Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svátky a festivaly ve Vietnamu

Jednotlivé svátky je možné rozdělit podle základního členění, a to na státní nebo náboženské svátky. Ve Vietnamu těmto slavnostním kulturním akcím, oslavám či svátkům můžeme říkat také festivaly,

což jsou samozřejmě jednak národní anebo pouze komunitní kulturní události, které je možné spojovat s kulturní, náboženskou nebo uměleckou činností.

Součástí oslav jednotlivých svátků jsou návštěvy chrámů, pokládání obětních darů a uctívání různých božstev. K tradičním oslavám nechybí ani tradiční kroje, průvody a zajímavé pokrmy z místní kuchyně. Tyto oslavy můžeme rozdělovat na státní svátky nebo náboženské svátky, festivaly a slavnosti.

Oslavy dne královské dynastie Hungů

Podle historických záznamů a vietnamských tradic patří královská dynastie Hungů k zakladatelům Vietnamu. Tento den se zaměřuje na témata synovské zbožnosti, uctívání předků a vlastenectví. Pro mnoho lidí je tento den zároveň oslavou tradičních vietnamských hodnot a kultury.

Většina území současného Vietnamu byla spojena právě během vlády dynastie Hungů, kteří se zasloužili o vybudování země. Rovněž také tato královská dynastie posílila diplomatické vztahy s Čínou. Mnoho akademiků se domnívá, že právě tato diplomacie zajistila Vietnamu suverenitu po mnoho let.

Oslavy na počest královské dynastie Hungů jsou pestrobarevné nejen vzhledem k používání barevných kostýmů, tradičních oděvů, ozdob v podobě bannerů a vlajek, které mají za úkol odrážet neštěstí, ale také kvůli různým zábavným hrám a tradiční hrané hudbě. Tyto oslavy včetně doprovodné tradiční hudby jsou zapsány jako nehmotné kulturní dědictví UNESCO. 

Státní svátky Vietnamu

1) Nový rok se ve Vietnamu nazývá Tet Duong Lich a oslavuje se stejně jako v Evropě každý rok 1. ledna.

2) Oslavy k Výročí založení Vietnamské komunistické strany pod názvem Thanh Lap Dang CSVN se oslavuje každoročně 3. února k jejímu založení v roce 1930.

    3) Den vítězství zvaný Saigon Giai Phong oslavovaný pravidelně 30. dubna k Výročí kapitulace vlády Jihovietnamské republiky a osvobození Saigonu dne 30. dubna 1975.

    4) Svátek práce nazývaný ve Vietnamu Ngay Quoc Te Lao Dong každý rok v 1. květnu.

    5) Oslavy narození Ho Či Mina pod názvem Sinh Nhat Bac Ho každoročně dne 19. května.

    6) Oslavy narození Buddhy zvané Phat Dan každý osmý den čtvrtého lunárního měsíce od začátku vietnamského roku, což je obyvkle v červnu.

    7) Den nezávislosti s názvem Ngay Quoc Khanh každý rok dne 2. září jako vyhlášení Deklarace nezávislosti Vietnamské demokratické republiky prezidentem Ho Či Minem 2. září 1954.

    8) Vánoce ve Vietnamu nazývané Giang Sinh a oslavované pravidelně každý rok 25. prosince.

    Náboženské svátky, festivaly a slavnosti

    Leden a únor

    Tet – Tet Nguyen Dan je největší a nejvýznamnější Vietnamský svátek, který označuje začátek nového lunárního roku (Nový rok a Vánoce v jednom). V kalendáři se jedná o pohyblivý svátek, který se slaví mezi podle našeho kalendáře 21. lednem a 20. únorem (1. až 3 den lunárního měsíce).

    Tet se slaví v rodinném kruhu (mnoho Vietnamců, kteří žijí v zahraničí se na svátky vrací domů) a celá země na jeden týden oslavuje, takže pro turisty je mnohem zajímavější týden před začátkem tohoto svátku, kdy tomuto svátku předchází nákupy a noční trhy jsou tak plné prodejců.

    Každá rodina si na svátky pořizuje stromeček nebo alespoň ozdobené větvičky. Mezi tradiční jídla patří koláč Banh Chung připravovaný z lepkavé rýže, plněný mungo fazolemi, tučným vepřovým masem. Tohle všechno je potom zabaleno v banánových listech Dong a zpevněno tenkými bambusovými provázky.

