Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Přiznání příspěvku v praxi neprobíhá na základě přiznaného inv. důchodu, ale na základě potřeby péče - omezení schopnosti postarat se o sebe v deseti základních životních oblastech. Je provedeno sociální šetření, sepsáno, odesláno na LPS. Ta si vyžádá vyplnění dotazníku od obvodního lékaře a vyřkne ortel. Bohužel se často úředníci ÚP mohou v posudku dočíst, že soc. šetření je v rozporu nebo není zcela v souladu s lékařskými zprávami. Úředníci jsou v tom dost nevinně, spíš zírají na výsledek, to mi věřte. Zvláště poslední rok je v tom velmi pestrý. Konkrétně u rakoviny se PnP přizná, pokud obvodní lékař šikovně formuluje, že nepříznivý stav bude trvat ještě nejméně 3-6 měsíců. Jak to nenapíše, nedostane člověk nic a zdrcení pozůstalí se na odvolání vykašlou, protože jejich drahého jim to nevrátí - i když byl v podstatě ležící již při sociálním šetření. A to LPS mívá i zprávy hospicového lékaře. Z řad soc. pracovníků již vzešel před 2 roky podnět, aby se při hospicové péči rovnou přiznával 3. stupeň. Je to zprůměrovaný odhad z praxe, protože se stav rychle promění z přecházejícího na zcela ležícího a obluzeného klienta. Ticho po pěšině.

Takže shrnu: invalidní důchod je přiznán na základě procent neschopnosti práce ze zdravotních důvodů. Příspěvek je dávka sociální, která slouží k nákupu potřebných služeb, aby se zlepšila sociální situace člověka vzhledem k běžnému životu. Aby mohl stejně, jako ostatní, žít doma, bylo mu pomoženo s jídlem, oblékáním... Nebo využil pobytové služby, kde PnP uhradí péči personálu (mimo "hotel" ubytování a stravy).

Vámi zveřejněné dokumenty jsou skoro zbytečné, ale určitě není zbytečná medializace případu, protože věřte nebo ne, úředníci na ÚP jsou prvními, koho posudek naštve. Oni jen vyhotoví další papíry a případně zkusí dohodnout, že se dotyčný odvolá - čímž si přidělají sami dost práce.

0 0
možnosti