Vietnamské závitky Cuon´n´Roll a točené pivo Bia Hoi

Jedná se o vietnamské tradiční jídlo, které je složeno z vepřového masa, krevet, zeleniny a rýže. Toto jídlo jsme zabalili do Bánh tráng (do rýžového papíru) a zapíjeli legendárním hanojským točeným pivem Bia Hoi.

Tyto závitky se podávají v syrové nebo smažené variantě společně s masem a zeleninou zabalenou v rýžovém papíru. Na severu se nazývají Nem a na jihu Cha gio. Obvykle se namáčejí do misek s různými druhy omáček. Běžně se namáčejí do rybí omáčky Nuoc mam nebo sojové omáčky na severu Xi dau a na jihu Nuoc tuong.

Každý jim říká trochu jinak

Původní výraz Goi Cuon, ve Vietnamu znamená salátové rohlíky, zatímco na severu se jim říká Nem cuon (válce), tak ve středním Vietnamu se nazývají rýžový papír. Na Západě se těmto závitkům říká „salátové rohlíky,“ „jarní závitky“ nebo „letní rohlíky.“ V Hongkongu, Austrálii nebo USA se jim říká „vietnamské závitky,“ nebo „vietnamské jarní závitky.“

Nejlépe zřejmě bude, když budeme mezi sebou rozlišovat dva základní způsoby přípravy: Zatímco letní závitky Goi Cuon jsou čerstvé a pouze zabalené v namočeném rýžovém papíru, tak jarní závitky Nem Cuon jsou navíc ještě smažené v oleji.

Výhled z restaurace Cuon and Roll

Varianty úpravy a náplně

Tyto závitky mají dvojí možnost úpravy, kde letní verze je podávána za čerstva bez vaření, zatímco chá gio verze je podávána jako smažená. Nutno upozornit, že žádný recept nebo náplní není oficiální, takže náplň závisí na zvyku nebo chuti každého člověka.

Závitky se mohou plnit standardními vepřovými plátky, plátky z klobásek (cha) a krevet; rybami a pečenými mořskými plody (např. chobotnicemi); hovězím masem pečeným v citrónové šťávě; grilovanými klobásami nem nuong nebo tofu pro vegetariány. To vše samozřejmě se zeleninou.

Smažená verze obsahuje nejčastěji ochucené mleté maso jako vepřové, krabí, krevety, kuřecí maso nebo šneky, dále také houby, nakrájenou zeleninu jako například mrkev či fazolové klíčky a různé druhy koření, které jsou srolovány v listu vlhkého rýžového papíru.

Na stole rýžový papír, maso, zelenina a pivo

Příprava u stolu

Do Bánh tráng (rýžového papíru) se položí maso a zelenina. Čerstvý závitek je potom rolován a připraven k jídlu. Jako omáčky se podávají různé arašídové omáčky, vietnamské máslové omáčky, chilli nebo rybí omáčky.

Více na: www.cuonnroll.vn

Legendární hanojské pivo Bia Hoi

V hlavním městě Vietnamu je možné koupit točené pivo bez konzervantů s názvem Bia Hoi. Výroba piva probíhá večer a distribuuje se každé ráno. Čerstvost piva zaručuje už jen skutečnost, že se pivo spotřebovává ještě ten samý den, kdy bylo dovezeno.

Podle některých tvrzení je možné pivo zakoupit za 3 až 5 korun. Já jsem si za pouhé 1 euro zakoupil na posezení rovnou 6 piv o obsahu 0,3 litru. Jen pro srovnání můžu říct, že v Bruselu bych za jedno takové pivo dal zhruba 2 až 3 eura.

Tato Hanojská legenda má výhodu v tom, že jeho nízká cena není vykoupena na úkor kvality. Pokud se jedná o jeho chuť, tak ve srovnání s českými pivy má sice méně alkoholu, světlejší barvu a chuť malinko vodovější, ale zato je více osvěžující a po stránce chuťové má mnohem větší říz.

Samozřejmě vedle točeného piva je možné v Hanoji sehnat i lahvové nebo plechovkové pivo za 10 až 15 korun. Mezi nejčastější značky na severu Vietnamu patří Bia Hanoi a Halinda, zatímco největší licenčně vařenou značkou je Tiger Bier.

Haineken, z Holandska Tubork z Dánska, Tiger z Malajsie, 333 z jižního Vietnamu a Hanoi Beer ze severního Vietnamu.

Místní piva chutnají skvěle a do většiny z nich se vedle tradičních surovin přidává i rýže a chmel dovážený z České republiky. Z jižního Vietnamu se dováží Saigon Beer, které pochází z Ho Či Minova města (má podobu desítky a ležáku). Dokonce se mi podařilo narazit i na regionální značky jako 333, Na Da, Lao Cai.

Příště 6. díl: Na motorce v Hanoji – to stojí za vyzkoušení!!!

http://pavelherman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=617228

Autor: Pavel Herman | pátek 4.8.2017 14:42 | karma článku: 15,77 | přečteno: 669x
  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2533x
Politika, historie a cestování

SVOBODNÉ NOVINY

NETMEDIUM