    Mezi další pokrmy patří kandované ovoce a zelenina s masem v rozsolu – Mut a dušené maso s bambusovými výhonky, vařené kuře, vepřová dušená šunka Thit Dong. U oslav samozřejmě nechybí ani miska slavnostní rýže – Gio, a na oltářích obětiny jako peníze a ovoce.

    size="11pt"Webové stránky:https://festivalinvietnam.org/2240/lunar-new-year/

    Festival Hai Ba Trung slavnosti probíhají v areálu hanojského chrámu Hai Ba Trung vždy 6. den 2. lunárního měsíce. Oslavuje se hrdinský odpor generálů jedoucích na slonech, tj. sester Trungových proti Číňanům. Součástí oslav jsou dračí a lví tance, zpěvy a ukázky bojových umění.

    Slavnost černých tváří s názvem Mat Nguyet ve vietnamském městě Lang Son je známá oslava Černých tváří. Vzhledem k blízkosti těchto oslav u čínských hranic si lidé myslí, že se jedná o Čínský svátek. Jedná se o oslavu rozmnožování při které se vystavují obrovská vyřezávaná pánská přirození.

    Lim festival se koná na kopci a pagodě Lim v provincii Bac Ninh. Má spíše náboženský charakter. Je možné se zde seznámit s náboženskými rituály a poznat tak více vietnamskou kulturu. Tyto slavnosti se konají od 13. do 15. dne prvního lunárního měsíce.

    Březen a duben

    Slavnosti voňavé pagody probíhají v místě Chua Huong, které je nejslavnějším buddhistickým poutním místem ve Vietnamu jihozápadně od Hanoje. Na místě se schází tisíce poutníků, kteří se společně modlí za šťastný a úspěšný rok. V kalendáři se tato událost slaví vždy 15. den 2. lunárního měsíce.

    Webové stránky: http://vietnamvisacentre.com/news/perfume-pagoda-festival.html

    Kravské dostihy se konají každoročně a souvisejí s uctíváním předků. Slavnost začíná komornějším způsobem a vyvrcholí tzv. kravskými dostihy, což je závod dvou krav, z nichž každou řídí dva muži.

    Býčí zápasy jsou starou tradicí jejíž posláním je přivolání dobrého počasí a úrody. Tyto zápasy se konají v Phu Ninh provincie Phu Tho v severním Vietnamu v období 16. až 17. dne 2. lunárního měsíce.

    Thanh Minh je Svátek mrtvých, kdy ve Vietnamu lidé navštěvují hroby svých zesnulých, kde pokládají ovoce, svíčky nebo papírové peníze (rituální dolary nápisem NGÁN HANG – DIA PHU). Tento svátek v lunárním kalendáři připadá na 5. den 3. lunárního měsíce.

    Sloní závody jsou tradiční slavností kmene M´Nong. Slavnostní závody se obvykle konají ve vesnici Ban Don u města Dak Lak. Součástí festivalu jsou nejen tradiční koncerty etnické hudby, ale i taneční vystoupení a popíjení vína ruou can. Podle lunárního kalendáře tyto závody připadají na polovinu 3. lunárního měsíce).

    Webové stránky: http://event-carnival.com/Vietnam/buon-don-elephant-races

    Slavnosti pagody Thay jsou oslavami na počest buddhistického mnicha a loutkaře pocházejícího z tohoto chrámu, který je vzdálen 18 kilometrů jihozápadně od Hanoje. Slavnosti jsou doprovázeny vodním loutkovým divadlem a veslařskými závody.

    Festival lásky Khau Vai Love Market se koná jednou ročně 27. dne 3. lunárního měsíce. Byl založen v roce 1919 a vznikl na základě legendárním příběhu o romantickém vztahu dvou lidí ze znepřátelených kmenů. Kvůli vzájemné rivalitě následovala krvavá válka mezi kmeny.

    Oba milenci už nechtěli další tragédii, tak se v zájmu rodu rozhodli rozejít. Jejich láska ale nevyhasla a scházeli se dále alespoň jednou v roce na neutrálním území v Khau Vai, aby zde zavzpomínali na svoji lásku. Z toho tedy vznikla tato tradice, která se těší nejen obrovskému zájmu místních, ale i turistů.

    Květen a červen

    Ha Long Tourism Week je turistickým týdnem, který se koná obvykle v období mezi dubnem a květnem v rámci světového dědictví UNESCO. Je určen především pro turisty a k jeho pořádání patří mnoho zajímavých akcí od karnevalů až po ohňostroje.

    Phat Dan je svátkem Buddhova narození, osvícení a umrtí. Narozeniny prvního Buddhy se slaví po celé zemi v pagodách a chrámech, kde se přinášejí na podnosech dary a obětiny. Tento náboženský a zároveň i státní svátek se slaví 8. den 4. lunárního měsíce

    Tet Doan Ngo je Dnem letního slunovratu. Tento den přinášejí obyvatelé obětiny bohům, duchům a bohu smrti, aby zabránili šíření letních epidemií. Tento den je oslavován 5. dne 5. lunárního měsíce.

