Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MT

Taková Venezuela je jasný důkaz toho, jak socialismus funguje v praxi :-(

8 0
možnosti
SS

Jo - dovazeji benzin a naftu ... s nejvetsimi svetovymi zasobami ropy a uhlovodiku ...

3 1
možnosti
VH

Je možné, že vůči USA zaznamenalo Rusko jisté snížení zaostávání HDP, ale skutečné změření lze provést velmi těžko. Je to porovnávání produkce v izolovaném systému s otevřeným systémem. Pokud by se porovnaly výrobky, které se daly běžně v SSSR koupit s výrobky na západě, tak by porovnání muselo jít přez tržní cenu na Západě. Pak by možná vyšlo, že k žádnému snížení rozdílu k USA nedošlo. Pokud došlo, tak jen díky těžbě surovin, které jsou prodejné i na Západě. Daleko více o systému vypovídá rozdíl Rakousko- ČSSR, NSR-NDR, Jižní Korea- KLDR. Nebo měnová reforma 1953. Copak jinde na světě nebyl "přebytek peněz" ? I jinde v Evropě existovali z minula emitované peníze, i jinde v Evropě se obchodníci obohacovali z poválečného nedostatku. Na Západě ovšem nemohli v takové míře, nelikvidovali tam totiž podnikatele, čímž poptávka lidí mohla být mnohem lépe vykryta a prodejci nemohli tak těžit z nedostatku.

5 0
možnosti
Foto

Ale všechny vaše námitky ty srovnávací analýzy berou do úvahy.

A přebytek peněz se řešil i NSR daleko drastičtější měnovou reformou.

0 3
možnosti
AT

Jinak už v prvnim odstavci lež. Prý země, kde vládl socialismus "pozvedl z ekonomické, kulturní a sociální zaostalosti". Tak zrovna Československo je nejzářivějším příkladem, že je to naopak

8 0
možnosti
II

Kde se to pořád líhne, tohleto?

3 0
možnosti
JS

Máte to těžké, uvedl jste fakta. Usmívám se nad tím, že Vaši oponenti většinou argumenují tím, že dostat se z nuly nahoru není problém. Pak mně ovšem není jasné, proč my, jako stát, nejsme tam, kde by jsme měli být. Pokud jsme byli v roce 1989 na pokraji krachu, pak od toho data by měl následovat značný růst. Nebo jsme snad na pokraji krachu nebyli?

2 2
možnosti
PK

Jestli to nebude tím že jsme vlastně naší - technologicky značně zaostalou a předraženou (zejména kvůli nákladům 100 procentní zaměsnanosti) v podstatě už 20 let neměli komu prodat - a prakticky celý "ex-socialistický" východ evropy je na tom stejně.

Hypermoderní věci vyrábí někdo jiný, a levné prodávané na množství si zabrala Čína a malajsie, tam se taky neuplatníme.

Celý problém je katastrofálně přelidněná planeta, nic jiného.

1 1
možnosti
AT

Přibrzděte. Tyhle primitivní a naivně průhledné argumenty neberou ani příznivci socialismu. K poznámkam kolegů Horáčka a Kasla, pod které se podepisuji, bych přidal jen povzdech nad záhadou, jak se celý západní svět mohl hospodářsky dostat tak daleko bez éry socialistického plánování.

7 0
možnosti
Foto

Vy jste také zažil, že od pátečního odpoledne nebyl k sehnání chleba? Ve Vašem městě se také v sobotu nerozvážel do prodejen chleba?

2 2
možnosti
JT

Autore, jste zářný příklad toho, že člověk je jediný živočišný druh, který není schopen se poučit ze své historie.

6 0
možnosti
Foto

Ostatní živočišné druhy taky žádnou historii nemají.

0 3
možnosti
TT

Jaksi jste zapomněl dodat, že kdyby v Rusku byl standardní politický systém a standardní podnikatelské prostředí, tak by HDP v roce 1989 byla podstaně vyšší než 49% HDP USA.

A kdyby nebylo komunistické politiky a spolčení Stalinova SSSR s Hitlerovým Německem, tak by II. sv. válka byla zásadně jiným konfliktem.

4 0
možnosti
PK

a jakým? Německo by si vzalo celé Polsko a tažení by tam trvalo o týden déle. především kvůli totální neadekvátnosti Polské armády roku 1939 pro vedení moderní války.

Ruský buffer území by byl menší - a základní ruská strategie je předat nepříteli velké=  územní v kterém bude krvácet protože ho nemá možnost zabezpečit.

Těch pár kilometrů mohlo snadno rozhodnout o Moskvě, Leningradu a Stalingradu, o kaspických ropných nalezištích nemluvě.

Střezte se alternativních strategických úvah - je velmi dobře možné že bez toho by Německo bylo v podstatně lepší strategické pozici válku na východní frontě vyhrát.

1 0
možnosti
RH

To je ekonomická demagogie. Zatímco zaostalý stát může relativně rychle zvyšovat HDP fakticky jakoukoli ekonomickou aktivitou, tak vyspělá společnost má v tomto limity. Zvláště když zaostalý stát využívá brutální potlačování práv lidí, otrokářský systém byl například také vysoce efektivní. Ekonomický úspěch komunistů se vždy nejlépe projevoval v komparaci. Například může posloužit srovnání NDR - NSR a Jižní Korea - KLDR jako rozdělené země (dokonalý materiál ke komparaci), případně se úspěchy soudruhů ve srovnání s prohnilým kapitalismem mohou pěkně vyjevit ve srovnání růstu bohatství různých zemí, např.: Rakousko - Československo , Francie-Polsko.. Komunisté nikdy nevysvětlí záhadu toho, že vykořisťovaný dělník v kapitalismu má několikanásobně vyšší životní úroveň než nevykořisťovaný dělník v socialismu. :-/

9 0
možnosti
Foto

Přesto, že jste jásavě a účelově vybral (podle vás pozitivní) kritéria, tak to o přednostech socialismu a pozitivech SSSR vůbec nesvědčí.

To jen politické brýle komunistického mámení vám ukazují to, co vidět chcete.

6 0
možnosti