Pěší zóna o víkendu v Hanoji (severní Vietnam)

O víkendu je zakázán automobilům a motorkám vjezd do centra Hanoje v okolí jezera Hoan Kiem. Lidé tak mají v centru možnost volného pohybu a mohou se bezstarostně bavit: zpívají karaoke, popíjejí a hrají různé hry nebo tančí.

Hanoj je hlavním městem Vietnamu, které je zároveň důležitým politickým, hospodářským a kulturním centrem. Město založil v roce 1010 císař Ly Thai Tong a zvolil pro něj název „Thang Long,“ což v překladu znamená „Město vznášejícího se draka.“ V roce 1831 bylo město císařem Minh Mangem přejmenováno na Hanoj (Ha Noi), název znamená „Město na vnitřní straně řeky.“

V roce 1883 se stalo hlavním městem francouzského protektorátu město Tokin, které leží v deltě Rudé řeky. Hlavním městěm Vietnamské demokratické republiky se Hanoj stala v letech 1954 až 1976. Od roku 1976 je Hanoj hlavním městem sjednocené Vietnamské socialistické republiky. Za srdce Hanoje je považováno jezero Hoan Kiem.

Stará čtvrť (Old Quarter) v Hanoji

Možností jak nejlépe poznat Hanoj je vydat se do Staré čtvrti, která dnes už funguje jako obchodní centrum nebo navštívit „Hoan Kiem Lake,“ tedy „jezero Navracejícího se meče.“ V těchto místech je možné narazit nejen na restaurace s místní kuchyní, ale i na spoustu obchodů s různým druhem zboží od potravin, oděvů až po dárkové předměty.

Kolem jezera je možné spatřit každodenní život místních lidí, kteří cvičí tai-či, areobik, hrají na hudební nástroje, zpívají karaoke nebo třeba i tancují. Mladší ročníky jezdí na kolečkových bruslích, hrají různé typy deskových her, badminton nebo jianzy, neboli hacky sack. Děti jezdí na prknech „future board,“ svítících motokárách nebo si hrají s bublifuky.

Želví věž (Thap Rua) v jezeru Hoan Kiem.

Fotografie a videa dokumentující noční život o víkendech v Hanoji:

Karaoke (z japonského kara - prázdný a okesutora - orchestr) je formou zábavy, kde amatérský zpěvák zpívá do populárních písní, ve kterých je odstraněn hlas původního interpreta.

Karaoke u jezera Hoan Kiem.
Děti si hrají s bublifuky.
V Hanoji jsou mladí lidé vášnivými pejskaři.

 

Na závěr: Možnosti zábavy v Hanoji

Návštěva Old Quarter (Stará čtvrť), jezera Hoam Kiem, Chrámu Nefritové hory, katedrály svatého Josefa, Bia Hoi Corner v ulici Ta hien, kde se vyskytuje také velké množství kaváren, restaurací a klubů s cenou piva kolem pěti korun.

Tržnice Dong Xuang, kde je možné nakoupit jídlo, oblečení a dárky. Dále Ho Či Minovo mauzoleum a muzeum, Chrám literatury a První univerzitu, Leninův park, Královské město Thang Long, Pagodu Trang Quoc, Leninův park, Muzeum etnologie aj. 

Příště 11. díl: Hanojská Stodolní: Ulice Ta Hien ve Vietnamu.

http://pavelherman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=618223

Autor: Pavel Herman | čtvrtek 10.8.2017 18:00 | karma článku: 17,23 | přečteno: 496x