Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

jak by řekl Werich...to je blbý...to se bude líbit;-)

1 0
možnosti
KF

K91a37r54e78l 90F91u59k51s49a

2. 12. 2014 13:59

Tak ta nadhodnota z vykořisťování jsou de facto peníze, které "kapitalisté" dále investují a tím mohou za určitých okolností zvedat životní úroveň lidí. Kolečko se ale zadrhává, což je vidět na - zadlužování států, politice centrálních bank...

0 0
možnosti
Foto

Mladej, nedělaj si z nás „pasy“. Rv

2 2
možnosti
MK

Naprostý blábol!! A to hned z několika důvodů.

Existuje celá řada profesí, jejichž pracovní výsledky nelze dost dobře vyjádřit v penězích. Představte si třeba chirurga v nemocnici. Kterou část jeho operace označíte za práci nutnou a kterou za nadpráci? Podle čeho to budete určovat? Nebo snad dopředu určíte skupinu pacientů, kteří operováni nebudou? A jak to budete určovat u učitelů nebo hasičů? Jak velký zisk tyto profese vytvářejí? Dokážete to spočítat?

Podobné příklady lze najít i ve výrobní sféře. Zde nejde pouze o to výrobek vyrobit. Výrobě mnohdy předchází dlouhý a drahý vývoj, jehož náklady je nutné rozpočítat do ceny výrobku. Dále je pak nutné výrobek prodat, což vyžaduje (zvláště u větších firem) zřizovat a udržovat obchodní zastoupení v různých částech světa. Jeho náklady je rovněž nutné promítnout do ceny výrobku.

Vývojové a prodejní náklady v mnoha případech tvoří víc, než 90% ceny vlastního výrobku. Dokážete je přesně vypočítat? Víte vůbec o tom že existují? Obávám se, že nikoliv, neboť ve Vašm blogu je vůbec neřešíte.

2 1
možnosti
PK

P92a13v67e40l 27K43u86r47a62l

1. 12. 2014 13:01

tak z principu jde vyrobit jednu položku pro daný vztah - zaměsnanec-zaměsnavatel a to položku "náklady".

ale to skutečně naráží na to že pro každou práci budou jiné.

0 0
možnosti
Foto

Že Vy jste chodil studovat ekonomii na VUML!

Vy jste někdy zkusil pracovat jako OSVČ? Tedy živnostník? Těžko!

Mám ale konstruktivní návrh:

Z příspěvků Vaší místní organisace KSČ(M) zakupte nějaký zavřený podnik, obnovte v něm výrobu a můžete i zaměstnat nezaměstnané. Veďte jej tak, aby se tam neprojevovaly negativní jevy kapitalistického systému, o nichž píšete.

A až Vám to rok - dva úspěšně pojede, pak o tom napište.

Jinak Rv

7 1
možnosti
Foto

Víte, Pavle, z těchto vymítačů ďábla kapitalismu se pak v praxi stávají nejhorší, zcela asociální vydřiduši. Oni se vždy ty meldy pokoušejí aplikovat hlavně na ty druhé, na sebe ne.

1 1
možnosti
PK

P77a45v97e58l 22K98u86r54a58l

1. 12. 2014 11:17

To je nesmysl.

Hodnota nějakého zboží a nebo práce je pojem který je sám o sobě absolutně nesmyslný. Je třeba v první řadě specifikovat KDO je hodnotitelem. Každý jedinec má jiná subjektivní kritéria pomocí kterých bude stanovovat hodnotu činnosti jiného člověka a nebo hodnotu toho co vyrobil.  Podle toho jak je mu daná věc užitečná, za kolik čeho jí může směnit.

Kupříkladu já a stavitel dálnice se asi nikdy nebudeme schopní shodnout na tom jaká je hodnota domu kde žili moji prarodiče a kde jsem vyrůstal ve chvíli kdy ho bude chtít stavitel dálnice zbořit. 

Existuje něco jako "cena" to je v podstatě stav kdy se člověk pokusí vyjádřit hodnotu v penězích. Tzv "tržní" cena je jenom nějaký průnik 2 množin - "za tak málo jsem ještě ochoten/nucen prodávat" a "za tolik jsem ještě ochoten/nucen nakupovat". (svobodný obchod je ve chvíli kdy ani jedna strana není nijak nucena a pokud průnik je prázdná množina tak se obchod prostě neuskuteční)

Jako efektivní příklad- vezme si že máme 3 různé kuchaře - jeden je packal, druhý je průměrný a třetí je mistr. Dáme jim suroviny na štrůdl, každému stejné... jablka, cukr, skořice, šlehačka...

průměrný kuchař řekněme za 2 hodin je schopen vyrobit obstojný štrůdl který bude mít tržní cenu pokrývající suroviny a jeho práci.

naprůměrný kuchař za stejné 2 hodiny vyrobí vynikající štrůdl za který spotřebitelé v luxusní restauraci zaplatí 5x tolik co za průměr.

packal vyrobí za 2 hodiny stěží poživatelnou nevzhlednou kaši za kterou by nikdo nedal ani zlámanou grešli. 

Mám li hodnotit - tak pro mne asi bude nejhodnotnější průměrný kuchař jehož výtvor si budu moci dovolit. hodnota práce naprůměrného kuchaře pro mne bude existovat pouze ve chvíli kdy se mi podaří jeho výrobek prodat, a hodnota práce packala pro mne bude záporná protože převedl suroviny které měli potenciální hodnotu vyšší na nepoužitelný mišmaš....

2 1
možnosti
PK

P46a60v22e47l 98K96u68r75a84l

1. 12. 2014 11:19

Jsem li majitelem restaurace tak je pro mne hodnota práce daných kuchařů následující:

1) průměrný kuchař - vydělá si ve většině případů

2) mistr - záleží na v daném místě koupěschopné poptávce... k čemu by mi byla jeho kvalifikovaná práce když není komu prodávat jeho výrobky...

3) packal - ten by měl vůbec za to že něco dělá doplácet.

1 0
možnosti
Foto

prý mzda + zisk= hodnota produktu?? A kde máte ostatní náklady, na které je třeba vydělat? Náklady obchodu, administrativy, kontroly, licence sw, odpisy strojů, údržba areálu, poplatky státu, úroky bance......;-D na akcionáře (majitele) nezbyde ani zdaleka tolik, kolik nalhává váš rudý obrázek

6 0
možnosti
MK

A i kdyby zbylo, co je na tom, i mistr autor vykořisťuje, pokud je zaměstnanec, tak mu zaměstnavatel určitě dává víc peněz, než potřebuje na byt a stravu a to je jeho nadhodnota.

1 1
možnosti
BT

tož ogare to je ale zemákovica ;-D

7 1
možnosti
TN

Ať dělám, co dělám, absolutně netuším, co jste tím chtěl sdělit.

8 1
možnosti
PK

P37a97v52e34l 57K52u40l49a

1. 12. 2014 10:34

V kapitalismu je člověk vykořisťován člověkem, kdežto v socialismu je tomu naopak ;-D

10 1
možnosti
JZ

Přesně tak Pavle. ;-D

3 2
možnosti