Diskuse

Míra nadhodnoty a zisku (v továrnách a službách)

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nechápu, proč ten dělník pracuje pro kapitalistu a odevzdává mu 50% své práce. Ať pracuje pro sebe a může si celých 100% brát sám!

0 0
možnosti
Foto

dobro pocházející z dělby práce.

0 0
možnosti

Zajímavá věc: Pan Herman zásadně na diskuzní příspěvky nereaguje. Zato ve všech případech reaguje pan Řezník - téměř doslovně s hermanovými arumenty.

0 0
možnosti
Foto

Až na to, že občas si jaksi podám také ty téze, které tu autor hlásá.

0 0
možnosti

Po přečtení prvního (a posledního) odstavce článku ve mě ožily vzpomínky na studentská léta na VŠ a předmět marx-leninská ekonomie. Pro mladé čtenáře - tato pavěda byla nutnost, aby člověk mohl vystudovat školu. Na zkoušky se chodilo "nějak to okecat", protože i při sebemenší snaze o "nastudování" to nešlo. Neskutečná ideologická prasárna. P.S.: náš docent, mj. vedoucí učitel kruhu, patřil po roce 89 mezi první vyhozené "akademické pracovníky". Bral to jako mstu. Vůbec nepochopil, že celý život zasvětil bludu a pro vyučování ekonomie je naprosto nepoužitelný. Pak jezdil s tramvají a snad si tu teorii nadhodnoty ověřil v praxi.;-D

5 0
možnosti
Foto

A jak to, že tedy prošel Ševčík a další?

V čem je marxisticko-leninská ekonomie blud? Ty rozpory, kterými trpí, nejsou větší, než v těch dalších směrech, a to jak neoklasických, tak i klasických.

2 0
možnosti
Foto

Výborně napsáno, karma R^

1 8
možnosti

..mám bod....uhodl jsem autora z názvu článku....číst to nebudu...nesjpíš to zase bude jen opsaná část kapitálu od karlíka marxů....

6 1
možnosti

Soudruzi nejak zapomneli, proc je kapitalista kapitalistou. Prace totiz nestaci, to by jinak nezamestnany mel moznost mit take prijem. Je potreba delat neco, co je ochoten nekdo zaplatit. A dost casto k tomu potrebujete to, co Vam zaridi kapitalista - vyrobni prostredky, pomoc dalsich lidi atd. A za to chce samozrejme zaplatit.

1 1
možnosti
Foto

Pletete si kapitalistu s podnikatelem.

0 0
možnosti
Foto

Je nutné se vypořádat s námitkou, že míra nadhodnoty a míra zisku, která nutně musí zhruba shodná pro jakýkoliv investovaný kapitál, jsou dvě různé věci. Tedy s problémem různého organického složení kapitálu.

0 0
možnosti

Ne, ty dvě věci nejsou různé. Jen pohled na ně (a možná jen názvosloví) je jiný.

0 0
možnosti

Jo, jo. Marx ožívá.  On měl a má pravdu jen z poloviny.  Prací vzniká větší hodnota, než jakou si ten, kdo pracuje (zaměstnanec, řídící pracovník, soukromník) ponechá k osobní spotřebě. Marx to nazývá nadhodnota, jiné ekonomické teorie jinak.  Ta "nadhodnota" je vytvářena vždy - v otrokářství, feudalismu, kapitalismu, socialismu, ba dokonce i komunismu. Když už nebyla v ČSSR (ČSFR) vytvářena (neb vše bylo prožráno jako 'hodnota'), šla ekonomika ČSFR do kopru.  Fakta uvedená v posledních dvou letech ve svém vědeckém pojednání pomíjíte!

   A ta nadhodnota? No ta vytváří podmínky pro růst HDP.  On totiž žádný, sebe-bídáčtější kapitalista neprožere a neprochlastá milióny či miliardy, anóbrž je investuje. (Ostatně i kdyby prochlastal - jsou to peníze, které se v ekonomice točí a lidi zaměstnají.) Tu drobnost, že je třeba investovat, aby se vývoj nezastavil nějak pominul Marx a tím pádem i Vy.

3 0
možnosti
Foto

Tady je nutné vzít do úvahy nutně se snižující míru zisku, která vede ke stagnující ekonomice, což postřehli Marshall a Mill. Jinak řečeno, za jinak stejných podmínek kapitalismus má tendenci ke stagnaci, protože kapitalisté ztrácejí motivaci a chuť investovat, což odpovídá světu s přebytkem kapitálu, v němž se nacházíme.

1 1
možnosti