Na motorce po Hanoji ve Vietnamu: To stojí za vyzkoušení !!!

O Hanoji se tvrdí, že v tomto městě žije 6,5 milionů obyvatel s celkovým počtem přes 15 milionů motorek. V následujícím příspěvku jsou videa z jízdy na motorce přes den i v noci po ulicích hlavního města Hanoje.

Je zapotřebí si tuto jedinečnou možnost vychutnat dokud je ještě čas, protože kvůli tomu, že je v hlavním městě každý měsíc registrováno kolem 20.000 motorek a vzhledem k plánované stavbě obchvatů, resp. plánování metra nebo nadzemní dopravy, tak bude od roku 2025 všem motorkám zakázán vjezd do Hanoje.

Helmy pro dívky s culíky.
Helma pro dívky zblízka.

Zapůjčení motorky

Pro zapůjčení motorky je zapotřebí získat vietnamský řidičák (prakticky nemožné) nebo si pořídit mezinárodní řidičský průkaz pro motorky nad 50 ccm (na požádání ho v České republice vydá obecní úřad s rozšířenou působnosti), který není vždy vyžadován. Například při nehodě bez mezinárodního řidičáku a cestovního pojištění člověk riskuje, že bude platit veškeré náklady za hospitalizaci.

Na rodinné výlety se občas jezdí i na jedné motorce.
Motorka bývá ve Vietnamu využívána nejen jako dopravní prostředek, ale i k přepravě zboží.

Cena za půjčení motorky

Při zakoupení nebo zapůjčení motorky musí každý dostat registrační papíry, nebo-li tzv. modrou kartu vlastníka (popřípadě aspoň kopii), resp. smlouvu o pronájmu nebo zakoupení motocyklu. Certifikované půjčovny někdy vyžadují zálohu v podobě cestovního pasu nebo finanční zálohu. Zapůjčení skútru na jeden běžně stojí něco mezi 6 až 15 dolary, zatímco silnější terénní motorky na 30 až 60 dolarů.

Některé ženy nosí roušky nejen kvůli slunci, ale i prachu a nečistotám.

Pravidla pro motorkáře

Před zapůjčením motorky je nutné si ji důkladně zkontrolovat a vyzkoušet. Nejlépe je pojistit motorku proti poškození, a to zejména kvůli čínským kopiím motocyklů nižší kvality (např. Honda Win). K základním dopravním pravidlům patří jízda vpravo, nutnost nosit přilbu, tolerance alkoholu je do 0,5% promile pro motorkáře a při přepravě na motorce nesmí sedět více jak 2 lidé, což se běžně porušuje.

Z mužského pohledu je Hanoj sexy.

Pokuty a sankce

Jízda bez helmy za 100 až 200 korun, telefonování za jízdy 60 až 80 korun, jízda v zakázané nebo špatné straně za 200 až 400 korun, alkohol podle míry za 500 až 3000 korun. Za horší případy může hrozit zabavení motocyklu a při zavinění těžké nehody i vězení. Vzhledem k chaotické dopravě je nutné se vyhnout vysoké rychlosti a předvádění.

Přehled pokut za dopravní přestupky:

http://www.go-vietnam.com/funnny-things-life-in-vietnam/traffic-violations-fees-motorcycle-drivers-saigon-hcmc-vietnam/

Příště 7. díl: Návštěva Ho Či Minova mauzolea a náměstí Ba Dinh

http://pavelherman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=617362

Autor: Pavel Herman | sobota 5.8.2017 21:46 | karma článku: 14,53 | přečteno: 752x
  • Další články autora
  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2533x
Politika, historie a cestování

SVOBODNÉ NOVINY

NETMEDIUM