Pavel Herman

Svobodný software (Open Source)

8. 02. 2015 12:47:39
Většina informací jako postup výroby či počítačový software je chráněna patenty, licencemi a autorskými právy. V tomto článku Vás proto chci seznámit se svobodným softwarem, který umožňuje uživatelům zdarma využívat operační systémy, kancelářský balíky, grafické a multimediální programy. Vlastnictvím open source tak nemusíte kupovat ani stahovat nelegální software.

Pirátství je podle Kurase novodobá forma komunismu, „další víra netvořivých, že mají nárok na bezpracné užívání produktů pracně vytvořených tvořivými.“ (Kuras, B.: Piráti, to jsou noví komunisté, MF DNES, 23. 1. 2012).

Problematika autorských práv znemožňuje kopírování, úpravy či sdílení softwaru. V tomto případě korporace jako Apple a Microsoft usilují o své monopolní postavení na trhu a abnormální zisky.

Zájem internetových komunistů (komunistických pirátů) je v rozporu s nadnárodními korporacemi samozřejmě rozdílný – sdílení a kopírování dat – a to vše samozřejmě zdarma. Existují dvě cesty nelegální nebo svobodný software.

Svobodný software zahrnuje:

Svobodu programu pro všechny účely; Svobodu pro studium zdrojových kódů včetně úprav; Svobodu pro redistribuci kopií; Svobodu vylepšovat a měnit upravené verze pro veřejné použití.

Svobodný software se tak stává alternativou ke komerčnímu softwaru. Jeho vývoj obvykle probíhá za přispění velkého množství dobrovolníků.

Příklady svobodného softwaru:

Operační systémy: Linux, BSD a Android

Kancelářské balíky: Open Office a Libre Office

Webové prohlížeče: Firefox, Chrome

Grafické editory: GIMP, Blender, Inkscape

Multimediální přehrávače: VLC, Totem, Mplayer

Komunikační software: Pidgin, Miranda IM

Hry: Frozen Bubble, Battle for Wesnoth, OpenArena, MegaGlest, TuxRacer, SuperTuxKart, OpenTTD.

Popis některých softwarů:

GIMP – kvalitní freewarový grafický editor srovnatelný s Photoshop – pro Linux i Windows

Scribus – kvalitní sázecí (DTP) nástroj pro uspořádání a tisk profesionálních dokumentů, letáků, časopisů, apod.

Open Office – můžete jej využívat jako alternativu pro psaní textů.

Svobodná umělecká díla:

Creative Commons je americká nezisková organizace, která si klade za cíl rozšiřovat díla dostupná veřejnosti k legálnímu využívání a sdílení.

Kickstarter.com je internetová platforma pro crowdfundingové financování projektů, která podporuje kreativní projekty z oblasti filmu, her, hudby umění či technologické inovace. Jedná se o shánění peněz na financování různých projektů cestou oslovování široké veřejnosti.

Stahování je krádež a sdílení je komunismus! Proto nepodporujeme smlouvu proti komunistickému pirátství ACTA!

Smlouvu ACTA otevřeně podporuje TOP09 a ODS. Proto protestní hnutí Anonymous v roce 2012 zablokovalo internetové stránky těchto politických stran.

#Internetoví_Komunisté_všech_zemí_Spojte_se

foto: Komunističtí piráti jsou internetoví komunisté
Autor: Pavel Herman | karma: 21.78 | přečteno: 1755 ×
Poslední články autora