Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vietnamské závitky Cuon´n´Roll a točené pivo Bia Hoi

4. 08. 2017 14:42:15
Jedná se o vietnamské tradiční jídlo, které je složeno z vepřového masa, krevet, zeleniny a rýže. Toto jídlo jsme zabalili do Bánh tráng (do rýžového papíru) a zapíjeli legendárním hanojským točeným pivem Bia Hoi.

Tyto závitky se podávají v syrové nebo smažené variantě společně s masem a zeleninou zabalenou v rýžovém papíru. Na severu se nazývají Nem a na jihu Cha gio. Obvykle se namáčejí do misek s různými druhy omáček. Běžně se namáčejí do rybí omáčky Nuoc mam nebo sojové omáčky na severu Xi dau a na jihu Nuoc tuong.

Každý jim říká trochu jinak

Původní výraz Goi Cuon, ve Vietnamu znamená salátové rohlíky, zatímco na severu se jim říká Nem cuon (válce), tak ve středním Vietnamu se nazývají rýžový papír. Na Západě se těmto závitkům říká „salátové rohlíky,“ „jarní závitky“ nebo „letní rohlíky.“ V Hongkongu, Austrálii nebo USA se jim říká „vietnamské závitky,“ nebo „vietnamské jarní závitky.“

Nejlépe zřejmě bude, když budeme mezi sebou rozlišovat dva základní způsoby přípravy: Zatímco letní závitky Goi Cuon jsou čerstvé a pouze zabalené v namočeném rýžovém papíru, tak jarní závitky Nem Cuon jsou navíc ještě smažené v oleji.

Varianty úpravy a náplně

Tyto závitky mají dvojí možnost úpravy, kde letní verze je podávána za čerstva bez vaření, zatímco chá gio verze je podávána jako smažená. Nutno upozornit, že žádný recept nebo náplní není oficiální, takže náplň závisí na zvyku nebo chuti každého člověka.

Závitky se mohou plnit standardními vepřovými plátky, plátky z klobásek (cha) a krevet; rybami a pečenými mořskými plody (např. chobotnicemi); hovězím masem pečeným v citrónové šťávě; grilovanými klobásami nem nuong nebo tofu pro vegetariány. To vše samozřejmě se zeleninou.

Smažená verze obsahuje nejčastěji ochucené mleté maso jako vepřové, krabí, krevety, kuřecí maso nebo šneky, dále také houby, nakrájenou zeleninu jako například mrkev či fazolové klíčky a různé druhy koření, které jsou srolovány v listu vlhkého rýžového papíru.

Příprava u stolu

Do Bánh tráng (rýžového papíru) se položí maso a zelenina. Čerstvý závitek je potom rolován a připraven k jídlu. Jako omáčky se podávají různé arašídové omáčky, vietnamské máslové omáčky, chilli nebo rybí omáčky.

Více na: www.cuonnroll.vn

Legendární hanojské pivo Bia Hoi

V hlavním městě Vietnamu je možné koupit točené pivo bez konzervantů s názvem Bia Hoi. Výroba piva probíhá večer a distribuuje se každé ráno. Čerstvost piva zaručuje už jen skutečnost, že se pivo spotřebovává ještě ten samý den, kdy bylo dovezeno.

Podle některých tvrzení je možné pivo zakoupit za 3 až 5 korun. Já jsem si za pouhé 1 euro zakoupil na posezení rovnou 6 piv o obsahu 0,3 litru. Jen pro srovnání můžu říct, že v Bruselu bych za jedno takové pivo dal zhruba 2 až 3 eura.

Tato Hanojská legenda má výhodu v tom, že jeho nízká cena není vykoupena na úkor kvality. Pokud se jedná o jeho chuť, tak ve srovnání s českými pivy má sice méně alkoholu, světlejší barvu a chuť malinko vodovější, ale zato je více osvěžující a po stránce chuťové má mnohem větší říz.

Samozřejmě vedle točeného piva je možné v Hanoji sehnat i lahvové nebo plechovkové pivo za 10 až 15 korun. Mezi nejčastější značky na severu Vietnamu patří Bia Hanoi a Halinda, zatímco největší licenčně vařenou značkou je Tiger Bier.

