Jezero navráceného meče: Hoan Kiem Lake ve Vietnamu

V centru města Hanoje se nachází jezero místními nazývané Ho Hoan Kiem. U jezera jsou dva ostrůvky na kterých jsou památky: Želví věž (Thap Rua), Most ranního slunečního svitu (Cau The Huc) a Chrám nefritové hory (Den Ngoc Son).
Z centra Hanoje.

Jezero „Hoan Kiem Lake" je zhruba asi 200 metrů široké a 600 metrů dlouhé, ale má hloubku asi kolem dvou metrů. Toto jezero má pro vietnamské obyvatele historický význam zejména ve spojení s legendou z období 15. století, když se podařilo ve válce úspěšně porazit čínské vládce dynastie Ming. Uprostřed jezera se nachází malý ostrov s želví věží, která má připomínat vítězství ve válce, který je spojován s onou legendou.

Legenda o Jezeru navráceného meče

Podle legendy se císaři Le Loi (posmrtně Le Thai To) v roce 1428 při plavbě na jezeře objevil Bůh v podobě zlaté želvy (Kim Qui), kterého požádal o kouzelný meč Nebeské vůle (Thuan Thien).

Když po válce Číňané uznali Vietnamskou nezávislost, tak při plavbě po jezeře se najednou objevil Bůh s podobou zlaté želvy a požádal císaře Le Loi, aby vrátil meč Nebeské vůle a poděkoval Božské želvě za pomoc.

Zlatá želva si vzala nazpátek meč a zmizela pod hladinou jezera. Císař Le Loi přejmenoval jezero na „Ho Hoan Kiem," což znamená „Jezero navráceného meče.“

Jezero navráceného meče a Želví věž.

Letecký pohled na Hoan Kiem Lake

Želví věž (Thap Rua)

Byla postavena v roce 1886 v místě, kde původně stál chrám Ta Vong. Jedná se o významný symbol hrdosti obyvatel Hanoje. Želvy jsou v podstatě jedním z národně důležitých symbolů Vietnamu. Symbolizují vlastnost jíst málo potravy, snášet obtížné podmínky a dožívat se vysokého věku. K památce není žádný přístup a v noci bývá osvětlena.

Jezero navracejícího se meče a Želví věž v noci.

Vstupní brány před Chrámem nefritové hory

Před vstupem od „Chrámu nefritové hory" je umístěno několik vstupních bran: První brána má čínské nápisy – napravo štěstí (Phuc) a nalevo prosperita (Loc). Na druhé bráně jsou vyobrazeny zvířata – napravo drak a nalevo bílý tygr. A právě tato brána podle legendy chrání chrám před zlými duchy. Za třetí bránou s červeným starým vietnamským nápisem „Nghien Dai" se nachází „Most ranního slunečního svitu.“ Na konci mostu je umístěna poslední brána za kterou se vybírá vstupné 30.000 dongů (30 korun) a najdeme zde „Chrám nefritové hory.“

Brána s červeným nápisem "Nghien Dai."

Most ranního slunečního svitu (Cau The Huc)

Most má tvar duhy a jeho barva je červená, protože symbolizuje sílu, výkon a eleganci. Most byl postaven v roce 1865. Most je složen z 32 nohou kruhových sloupů, které jsou uspořádány v 16 párech a jeho podlaha je dřevěná.

Most ranního slunečního svitu.
Na mostu ranního slunečního svitu.

Chrám nefritové hory (Den Ngoc Son)

Jedná se o významný buddhistický palác, který je věnovaný konfuciánským a taoistickým filozofům. Chrám byl postaven v 18. století pro oslavování učence Van Xuong a vojenského vůdce Tran Hung Dao, který se vyznamenal v boji proti třem mongolským invazím ve 13. století.

Chrám je postavený na malém ostrůvku, který je propojen s mostem „Cua The Huc." Někdy se v chrámu konají i různá kulturní vystoupení s tradiční vietnamskou hudbou nebo je možné si v něm zakoupit různé umělecké předměty.

Do chrámu se chodí velice často modlit studenti před zkouškami na vysokou školu. V chrámu je od roku 2016 uloženo nabalzámované tělo poslední žijící sladkovodní želvy z jezera „Hoan Kiem." Želvě se říkalo „Cu Rua" a zemřela ve věku zhruba 100 let s váhou kolem 200 kilo.

Chrám nefritové hory.
Hlavní svatyně Chrámu nefritové hory.
Speciální mezinárodní destinace.
Socha želvy, která žila v jezeru Hoan Kiem.

Tran Ba Dinh

Jižně od chrámu Nefritové hory je „Tran Ba Dinh," jehož jméno znamená proti vlnám škodlivé kultury. Na kamenné desce Chrámu nefritové hory je napsáno: „Nový chrám byl dokončen.“

„Tra Ba Dinh" je vidět v popředí a předpokládá, že pilíře stojí mezi kulturními vlnami. „Tra Ba Dinh" je čtvercový a byl postaven ve stylu dvou podlaží s 8 sloupy – z toho čtyři kamenné sloupy venku a čtyři dřevěné sloupy uvnitř.

Návštěvníci Chrámu nefritové hory.
Tra Ba Dinh.
Park kolem jezera Hoan Kiem Lake.
Park kolem jezera Hoan Kiem Lake v noci.

Příště 14. díl: Luxusní rautový restaurant: Sen 60 Lý Thai To

http://pavelherman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=618631

Autor: Pavel Herman | neděle 13.8.2017 17:40 | karma článku: 12,50 | přečteno: 771x
  • Další články autora
  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2533x
Politika, historie a cestování

SVOBODNÉ NOVINY

NETMEDIUM