    Trung Nguyen je Dnem toulajících se duší. Jedná se o druhý nejvýznamnější svátek po svátku Tet. V toto období se uklízejí hroby a přinášejí se symbolické obětiny pro toulající se duše zapomenutých mrtvých.

    Slavnosti města Hue se konají každý sudý rok obvykle 8 dní v dubnu). Jedná se o slavnost města a dynastie Nguyen, kdy se koná řada představení, tanečních vystoupení, hudebních a divadelních festivalů, z toho většina v okolí Hue Citadel.

    Slavnost úplňku ve středním Vietnamu v Hoi An je 14 den každého lunárního měsíce. V toto období je celé město i s obchody vyzdobeno a osvíceno a vstupy do chrámu jsou bez vstupného.

    Před zahájením a plánováním oslav je zde k pomoci pomocný nástroj na webu:http://www.chinesetools.eu/tools/chinesecalendar/?mols=2 size="11pt"& size="11pt"annee=2015 size="11pt"&Submit=Ok

    Červenec a srpen

    CA TE Festival je pořádán vietnamskou etnickou skupinou Cham. V jeho průběhu se čistí a zdobí hroby. Kromě toho se hojně navštěvují pagody, pro výraz úcty se zpívají a předvádějí různá taneční vystoupení. Tento festival je zaměřen duchovně.

    Kha Lam Temple Festival je pořádán na počest princezny Chie Minh, která byla dcerou krále Tran Thanh Tong. Princezna je oslavována, protože se zasloužila o výstavbu mostů, otevírání nových trhů, pomáhala lidem v nouzi a starala se o staré lidi – dokonce jim nabízela přístřeší na svých pozemcích. Při tomto svátku se pořádají mše, vypalují se kadidla a recituje z buddhistických knih.

    Chang Son Festival je oslavou a zároveň také uctíváním duchů vod včetně třech bohů Tan Vien, Cao Son a Qui Minh. Mezi hlavní náplň festivalu patří vedle uctívání desek vodních duchů také čínské šachy, plavání a kohoutí zápasy včetně tradičních vietnamských vystoupení a hudby.

    Dao Xa Festival uctívá Hung Hai Conga a tři nejvyšší královské mandaríny, kteří mají zásluhy při pomoci lidem s kontrolováním záplav. Festival provází děkovné ceremonie a modlitby za vodu. Festival je zakončen nočním závodem lodí.

    Září a říjen

    Tet Trung Thu je Podzimní svátek. V toto období se pečou rýžové koláčky plněné sladkými lotosovými semínky a oříšky. Do směsi se přidávají i žloutky z kachních vajec. Hlavní náplní tohoto festivalu je zpěv, tanec, bubnování, konzumace sladkého pečiva a zapalování lampionů s průvody.

    Býčí zápasy (Do Son Buffalo Fighting Festival) se konají v Haiphongu. Býci bojují ve dvojicích a při bojích se vzájemně zakliňují svými velkými rohy. Na konci festivalu jsou býci poraženi a maso je rozdělováno mezi všechny účastníky, jako dar od duchů.

    Vegetariánský festival Tet Chay Vu Lan (Vu Lan Veggie Festival) je důležitým buddhistickým svátkem v období 15. dne 7. lunárního měsíce. Festival se pořádá v Ty Ky pagodě a zahrnuje veletrh potravin o 50 vegetariánských restauracích a prodejnách biopotravin včetně sdílení informací s odborníky a účastí 4000 až 5000 lidí.

    Velrybí festival (Lang Ca Ong nebo Cau Ngu) je slavnost konaná v období 16. až 18. dne 8. lunárního měsíce. Velryby jsou ve Vietnamu uctívány jako vzácný druh savce, který nikomu neubližuje, ale naopak pomáhá rybářům. Tuto slavnost pořádají rybářské komunity ve Vung Tau a na dalších místech jižního Vietnamu. V oblasti Phan Thiet se oslavuje každý lichý rok.

    Listopad a prosinec

    Oc Om Boc Festival je zasvěcen měsíci. Hlavní náplní festivalu je žádání měsíčního božstva o hojnou úrodu, bohatý rybolov a zdraví pro vesničany. Při východu měsíce lidé vystavují tácky s banány, kokosovými ořechy a dalšími potravinami jako nabídku pro božstvo. Festival je zakončený závodem Ngo lodí.