Místní piva chutnají skvěle a do většiny z nich se vedle tradičních surovin přidává i rýže a chmel dovážený z České republiky. Z jižního Vietnamu se dováží Saigon Beer, které pochází z Ho Či Minova města (má podobu desítky a ležáku). Dokonce se mi podařilo narazit i na regionální značky jako 333, Na Da, Lao Cai.


Příště 6. díl: Na motorce v Hanoji – to stojí za vyzkoušení!!!

http://pavelherman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=617228

Autor: Pavel Herman | pátek 4.8.2017 14:42 | karma článku: 13.58 | přečteno: 411x

Další články blogera

Pavel Herman

V České republice jsou daně ze spotřeby mnohem vyšší než majetkové

V České republice převažuje zdanění daní ze spotřeby v podobě daně z přidané hodnoty (DPH) nad celkovým zdaněním příjmů a majetku. Z těchto důvodů má tedy smysl uvažovat o progresivním zdanění a snižování daní z přidané hodnoty.

4.10.2017 v 18:12 | Karma článku: 3.97 | Přečteno: 81 |

Pavel Herman

Priority z volebního programu Strany práv občanů (SPO) s názvem "Pevné české kořeny"

Jedná se o priority z volebního programu Strany práv občanů s názvem "Pevné české kořeny," který je zaměřen na volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pro rok 2017. Zde uvádím některé priority z programu.

1.10.2017 v 19:32 | Karma článku: 13.05 | Přečteno: 662 |

Pavel Herman

Příběhy bezpráví III.: Agrofert či Precheza, těžké kovy a výsledky zdravotního ústavu

Když obyvatele znepokojila vysoká hladina vanadu a chromu v půdě i ve studních, která podle naměřených výsledků mnohonásobně překračovala maximální povolené množství, tak město problém řešit nechtělo včetně současných politiků.

27.9.2017 v 14:13 | Karma článku: 17.11 | Přečteno: 870 | Diskuse

Pavel Herman

Příběhy bezpráví II.: České úřady se dnes chovají hůř než za komunistů

Jedná se o dvojí metr ze strany úřadů na Vyškovsku. Zatímco za komunistů byl oprávněně zrušen chov norků, který obtěžoval sousedy, tak v Čechokapitalismu obdobné stížnosti v případě chovu koní úřady nevyhověly. Zkrátka dvojí metr.

23.9.2017 v 13:05 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 648 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky II

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Jaké je stopování v Rusku? A co tam můžete zažít? I na tyto otázky se budu snažit odpovědět.

24.10.2017 v 9:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Martin Orálek

Jak jsem těžil zlato v Ghaně 47

Odchod z pláže - celkem banální záležitost. Nikoli však v Ghaně, kde se na nás přisáli dva "příživníci".

24.10.2017 v 7:22 | Karma článku: 6.07 | Přečteno: 153 | Diskuse

Jan Tomášek

Kolín nad Rýnem 1998

Formálně pracovní cesta do Kolína nad Rýnem, kdy mi můj kámoš Petr nabídl absolvovat tuto cestu s sebou jako spolucestující a navštívit tamní výstavu Photokina. Pro tento účel jsme předřadili před víkend dva volné dny.

23.10.2017 v 20:10 | Karma článku: 6.10 | Přečteno: 265 | Diskuse

Michal Lendvorsky

Tradičná husacina v Slovenskom Grobe

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.

23.10.2017 v 8:00 | Karma článku: 5.79 | Přečteno: 186 | Diskuse

Ervín Dostálek

La Manga 3: Válejí se ve "stoce" a je jim dobře. Kdeže? V Salinas de San Pedro del Pinatar

Stovky plameňáků s červenými, či růžovými křídly, se každý rok zastavují při cestě do severní Afriky poblíž prvotřídních léčebných lázní pod širým nebem, zároveň v jednom z největších mokřadů oblasti. A tak kyblík na bahno, a tam!

23.10.2017 v 7:33 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.