Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vazeny pane, vidim, ze v prve rade nevite co jsou "corporace". (90% americkych firem jsou corporace). To jsou firmy na burze. Ty musi vydelat (profitovat) na zaplaceni nakladu na vyrobu, potom musi vydelat na svoji budoucnost (nove technologie a stroje) a na konec na to nejdulezitejsi, to jsou akcionari. To jsou ti, kteri pomoci koupe akcii investovali do teto "corporace". Jestli akcionari nevydelaji, prodaji akcie (ty klesnou na cene) a pujdou treba ke konkurenci. Toto je tvrdy zakon "Wall streetu" .

Nevim, zda jste memu vysvetleni rozumel. Ja tomu porozumel velmi rychle. Jsem tomu rad, protoze ma investice do takovych "corporacich" mi prinasi neco z te "nadhodnoty"!!!

1 1
možnosti
JP

mno jo, ale vy jste "zly akcionar" ...  (nic si z toho nedelejte, ja taky). "hodni akcionari" se nezajimaji o mrzky zisk, ale jde jim predevsim o blaho nejakeho toho lidu, zejmena pak delnicke tridy a prekariatu. realitou pak zustava, ze posledni "hodny akcionar" zemrel nekdy kolem roku 1820 ;-)

1 1
možnosti
IH

Chtít po vás objektivitu je asi moc, ale bylo by dobré ke srovnání 1970 - současnost uvést, o kolik dolar devalvoval. Pak by se možná zjistilo, že ty zisky zas tak závratně nerostou.

Podle vás zřejmě 10tinásobný růst produktivity znamená, že dělník vykope ručně místo jednoho výkopu těch výkopů ručně deset a měl by dostat zaplaceno desetkrát víc. Tak to samozřejmě není. Prostě mu přidělí k práci bagr.

Ale neznalost nebo neporozumění je zřejmě u komunistů in.

3 1
možnosti
RC

a ten bagr zaplati firma....

1 0
možnosti
RC

Takovy offtopic - co jsou prosim ALTERNATIVNI lidska prava? Mate to ve Vasem profilu. Jsou to lidska prava ve smyslu, v jakem jsou uplatnovala v KLDR, Cine, Rusku, pripadne drive v CSSR, Kambodzi? Nebo co si pod tim predstavit?

7 1
možnosti
PM

Vrtá mi hlavou, proč si soudruh autor nezaloží s dalšími soudruhy nějakou firmu a tu nadhodnotu pak může rozdat zaměstnancům a všem kapitalistům tím ukázat, jak se to má správně dělat.

13 2
možnosti
DM

Presne takhle to dopada, kdyz nekdo vklada svoji aktivitu do analyzy toho, proc se nema lepe, misto toho, aby se aktivne o sve lepsi postaveni staral. A docela dobre to rezonuje s levicovym pohledem na svet.

10 5
možnosti
KD

Modri bolsevici ti vam daji. Nadhodnotu preci vytvari pan tovarnik a proto si ji opravnene nechava !

4 5
možnosti
OK

Pan továrník je nepřítel lidu, bez ohledu na to, že lidem dává práci a je to on, kdo bere na sebe zodpovědnost za chod firmy.

6 2
možnosti

Díky.Jako čtenářce Kapitálu mi vrtalo hlavou, kam se poděla ta nadhodnota, teď už to vím

3 0
možnosti
JC

co je to za blábol?8-o aha, marxista, tak nic ;-DRv

2 4
možnosti
OK

Napadá mne otázka: Jaké máte vzdělání?

1 2
možnosti