Děkujeme za pochopení.
V30l41a20d45i79m55í52r 46V57o53l71k16o
jak by řekl Werich...to je blbý...to se bude líbit
K61a64r31e56l 98F88u94k97s27a
Tak ta nadhodnota z vykořisťování jsou de facto peníze, které "kapitalisté" dále investují a tím mohou za určitých okolností zvedat životní úroveň lidí. Kolečko se ale zadrhává, což je vidět na - zadlužování států, politice centrálních bank...
P16e22t59r 35Z26á72v68l51a72d19s42k68ý
Mladej, nedělaj si z nás „pasy“.
M63i36c44h13a27l 86K60a32n58d41a
Naprostý blábol!! A to hned z několika důvodů.
Existuje celá řada profesí, jejichž pracovní výsledky nelze dost dobře vyjádřit v penězích. Představte si třeba chirurga v nemocnici. Kterou část jeho operace označíte za práci nutnou a kterou za nadpráci? Podle čeho to budete určovat? Nebo snad dopředu určíte skupinu pacientů, kteří operováni nebudou? A jak to budete určovat u učitelů nebo hasičů? Jak velký zisk tyto profese vytvářejí? Dokážete to spočítat?
Podobné příklady lze najít i ve výrobní sféře. Zde nejde pouze o to výrobek vyrobit. Výrobě mnohdy předchází dlouhý a drahý vývoj, jehož náklady je nutné rozpočítat do ceny výrobku. Dále je pak nutné výrobek prodat, což vyžaduje (zvláště u větších firem) zřizovat a udržovat obchodní zastoupení v různých částech světa. Jeho náklady je rovněž nutné promítnout do ceny výrobku.
Vývojové a prodejní náklady v mnoha případech tvoří víc, než 90% ceny vlastního výrobku. Dokážete je přesně vypočítat? Víte vůbec o tom že existují? Obávám se, že nikoliv, neboť ve Vašm blogu je vůbec neřešíte.
P72a31v52e14l 28K31u94r27a34l
tak z principu jde vyrobit jednu položku pro daný vztah - zaměsnanec-zaměsnavatel a to položku "náklady".
ale to skutečně naráží na to že pro každou práci budou jiné.
P92a38v66e95l 27D30v84o84ř29á43k
Že Vy jste chodil studovat ekonomii na VUML!
Vy jste někdy zkusil pracovat jako OSVČ? Tedy živnostník? Těžko!
Mám ale konstruktivní návrh:
Z příspěvků Vaší místní organisace KSČ(M) zakupte nějaký zavřený podnik, obnovte v něm výrobu a můžete i zaměstnat nezaměstnané. Veďte jej tak, aby se tam neprojevovaly negativní jevy kapitalistického systému, o nichž píšete.
A až Vám to rok - dva úspěšně pojede, pak o tom napište.
Jinak
P18e31t53r 96Z37á85v53l81a12d44s74k68ý
Víte, Pavle, z těchto vymítačů ďábla kapitalismu se pak v praxi stávají nejhorší, zcela asociální vydřiduši. Oni se vždy ty meldy pokoušejí aplikovat hlavně na ty druhé, na sebe ne.
P86a86v13e72l 67K49u29r76a90l
To je nesmysl.
Hodnota nějakého zboží a nebo práce je pojem který je sám o sobě absolutně nesmyslný. Je třeba v první řadě specifikovat KDO je hodnotitelem. Každý jedinec má jiná subjektivní kritéria pomocí kterých bude stanovovat hodnotu činnosti jiného člověka a nebo hodnotu toho co vyrobil. Podle toho jak je mu daná věc užitečná, za kolik čeho jí může směnit.
Kupříkladu já a stavitel dálnice se asi nikdy nebudeme schopní shodnout na tom jaká je hodnota domu kde žili moji prarodiče a kde jsem vyrůstal ve chvíli kdy ho bude chtít stavitel dálnice zbořit.
