Návštěva Chrámu literatury (Van Mieu) a První univerzity (Quoc Tu Giam) ve Vietnamu

9. 08. 2017 12:57:23
Chrám literatury byl postaven v roce 1070 a o šest let později zde byla otevřena První univerzita, která je jednou z nejstarších univerzit na celém světě. Studenti sem chodí pro štěstí hladit kamenné želvy, aby uspěli u zkoušek.

Chrám literatury“ (Van Mieu – Temple of Literature) nechal založit v roce 1070 císař Ly Thanh Tong, ale v roce 1156 ho upravil císař Ly Anh Tong, který ho zasvětil čínskému filozofovi Konfuciovi.

První nárogdní univerzita“ (Quoc Tu Giam – The First National University), kterou otevřel v roce 1076 císař Ly Nhan Tong, kde studovaly gramotné děti královské rodiny, aristokracie a nejlepší vybraní studenti.

Vstupní brána Van Mieu Mon

Vstupní Brána má tři vchody a nahoře v červeném poli jsou tři písmena (Van Mieu Mon). Nápis prostředních pilírů v překladu znamená: „Učení je jako cesta: Najdeš-li bránu, vejdi." Další dva vnější pilíře nesou dvojverší čínských znaků, které lze přeložit jako: „Východ, západ, jih, sever podél tohoto směru (konfucianismus) a Veřejnost, tajemník, Fuji přichází z této cesty.“

Objekt je rozdělen na pět částí

Celý komplex je obehnán zdí z červených cihel a rozdělen na pět částí. Důvodem je, že pětka je považována za posvátné číslo, které počítá s hlavními prvky jako kov, dřevo, voda, oheň a země, jenž vytvářejí náš svět. Výhodou tohoto místa je posvátné ticho a levné vstupné ve výši 30.000 dongů (30 korun).

První částí je tedy centrální brána a nádvoří (foto č. 3). Druhá část je v oblasti pavilonu Souhvězdí literatury (Khue Van Cac) (foto č. 4a). V třetí části je zahradní jezírko Van Mieu (foto č. 5). Poblíž se vyskytuje jezero Van Mieu (foto č. 5) náhrobky na 82 želvách, které obsahují jména vystudovaných doktorů (foto č. 6). Čtvrté nádvoří je určeno pro samotného Konfucia a jeho 72 čestných studentů. Posledním místem je dům Thai Hoc, který se nachází u nádvoří První univerzity (Quoc Tu Giam) ve Vietnamu.

První část: Velká centrální brána

Nachází se za vstupní bránou a začíná u Velkého sloupu u nádvoří a končí u Dai China (Velké Číny). Je zkrátka lemován menšími bránami Dai Tai Mon a Thanh Duc Moc.

Druhá část: Khue Van Cac

Khue Van Cac znamená „střežit krásu ranní hvězdy,“ a jedná se o křižovatku Země a oblohy. Je postaven na čtyřech bílých pilotech, kde jeho strany jsou zcela stejné o rozměrech 6, 8 metrů. Střechu má červeně zabarvenou s kruhovými okny, které symbolizují oblohu, zatímco nedaleká zahrada se studnou matku Zemi. Khue Van Cac je symbolem nejen literatury, mravů a rozvoje vzdělanosti, ale také kulturního vývoje v Hanoji. Jeho vyobrazení je možné najít na bankovce v hodnotě 100.000 dongů (foto č. 4b).

Třetí část: Jezero Van Mieu a kamenné želvy

Chrám literatury a První univerzita má pět nádvoří a na třetím z nich je 82 kamenných želv, které nesou náhrobky se jmény 1307 doktorů od roku 1442 do 1779. V případě návštěvy chrámu na začátku školního roku nebo kolem května je možné narazit na studenty. Ti sem přicházejí hladit hlavy jednotlivým želvám pro štěstí, aby úspěšně vykonali zkoušky.

Čtvrtá část: Dům ceremonií věnovaný Konfuciovi

Na nádvoří je dům s oltářem věnovaný Konfuciovi a jeho 72 učedníkům. Uvnitř jsou svatyně s oltáři a malé muzeum obsahující knihy, psací potřeby a osobní artefakty, které patřily některým ze studentů, kteří studovali v chrámu.

Konfucius (551 př. n. l - 479 př. n. l)

Konfucius je čínský filozof a sociální politik, který je považován za prvního čínského filozofa. Jeho nauka vycházela nejen ze zásad, ale i z principů lidského chování a života. Pokud se jedná o Konfuciovu filozofii, tak vycházela z úcty k tradici a harmonii. Proto také měla obrovský vliv na čínskou kulturu, politiku a náboženství.

