Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PZ

To se divim se tu nedavaji svuj nazor CechoVietnamci.

0 0
možnosti
RM

Ano kapitalismu se v rozumné diktatuře daří velmi dobře. Příkladů je mnoho, Čínou počínaje a Pinochetem konče.

Problém tohoto stavu je jiný - je to jak tento stav skončí. Někdy může přejít v demokracii (Pinochet) jindy se rozhodnou kapitalisty (kulaky) vyvraždit a jejich majetek znárodnit (kolektivizace v Rusku).

Sám jsme zvědavý jak to za pár let ve Vietnamu (a samozřejmě hlavně v Číně) skončí. Ale trvale udržitelný ten stav podle mě není.

0 0
možnosti
MN

Průměrná měsíční mzda ve Vietnamu je 5 507 000 dongů, což je 5 504 korun (zdroj: https://tradingeconomics.com/vietnam/wages )

Kde jste přišel na těch 2 200 dolarů?

1 0
možnosti
KS

Je to nominální HDP na hlavu. Vietnam je prostě velmi chudá země.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé ekonomické úspěchy. Ukazuje se, že lze postupovat přirozenou cestou harmonizace společnosti, bez nesmyslných eurostandardů, Růst pomocí dotací, biopaliv a kruhových objezdů má své limity, proto je pro tyto státy socialistická cesta přirozenější a logičtější R^

0 1
možnosti
MB

p. Herman opravdu rozumně a bez ideologie. Nepopírám, že jistý pokrok je, v Rusku, i ve Vietnamu. Je otázka, jak to brát a s čím srovnávat. Jeden pól je Německo - 2x prohraná válka - ekonomika vytvořena za 20 let - Druhý pól jsou vítězové - války, Rusko a Vietnam. Ty třetí cesty, prostě nefungují - Pořád je to o svobodě a tržní ekonomice. I stát má pak svou roli - rozumně regulovat a držet své služby , vzdělání, zdravotnictví ap. Nikdy, to ovšem nemůže být Komunistická ,(jiná), monopolní strana. My, od r. 1948 - strávili pětiletky - žádná se nepodařila !, pak reformy reforem - Žádné nevyšly ! Pak model stejný - Opět Čína, Rusko, Kuba, Vietnam - Začne se opatrně povolovat uzda - Hle, Komunisté jsou pak prvními privatizátory ! U nás 100% to stejné ! ... Mám ŽL - asi 10 let spolupracuji v maloobchodě s Vietnamkou - neuvěřitelní lidé, přešla bez problémů na EET - Doma podporuje rodiče - Její děti nejlepší studenti - Pozor v ČR ! Nikoliv ve Vietnamu. O návratu, o podnikání u nich doma neuvažují ! To jsou ty úspěchy komunistického Vietnamu za 30 let inovací ! ... Jinak samozřejmě, spolupracujme - obchodujme - navštěvujme se ... :-)

3 0
možnosti
Foto

Možná to není moc, ale existuje něco jako kupní síla ze které by možná některým vypadla očka, protože to není jenom o výdělku, ale i tom, co si za ty malé velké peníze koupím (Vietnam je levný a je tam teplo :-D ).

Pokud vezmu další asijskou zemi - třeba Čínu, tak odměna za hodinu čínského dělníka v roce 2000 činila pouze 50 centů, v roce 2012 se zvýšila na 7 amerických dolarů. To tedy znamená, že se zvýšila celkem 14 krát. ČLR (Peking) se minimální měsíční mzda zvýšila v roce 2012 o 9 procent na 1.260 yuanů, v ŠEnzenu o 16 procent na 1.500 yuanů.

V České republice se minimální odměna za hodinu zvýšila od roku 2000 do roku 2012 z 25 korun na 50 korun. Minimální mzda se zvýšila z 4.000 korun na 8.000 korun. To tedy znamená, že se za toto období zvýšila minimální mzda pouze 2 krát.

2 0
možnosti
AT

Nu nezbývá nic jiného, než počkat na globální oteplení a hospodářský růst se dostaví i u nás. :-))

2 0
možnosti
PJ

P26e47t55r 10J76í57l20e58k

8. 7. 2017 12:09

Mladý příteli

na netu je přístupné Rudé právo, stále psalo o tom jak spěšně si vedeme, a jak je na západě zle.

Poslední roky před listopadem si začali připouštět, že tomu tak není.

My byli zvyklí číst mezi řádky a vyplynulo nám, že socialismus je v háji a soudruzi řeší jak jej zrušit a nepřijít při tom o koryta - což se nakonec mnohým povedlo, ba na víc se s marxistů přes noc stali bezohlednými kapitalisty.

Ale ideály k mládí patří, ale jste inteligentní tak se jistě dlouho joblbovat nenecháte.

5 0
možnosti
Foto

Milý příteli, vy jste asi nečetl, jak se pěkně kriticky vyjadřoval Šik k vývoji československé ekonomiky od r. 1963 dokonce i na stránkách Rudého práva, ba i Indra se k tomu připojil. A jak byl tentýž Šik strhán po r. 1968 Václavem Klausem. Tak to šlo skoro pořád.

Takže vy jste z toho Rudého práva nečetl ani stránku, snad možná zadní list.

A začalo to možná všechno už v r. 1948 kritikou opoždění výstavby penicilinky snad o tři roky.

0 0
možnosti

Příjem 2.200 doláčů měsíčně?? Chlapče nedej se vysmát.

8 0
možnosti
JW

Při současném kurzu 1 USD je 23 Kč, to dělá průměrný plat 50 600 Kč měsíčně. To je dvojnásobek než u nás. Tak proč se sem autore tak ti Vietnamci hrnou?8-o

Zítra jedu makat do Vietnamu a jestli nedostanu těch 50 litrů, tak si mne nepřejte;-D

5 0
možnosti
MB

Od 2007má tempo růstu HDP, s vyjimkou 2010/2011, klesající tendenci. Problémy státních podniků a vysoce zadluženého bankovního sektoru. Příjem, 2013 -1.755 USD ročně, v přepočtu asi 3.510 Kč měsíčně ... (24 Kč - USD). Z výhod kapitalismu těží především vysoce segmentované skupiny s vazbami na politickou moc ... Komunistická strana, jediné povolené politické uskupení v zemi ... To vše a další zajímavé , píše ve své práci - posluchačka - Duongová, Hong Nhung - Vysoká škola ekonomická v Praze - Její práce - "Současný Vietnam: 30 let vývoje směrem k demokracii" ? ... Dodávám - Klasika potíží vítěze války ... Tak jako v ČSSR - Reformy reforem - nefunguje to ... :-)

6 0
možnosti