Návštěva Bai Dinh: Největší Buddhistické centrum ve Vietnamu

Chrám Bai Dinh (pagoda) je komplex Buddhistických chrámů s rozlohou 539 hektarů, který se skládá nejen z původních starých chrámů, ale i z nově vytvořených chrámů. (FOTO+VIDEO)
Před vstupem do Bai Dinh

Buddhistický palác (Chua Bai Dinh) se nachází zhruba 20 kilometrů od města Ninh Binh a asi 90 kilometrů od Hanoje. Na úvod je zapotřebí si upřesnit termín pagoda, který může mít v různých zemích zcela jiný význam: třeba v Barmě nebo Thajsku se jedná o stúpy, kdežto ve Vietnamu se tento výraz používá pro chua, tedy kultovní místo a běžně se tak označuje celý chrámový Buddhistický komplex.

 

Pokud se jedná o architekturu chrámů, tak krovy jsou vyrobeny ze dřeva a všechny střechy mají keramické dlaždice z oblasti Bat Trang, zatímco střechy jsou zakřiveny do tvaru Phoenixe. Chrámy jsou vyrobeny ze dřeva a betonu. Pokud se jedná o konstrukce, tak jednotlivé chrámy jsou vysoké 16,5 m, 22 m, 14,8 m, 30 m, 34 m o vnitřní rozloze 560 m2, 225 m2, 730 m2, 2.060 m2 a 2.370 m2.

Modrní chrám v Bai Dinh
Historický chrám v Bai Dinh

 

Historie tohoto místa je stará více než 1000 let, kdy se tři feudální dynastie zajímaly o buddhismus jako oficiální náboženství. Buddhistický komplex má dvě části – tedy starou a novou. Nová část byla postavena v roce 2003. Nejznámější jsou chrámy Tam, Phap chu, Quan Am a chrám Bao Thap. V roce 2012 docházelo ke stavbám dalších chrámů.

Důvodem stavby nových chrámu a obnovy památek jsou důsledky dlouhotrvající války a intervence ze strany USA. Tato válka si vyžádala 3 miliony obětí a 12 milionů tun bomb. Jen pro srovnání například za druhé světové války Západní spojenci svrhli proti Němcům jen 2,69 milionů tun bomb.

V chodbách se uvnitř vitrín nachází přes 10.000 takových soch.
Chodba je dlouhá 1052 metrů s 500 Arhat sochamy v modré barvě (každá socha měří 2,5 metru a váží 4 tuny).
Modré sochy Arhat a v pozadí sošky se jmény dárců.

Bai Dinh je velkým chrámovým komplexem, který má mnoho rekordů:

1) Zlacená bronzová socha Buddhy Šákjamuniho, největší v Asii (vyrobena z mědi a vážící 100 tun), 2) Buddha Maitreya – největší bronzová socha jihovýchodní Asie (vážící 100 tun), 3) Největší bronzový zvon ve Vietnamu (váží 36 tun), 4) Největší pagoda – chrámový komplex o rozloze 539 hektarů, 5) Nejdelší chrámová chodba v Asii – 3 kilometry, 6) Největší počet Arhat soch ve Vietnamu – celkem 500 kamenných soch o výšce 2,5 metrů, 7) Největší Ngoc perla ve Vietnamu, 8) Největší počet Bodhi stromů ve Vietnamu.

 

 

Avalokitesvara Bodhisattvy - ženský Buddha mající tisíce rukou a očí, který je schopen vnímat bytosti na Zemi (váha 80 tun, výška 9,5 metru).

Zvonice má na výšku 22 metrů a nese na sobě celkově 3 střechy. Jejich půdorysy jsou postaveny do osmihran, což dává dohromady 24 článků, které jsou zahnuty nahoru. Uvnitř visí zvon o váze 36 tun, který je největším bronzovým zvonem ve Vietnamu. Pod tímto bronzovým zvonem je buben o hmotnosti 70 tun.

 

Zvonice
Největší bronznový zvon ve Vietnamu (váha 36 tun).

Věž Sarira má celkem 13 poschodí, které odhalují 13 titulů Amida Buddhy a na výšku měří 99 metrů. Ve 13. patře věže se návštěvníci mohou modlit k Buddhovi a obdivovat výhled na celou krajinu pagody Bai Dinh.

Video č. 1: Na vrcholu věže Bai Dinh

 

Věž Sarira se 13 patry v Bai Dinh (největší Asijská věž).
Oltář ve 13. patře
Bao Thap - strop věže Sarira

Video č. 2: Bao Thap

Tam The Hall

Video 3: Bai Dinh Pagoda – The Biggest Pagoda in Asean – Vietnam Popular Destinations

 

Video 4: Bai Dinh Pagoda – Bring To Your Soul (výhled na chrámy)

 

Na závěr je možné dodat, že se na těchto místech pořádali a pořádají nejen různé kulturní a politické akce, ale zároveň i různé festivaly. Například Buddhistický světový summit v roce 2010 na téma: „Buddhismus a globální problém,“ Mezinárodní kongres spojený s UNESCO v roce 2011, Světová organizace cestovního ruchu (UNWTO), oslavy Organizace spojených národů v roce 2014 aj.

Další část staré Bai Dinh se nachází na západním svahu hory Dinh v tichém lese. V těchto prostorách jsou jeskyně, ve kterých je možné narazit na Buddhistické chrámy.

Strážce jeskyně a jejich oltářů
Oltář v jeskyni - 1
Chrám svatého Cao Son
Modré sochy
Průvodkyně v tradičních krojích Ao Dai

Příště 3. díl: Trang An: Světové kulturní dědictví a Skull Island ve Vietnamu

http://pavelherman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=616856

Autor: Pavel Herman | středa 2.8.2017 14:56 | karma článku: 17,74 | přečteno: 1343x
  • Další články autora
  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2533x
Politika, historie a cestování

SVOBODNÉ NOVINY

NETMEDIUM