Konfucius se tak vedle zájmu o politiku a filozofii zajímal i o etiku osobního a rodinného života. Neuznával dědičné nároky na šlechtické tituly a své nástupce nabádal k účasti na veřejném životě. Ve svých padesáti letech se pak dokonce stal i ministrem spravedlnosti.

Pátá část: Univerzita a nádvoří Thai Hoc

Univerzita Thai Hoc i s nádvořím má rozlohu 6150 m2. Přední budova má celou řadu funkcí. Organizují se zde pamětní obřady, ale i vědecké a kulturní aktivity. Zadní budova má dvě úrovně: v přízemí se nachází socha rektora akademie Chu Van An a ukazuje exponáty akademie s ukázkou konfuciánské výchovy ve Vietnamu. Horní patro je věnováno třem panovníkům, kteří nejvíce přispěly k založení chrámu a univerzity.

Systém školství ve Vietnamu

Zhruba ve věku dvou let děti nastupují do mateřských školek, ve kterých se vedle hraní seznamují s abecedou a čísly. Ve věku šesti let nastupují na základní školu, která má tři stupně: První stupeň je 1. až 5 třída, druhý stupeň je 6. až 9 třída a třetím stupněm je 10. až 12. třída. Povinná školní docházka platí pro první stupeň a druhý stupeň už povinný není. Třetí stupeň je možné nahradit odbornou školou se specializací. Velký důraz je kladen na výuku matematiky a jako cizí jazyky se zde vyučují zejména angličtina a čínština.

Pokud se jedná o školní docházku ve Vietnamu, tak je podobná jako v České republice: školní rok probíhá klasicky a žáci chodí do školy od září do června, vyučovací hodina má 45 minut a přestávky se vyhlašují za pomocí zvonu nebo gongu. Jen ty tělesné tresty nejsou vyloučeny. Výuka na základní škole začíná v 7 ráno, odpoledne mají děti přestávku na spaní a většinou spí ve školních družinách. Odpolední vyučování začíná v 14 hodin a končí v 16 hodin. Vyučovací den druhém stupni základní školy obvykle má kolem 7 hodin a žáci odpoledne navštěvují různá doučování.

Děti ve školách zde ale nosí školní uniformy, které se obvykle skládají z košile, kalhot a sukní. Děti ve třetích třídách skládají slib a začínají nosit červené šátky kolem krku. Studentky středních a vysokých škol obvykle nosí vietnamské šaty "Ao Dai" v bílé barvě. Vietnamské vysoké školy se odlišují tím, že pro absolvování zkoušek mají studenti pouze jeden pokus, nikoliv tři jako v České republice.

V případě absolvování všech dvanácti tříd studenti skládají maturitní zkoušku. Po maturitě je možné studovat vysokou školu. Ve Vietnamu existují vysoké školy trojího typu: univerzity, vysoké školy a vyšší odborné školy. Mezistupni vysoké školy se říká Cao Dang, který se studuje tři roky. Vysokoškolskému vzdělání se říká Cu Nhan a jeho délka studia je 4 a 6 let (bakalář je čtyřleté studium, inženýr je pětileté studium a doktor je šestileté studium.

Čtvercové stavby: Buben a bronzový zvon

Na obou stranách zadního objektu jsou čtvercové stavby: buben a bronzový zvon. Buben je široký široký 2 metry a 2, 6 m vysoký o objemu 10 m3 s váhou 700 kg. Zvon byl odlit v roce 2000. Jeho výška je 2, 1 metru a je šířka zhruba 1 metr.

Na obou stranách zadního objektu jsou čtvercové stavby: buben a bronzový zvon. Buben je široký široký 2 metry a 2, 6 m vysoký o objemu 10 m3 s váhou 700 kg. Zvon byl odlit v roce 2000. Jeho výška je 2, 1 metru a je šířka zhruba 1 metr.

Závěrem

V době studií většina studentů před nástupem na akademii vykonávala regionální zkoušku (Thi Huong) a po ní potom byli na univerzitu zapsáni na 3 až 7 let. Každý měsíc je čekali drobné testy a čtyři velké testy jednou za rok. Studentům pokládal otázky samotný monarcha a rozděloval je podle odpovědí do různých skupin.

Dnešní univerzita je pouhou replikou původního objektu, který byl kompletně zničen kvůli válce v roce 1946. Jelikož se od roku 1802 na univerzitě již nevyučuje, tak za více než 700 let provozu zde vystudovalo tisíce talentovaných studentů. V současnosti tento chrám slouží jako památka, kterou navštěvují zejména vysokoškolští studenti a turisté.

Příště 10. díl: Pěší zóna městem o víkendu v Hanoji

http://pavelherman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=618059

Autor: Pavel Herman | středa 9.8.2017 12:57 | karma článku: 15.16 | přečteno: 579x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.12 | Přečteno: 494 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...