Existuje něco jako "cena" to je v podstatě stav kdy se člověk pokusí vyjádřit hodnotu v penězích. Tzv "tržní" cena je jenom nějaký průnik 2 množin - "za tak málo jsem ještě ochoten/nucen prodávat" a "za tolik jsem ještě ochoten/nucen nakupovat". (svobodný obchod je ve chvíli kdy ani jedna strana není nijak nucena a pokud průnik je prázdná množina tak se obchod prostě neuskuteční)
Jako efektivní příklad- vezme si že máme 3 různé kuchaře - jeden je packal, druhý je průměrný a třetí je mistr. Dáme jim suroviny na štrůdl, každému stejné... jablka, cukr, skořice, šlehačka...
průměrný kuchař řekněme za 2 hodin je schopen vyrobit obstojný štrůdl který bude mít tržní cenu pokrývající suroviny a jeho práci.
naprůměrný kuchař za stejné 2 hodiny vyrobí vynikající štrůdl za který spotřebitelé v luxusní restauraci zaplatí 5x tolik co za průměr.
packal vyrobí za 2 hodiny stěží poživatelnou nevzhlednou kaši za kterou by nikdo nedal ani zlámanou grešli.
Mám li hodnotit - tak pro mne asi bude nejhodnotnější průměrný kuchař jehož výtvor si budu moci dovolit. hodnota práce naprůměrného kuchaře pro mne bude existovat pouze ve chvíli kdy se mi podaří jeho výrobek prodat, a hodnota práce packala pro mne bude záporná protože převedl suroviny které měli potenciální hodnotu vyšší na nepoužitelný mišmaš....
P18a35v70e96l 77K16u98r65a75l
Jsem li majitelem restaurace tak je pro mne hodnota práce daných kuchařů následující:
1) průměrný kuchař - vydělá si ve většině případů
2) mistr - záleží na v daném místě koupěschopné poptávce... k čemu by mi byla jeho kvalifikovaná práce když není komu prodávat jeho výrobky...
3) packal - ten by měl vůbec za to že něco dělá doplácet.
V47l38a96d26i50m77í55r 76V41o77l22k25o
prý mzda + zisk= hodnota produktu?? A kde máte ostatní náklady, na které je třeba vydělat? Náklady obchodu, administrativy, kontroly, licence sw, odpisy strojů, údržba areálu, poplatky státu, úroky bance...... na akcionáře (majitele) nezbyde ani zdaleka tolik, kolik nalhává váš rudý obrázek
M67i33l63a79n 19K23l57o26u45č10e65k
A i kdyby zbylo, co je na tom, i mistr autor vykořisťuje, pokud je zaměstnanec, tak mu zaměstnavatel určitě dává víc peněz, než potřebuje na byt a stravu a to je jeho nadhodnota.
B23e27d35ř39i18c46h 81T46ě68š37í40n76s69k45ý
tož ogare to je ale zemákovica
T35o27m89á17š 50N63o75v27o67t47n43ý
Ať dělám, co dělám, absolutně netuším, co jste tím chtěl sdělit.
P96a96v85e17l 58K12u37l41a
V kapitalismu je člověk vykořisťován člověkem, kdežto v socialismu je tomu naopak
J98a37n 59Z29i47e33g41l40e78r
Přesně tak Pavle.
- Počet článků 188
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2533x
SVOBODNÉ NOVINY
NETMEDIUM
Seznam rubrik
Oblíbené blogy
Oblíbené stránky
- HALÓ NOVINY
- České motocyklové noviny
- Jawa kolem světa
- Klub společenských věd
- Komunistická strana Čech a Moravy
- Časopis VZDOR
- Společnost česko-kubánského přátelství
- Kolektivně proti kapitálu
- ProAlt
- Odborové sdružení Č, M a S
- Socialistická solidarita
- Vojáci proti válce
- Svobodné noviny
- Svobodný vysílač
- NetMedium