Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KH

Nemůžu si odpustit hnidopišství, a podívám se na to trošku blíže. Autor článku nám tedy chce naznačit, že open source a free software je nástroj na položení velkých kapitalistických firem, které mají monopol na vykořisťování pracujících chudáků, a nástroj, který je skvělým propagátorem marxistických hodnot? Vidím, že jste dal i konkrétní příklady tak se na ně podívejme. 

a) Linux- počkat skutečně myslíte ten software založený panem Linusem Torvaldsem, který má díky vytvoření tohoto softwaru dnes příjem okolo 10 milionů dolarů ročně? Tak tohle asi nebude Marxův ideál.

b) Open Office- software založený německou firmou, která byla později odkoupena společností Sun Microsystems. SM pak vytvořila v roce 99 opensource verzi openoffice, díky čemuž (i přesto, že dostala na frak díky splasknutí technologické bubliny na konci devadesátek) se natolik zviditelnila a zalíbila, že ji odkoupil technologický gigant Oracle za 7 miliard dolarů. Do jednoho roku od odkoupení SM stouply akcie společnosti Oracle o 50%. Aha takže tahle kapitalistická bašta asi taky není to pravé ořechové, jedeme dál

c) Mozilla? myslíte tu mozillu, kterou vlastní mozilla foundation, která si během tří let přišla na 1 miliardu dolarů od googlu za to, že jej měla jako úvodní stránku, ta mozilla jejíž dceřiná (komerční) společnost mozilla corporation má roční zisk v desítkách milionů dolarů? aha...

d) Android, a Chrome, produkty googlu, které jej vyhouply na trhu prohlížečů a tabletů/smartphonů na numero uno dodavatele? nemusím snad vysvětlovat

e) GIMP? to myslíte ten program vytvořený panem Peterem Mattisem, který si v roce 2009 koupil vilku, od herečky Sarah Jessica Parker a Mathew Brodericka za několik milionů dolarů? (za štědrý profit jenž mu tvorba GIMPU přinesla)

f)Kickstarter, skutečně? Ta firma, která umožňuje vložit kapitál (pardon za to sprosté slovo) ze soukromého vlastnictví (další omluva za použití tohoto sprostého výrazu :-D) veřejnosti, do projektů u nichž očekávají autoři profit? (opět pardon)

4 0
možnosti
MP

To jsem poněkud zmatená. Už léta letoucí využívám pro soukromé účely Open Source a ani mi nenapadlo vidět v tom nějakou politiku. Ujišťuji autora, že jsem téměř všechny uvedené systémy a programy  vyzkoušela a pochopila. V čem ale tápu, to je pojem "alternativní lidská práva", což je obor autora zájmu. Hodila jsem to do Googlu a jako první a jediný výskyt mi to vrátilo právě autorův profil. Že by přímo zakladatel?

1 0
možnosti
Foto

To je něco jako "alternativní přístup k majetku spoluobčanů", přeloženo do jazyka rudochů: co je tvoje , to je moje, a co je moje, do toho ti nic není.

1 0
možnosti
Foto

Problém je v tom, že momentálně společnost žije v iluzi, že existuje něco jako je duševní vlastnictví, což je z přirozeného práva hloupost.

0 1
možnosti
Foto

Ano, Open Source software vznikl na popud KSČ(M) jako rána americkým byznysmenům. Jen nevím, proč v Technickém slovníku z r. 1956 je u hesla Kybernetika napsáno, že je to buržoasní pavěda.

Tento výrok jsme měli na všech deskách s plošnými spoji, které jsme navrhli.

Porovnáním názvu blogu se jménem autora dalo tušit, že půjde zase o pozoruhodný počin. ;-(

1 1
možnosti

Zájem internetových komunistů (komunistických pirátů) je v rozporu s nadnárodními korporacemi samozřejmě rozdílný – sdílení a kopírování dat – a to vše samozřejmě zdarma. Existují dvě cesty nelegální nebo svobodný software.

Ten text vůbec nedává smysl. Autor chtěl asi sdělit toto:

Zájem internetových komunistů (komunistických pirátů) oproti nadnárodním korporacím je rozdílný: sdílení a kopírování dat zdarma. 

Existují dvě cesty, jak získat software: nelegální stažení nebo svobodný software.

Navíc nelze tvrdit, že jim jde o monopol a jestli jejich zisky jsou nebo nejsou zasloužené? Jednoduše se na trhu prosadily a jsou lepší než konkurence.

0 0
možnosti
Foto

Neobyčejné. Dokonce i z open source udělat marxistickou agitku, to vyžaduje hodně tvrdé prsty.

3 0
možnosti
Foto

Prsty? Snad mozek.

1 0
možnosti
Foto

J80a70k14u14b 60R29o51t51h

8. 2. 2015 13:07

Můj dávný příbuzný, kapitán řadové lodi Jeho veličenstva krále Jiřího III. sir Francis Angus MacKenzie piráty bez skrupulí zabíjel. Jiný můj příbuzný zase střílel bolševiky na Sibiři jako legionář. Jsem rád, že na rozdíl od komunisty Hermana jsem z dobré rodiny.:-/

5 1
možnosti
Foto

Škoda jen, že s nimi nemůžete podiskutovat.

0 0
možnosti