. Cukrová třtina dodává energii a ve Vietnamu je možné na ulici koupit i přírodní a čerstvě vymačkaný džus.

Hovězí polévka Pho

Základem polévky Pho je masový vývar, nudle a hovězí nebo kuřecí maso s bylinkami. Pho se slepičím masem se nazývá Pho Ga a Pho s hovězím masem říkáme Pho Bo. Hovězí vývar je možné připravovat ve dvou variantách: hovězí maso vařené ve vývaru Pho Bo Chin anebo hovězí vývar se syrovým masem, které se nakrájí na tenké plátky Pho Bo Tai.

Nejlepší Hanojská pouliční jídla ve Vietnamu

Na ulicích přímo hned na chodníku je možné si dát jídlo a posedět na plastových židličkách. Vietnamci ve své zemi dávají přednost konzumaci masa, které bylo ještě ten stejný den, kdy se podává na talíř, poraženo a zpracováno. Totéž platí i o zelenině jako vodním špenátu Rau Muong, zelí Bap Cai, bambusové výhonky Mang, zeleninová hruška čajot Su, kapusta Su Hao, hořký meloun Muop Dang-Kho Qua, ceylonový špenát Rau Mung Toi, okurka Dua Chuot, čínská brokolice Cai Lan.

Je možné si objednat nejen hovězí vývar Pho, ale i rýžový list s masem nebo krevetami Banh Cuon, nudlová polévka s grilovaným vepřovým vývarem (za 30 korun), žlutá rýže se smaženým masem a cibulkou Xoi Xeo, hovězí sušené maso se salátem Nom Thit Bo Kho, krevety se smaženými bramborami, jarní závitky Nem Ran, kuřecí polévka se skleněnými nudlemi Bun Thang, sladký dezert s černou rýží, kondenzovaným mlékem, jogurte a pudinkem s názvem Che nebo vaječnou kávu.

Mezi zajímavé pochoutky patří také ovoce jako například král ovoce Durian s názvem Sau Rieng, mangosteen zvané Mang Cut, žluté mango Xoai, ananas Dua dračí ovoce s názvem Thang Long s bíločernou dužinou, miniaturní pomeranče Komquats, banány, kokos Dua, malajská hvězda Starfruits, fialová odrůda Marakuja, dračí oči Longhan zvané Nhan, papája Du Du, citrusový plod podobný grepu s názvem Pomelo (Buoi), Rambutan (Choi Choi) má chuť podobnou líči.

Příště 24. díl: Keramická dílna a umění v Bat Trang.

http://pavelherman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=622819

Autor: Pavel Herman | pátek 8.9.2017 9:40 | karma článku: 13,59 | přečteno: 616x