    Nguyen Trung Truc Temple Festival oslavuje osobnost Ngyuen Trung Truc, která byl vůdcem povstání proti Francouzům na jihu Vietnamu. Vedle náboženských ceremonií a zábavných aktivit jako veslování na řece, festival nabízí rekonstrukce bitvy a zničení francouzských válečných lodí na řece Nhat Tao z období 19. století.

    An Co Village Festival je oslavou boha Nam Hai Dai Vuong – Pham Hai, který má místní obyvatele ochraňovat před nemocemi a přírodními katastrofami. Zároveň má tento bůh ochraňovat jejich úrodu. Oslavy provázejí ceremonie, obětiny, zápasy, šachové hry a tradiční zpěvy.

    Slavnosti květin v Dalatu (Festival Hoa Da Lat nebo Dalat Flower Festival) je týdenním festivalem květin spojený s výstavami, které doprovázejí různé hry, živá hudba, průvody a pouliční hody. Slavnosti se konají v prosinci, ale mohou se přesunout až na leden.

    Závěrem

    Podle statistik z roku 2009 se ve Vietnamu odehrává 7.966 festivalů celoročně: z toho zhruba 7.039 folklórních festivalů, 332 historických festivalů, 544 náboženských festivalů včetně dalších festivalů. Ve Vietnamu se tedy prakticky každý měsíc někde oslavují různé náboženské svátky a festivaly, které se řídí lunárním kalendářem (převzatým z Číny).

    Webové stránky:

    https://publicholidays.vn/hung-kings-commemoration-day/

     

    Autor: Pavel Herman | úterý 15.5.2018 9:03 | karma článku: 7,23 | přečteno: 1521x
    • Další články autora

    Pavel Herman

    Příběhy bezpráví XXIII. - Trestní oznámení za výměnu kotlů ve společné budově

    S. HerXXX vyměnil původní staré kotle ve společné nemovitosti za zcela nové. Následně spoluvlastník (dle katastru) R. ObhXXX podal trestní oznámení, pan S. HerXXX byl obviněn a po předložení dokladů zproštěn z přečinu krádeže.

    19.8.2019 v 18:00 | Karma: 9,00 | Přečteno: 511x | Diskuse| Občanské aktivity

    Pavel Herman

    Příběhy bezpráví XXII. - Rozkopaný a zúžený vjezd starostou města a jiné delikty

    Starosta města rozkopal a zúžil vjezd svým sousedům, ačkoliv podle informací na stavebním úřadě měl vjezd zůstat nedotčen. Nechybí zde ani delikt kvůli skladování stavební suti nebo volání policie kvůli rádiu.

    8.8.2019 v 17:08 | Karma: 4,72 | Přečteno: 286x | Diskuse| Občanské aktivity

    Pavel Herman

    Příběhy bezpráví XXI. - Soudce JUDr. Ševčík soudil v době nemoci žalobců

    Soudce JUDr. Ševčík nařizoval jednání, kdy žalobce neměl právního zástupce, ověřoval si u jeho ošetřujícího lékaře zdravotní stav ačkoliv věděl, že je ve stavu nemocných, tak soudil i bez jeho přítomnosti.

    25.7.2019 v 16:32 | Karma: 8,78 | Přečteno: 634x | Diskuse| Občanské aktivity

    Pavel Herman

    Příběhy bezpráví XX. - Nesouhlas s psychologickým posudkem

    Pacientka nebyla spokojena s posudkem psychologa, protože se v něm nacházely zavádějící informace. Na základě žádosti opravu či vyřazení ze spisu byla zpráva z psychologického vyšetření odstraněna ze spisu.

    20.7.2019 v 12:11 | Karma: 9,14 | Přečteno: 637x | Diskuse| Společnost

    Pavel Herman

    Příběhy bezpráví XIX. - Nepřiznání příspěvku na sociální péči

    Podle zákona o sociálních službách může osoba invalidní zažádat o příspěvek na péči. Jenomže o jeho uznání mnohdy rozhodují úředníci a obvodní lékaři, nikoliv odborní lékaři z IHOK či IKEM.

    19.7.2019 v 9:16 | Karma: 11,60 | Přečteno: 1824x | Diskuse| Občanské aktivity
    • Nejčtenější

    Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

    22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

    Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

    Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

    18. dubna 2024

    Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

    Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

    21. dubna 2024  16:37

    Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

    Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

    22. dubna 2024  10:27

    Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

    Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

    19. dubna 2024  15:44

    Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

    Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

    25. dubna 2024

    Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

    Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

    25. dubna 2024

    Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

    Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

    25. dubna 2024

    Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

    Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

    24. dubna 2024  22:47

    Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

    Quality Hotel Brno Exhibition Centre
    RECEPČNÍ

    Quality Hotel Brno Exhibition Centre
    Jihomoravský kraj
    nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč