Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Tohle jsem už někde četl, zřejmě používáte nějakou oficiální komunistickou šablonu.

Ono je lepší podívat se kolem sebe, než koukat do statistik. Vzpomeňte si, jak vypadala města a vesnice tehdy, a podívejte se, jak vypadají dnes. Rozhlédněte se po středomořských plážích kolik je tam lidí dnes, a kolik jich tam bylo před rokem 1989. Podívejte se na dnešní nabídku zboží a plná parkoviště před markety. Porovnejte, kolik utráceli lidé na Vánoce tehdy a dnes.

Shodou okolností jsem včera viděl pořad z roku 1997 o kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Letos jsem tam byl - je to neuvěřitelná změna k lepšímu. A takových kostelů, zámků, hradů a jiných památek jsou stovky, ne-li tisíce.

Jak říkám, lepší je dívat se kolem sebe, než čučet do komunistických výplodů.

11 0
možnosti
RC

tak oni by lidi za komancu na Vanoce utraceli taky vice, ale nebylo za co. Spoustu veci se horko tezko shanelo. Problem byl s koly, lyze maximalne ceske vyroby, i takovy blby Merkur byl nedostatkovy.

2 0
možnosti
RC

ad)

Studie již ale neuvádí, že se ročně do ciziny vyvede až 300 miliard korun ve formě dividend pro zahraničních společností. Pokud jejich hodnota roste, není to hodnota pro naši republiku, ale pro zahraniční vlastníky.

Vy zase neuvadite, ze na to, aby se mohla zaplatit dividenda do zahranici ve vysi 300 miliard korun, musel byl vytvoren zisk pred dani 375 mld., tedy 75 mld. zde zustalo jako DPPO, dalsi dane a pojisteni stat inkasoval z mezd pravocniku pracujicich v takovych firmach.

0 0
možnosti
Foto

Ano, to je v tom HDP započítáno, ale existuje také ukazatel HNP, tedy HDP-300 mld. = HNP.

0 0
možnosti
RC

Vetu:

"Socialistický stát po sobě zanechal ohromný majetek zaplacený v průběhu jeho vlády výhradně z peněz našich občanů."

bych nahradil vetou:

"Socialistický stát po sobě zanechal ohromný majetek ukradeny lidem na konci 40. a pocatku 50. let do nehoz se z velke casti neinvestovalo. Bata byl napriklad prekvapen, ze ve Svitu ve Zline objevil jeste stroje, ktere tam byly v dobe jeho detstvi."

11 0
možnosti
JJ

Socialistický stát po sobě hlavně zanechal bilionové vnitřní dluhy (zdevastovaná infrastruktura, města, vesnice, památky). A hlavně udělal ze samostatných lidí stádo ochočených a na státu závislých brblalů.

10 0
možnosti
IH

Vy jste komik - uvádět ceny čehokoliv socialistického nemá smysl, ceny byly určovány direktivně bez ohledu na skutečné náklady.

A ceně bytu přidejte deset let čekání nebo odpovídající úplatek, rychlejší bylo se vydávat za sociální případ.

10 0
možnosti
RC

nebo byt za clenstvi ve Strane

2 0
možnosti
OK

Zkusím pod váš nadpis dosadit alternativní článek, o něco kratší:

Povinná lež versus svoboda ke lži.

2 0
možnosti
RC

Jak muzete tvrdit, ze bez placeni najmu se neobejdeme? Ja neplatim zadny najem a presto bydlim. Ve svem.

Docela by mne zajimal kned zacatek - srovani roku 1948 a 1989. V jakych je to cenach? Ja jen ze mezi tim byla menova reforma.

Ten benzin z Vasi strany je taky hodne zavadejici. Uvadite cenu benzinu pred ropnou krizi - v roce 1970. V roce 1989 byla cena benzinu 8 Kcs a prumerny plat 3000 Kcs. Takze za hodinu prace jste si koupil 2.3 litru. Cena benzinu tento tyden na nekterych pumpach klesla pad 30. Takze za prumernou mzdu 25000 si koupite ted 5.2 litru, takze temer dvojnasobel. Vam to vychazi, jako kdyby byl dnes benzin darzsi, nez za komancu, ale je to jen diky vhodne zvolenym datum. Presne podle hesla: neverim statistice, kterou jsem si nezfalsoval. Navic podle CSU byl v roce 1970 prumerny plat 1915 Kcs. Paradoxem je, ze nastupni plat vysokoskolaka v roce 1989 byl pouhych 1950.  Takze ten si pri tehdejsich cenach mohl koupit za hodinu 1.5 litru. Ale byl by mu na nic, protoze by stejne na auto cekal nekolik let v poradniku a pak by za nej zaplatil 4 rocni platy. Za ctyri rocni platy cerstveho absolventa VS, ktery nejde do statni sfery dnes koupite auto stojici pres mega. A to uz je neco, ne jako Favorit z roku 1989, ktery kdyz jel, tak vrzal.

12 0
možnosti
Foto

Ale vy ten nájem platíte, i když bydlíte ve vlastním.

0 0
možnosti
PN

P56e37t70r 40N89ě14m85e31c

12. 12. 2014 14:47

Jednoduche porovnání socialismu a kapitalismu - Nemecko. Po valce stejna startovaci cara, jeden stejne schopnej narod a kde byli zapadni Nemci po 45 letech a kde ti východní. Přičemž jedinný rozdíl byl ve společenském zřízení. Další příklad: Korea - opět jeden národ a dva různé světy.

15 0
možnosti
RC

Kuba - rok 1956 a rok 2014 - porad stejna auta - americka z 50. let

11 0
možnosti
MV

Ten článek je velice dobře napsaný. Relativně dobře vyvrací pojmy, že za komunistů bylo lépe. Každá doba má své, to ostaně autor ve svém článku zmiňuje - za socialismu nebyla nezaměstnanost, školství i zdravotnictví na relativně dobré úrovni a zdarma.Ovšem opět za cenu jiných nevýhod, které socialismus měl. Nemá cenu je vypisovat. Ale skutečně se tento příspěvek autorovi povedl. Za mněR^[>-]

5 0
možnosti
RC

zdravotnictvi zdarma, ale s uplatky a limity. Clovek starsi x let nemal narok na lecbu y.

Prvni registr darcu kostni drene vznikl v roce 1974 v kapitalisticke UK. Prvni registr u nas v postsocialistickem CSFR v roce 1991.

5 1
možnosti