Pavel Herman

Dračí zátoka Ha Long Bay ve Vietnamu

29. 08. 2017 19:32:37
Dračí zátoka Ha Long Bay je památkou UNESCO a zároveň i oblíbeným turistickým místem ve Vietnamu. Vedle toho samozřejmě patří k sedmi novým přírodním divům světa a natáčel se zde jeden z dílů Jamese Bonda.
video //www.youtube.com/embed/3NbnyLzGUZ4

Cesta do Ha Long Bay

Zátoka Ha Long Bay je vzdálena zhruba 170 kilometrů východně od Hanoje. V okolí Dračí zátoky je tak možné spatřit mnoho zajímavých skal, smaragdové moře a zhruba kolem necelého dva tisíce ostrovů. Ha Long znamená místo, kde drak vstoupil do vody, proto tedy Dračí zátoka. Vedle toho je ještě možné se projet na kajaku, prozkoumávat jeskyně nebo navštívit plovoucí vesnice.

Cestu je nejednodušší řešit pomocí různých organizovaných zájezdů, kde je zajištěna strava i průvodce včetně pronájmu lodi. Osobně jsem se raději vyhýbal různým naháněčům, kteří by si mohli účtovat další poplatky, takže jsem si zakoupil lístek na loď v přístavu Tuan Chau International Marine. Ideální období nejen pro plavbu, ale i koupání je od dubna do října, protože je možné se v tomto moři i vykoupat.

Cestu je možné řešit přímou autobusovou linkou z Hanoje ze zastávky My Dinh do města Ha Long (zastávka Bai Chay). Výhodou zastávky My Dinh v podstatě bývá, že většina autobusů odtud jezdí za 80 až 100 korun. K tomu je možné sehnat i velmi levné ubytování mezi 6 – 8 dolary a lístek za 200 korun s výletem na malé lodi.

video //www.youtube.com/embed/7XHS_spicwY

Zátoka Vinh Ha Long

Zátoka Vinh Ha Long se nachází v Toskinském zálivu v oblasti Jihočínského moře. Známá je hlavně kvůli svým vápencovým skalám, které vystupují z moře. Její rozloha je 1.553 km2 a nachází se zde kolem 1969 ostrovů (UNESCO uznává jen rozlohu 334 km2 a 775 ostrovů). V roce 1962 ministerstvo, kultury, sportu a cestovního ruchu severního Vietnamu uvedlo Ha Long Bay v publikaci Národní památky a krajiny.

Zátoka byla zařazena do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO v roce 1994. Vedle toho je navíc zařazena ještě k sedmi novým přírodním divům světa, což této oblasti přináší publicitu, protože se zde například v roce 1997 natáčela jedna z bondovek (Zítřek nikdy neumírá), kde se mezi skalami proháněl agent 007 v podání herce Pierce Brosnana a akčnědobrodružný film Kong: Skull Island.

video //www.youtube.com/embed/uTZE47YgTyY

Vápence v této zátoce procházely 500 letým formováním v různých podmínkách. Vývoj krasu v této zátoce probíhal zhruba 20 milionů let pod vlivem tropického klimatu. Historické průzkumy odhalili starodávné kultury Soi Nhu (18.000 – 7.000 př. n. l) Cai Beo (7.000 – 5.000 př. n. l.) a kulturu Ha Long (před 5.000 – 3.500 lety). Toto místo je v současnosti domovem 14 endemických květinových druhů a 60 endemických druhů fauny.

Ostrovy a jeskyně

V zátoce Ha Long se nachází celkem 12 jeskyní přístupných veřejnosti. Nejznámější z jeskyní je Dang Dau Go (jeskyně dřevěných kůlů), která se nachází hned na prvním ostrově po výjezdu z přístavu. Generál Tran Hung Dao zde v roce 1288 ukrýval stovky dřevěných kůlů, které byly použity při obraně proti Mongolům. Nepřátelské lodě na nich uvízly při odlivu, protože kůly byly zapouštěny pod hladinou.

Jeskyně Dong Thien Cung (jeskyně Nebeského paláce) se nachází na severu ostrova Dong Dau Go zhruba 4 kilometry jižně od přístavu výletní lodi. Jedná se o jednu z nejkrásnějších jeskyní v Ha Long s velmi složitou strukturou. Podobný pohled je možné zahlédnout i v jeskyni Dong Sung Sot (jeskyně Překvapení), která se vyskytuje jižněji.

video //www.youtube.com/embed/nfeK4QMdvTY

Oblast Ban Sen je novou destinací na ostrově Van Don, který je nejvíce osídleným ostrovem v zátoce Bai Tu Long a nedaleký ostrov Quan Lan má navíc nádherné pláže. Cat Ba je největším a snad i jediným osídleným ostrovem v této zátoce. Vedle tropických vápencových lesů, korálových útesů, lagun a pláží jsou zde i zajímavé jeskyně a rybářské vesnice u pobřeží.

video //www.youtube.com/embed/XJkMsrPuB8A

Legenda o Dračí zátoce

Oblast byla pojmenována na základě legendy: Když bohové seslali rodinu draků, aby zachránili Vietnam před Čínou. Z dračího ohně byly vytvořeny jednotlivé ostrovy, aby tak Čína nemohla zaútočit na Vietnam. Draci se už ale potom kvůli kráse zátoky nevrátili do nebe a rozhodli se zůstat v oblasti Ha Long Bay.

Draci se tedy po válce rozhodli žít v zátoce a místo, kde sestoupila matka draků se dnes jmenuje Ha Long. Místo, kde potomci draků navštěvovali svoji matku se nazývá ostrov Bai Tu Long a místo pro současné dračí děti je poloostrov Tro Co ve městě Mong Cai.

video //www.youtube.com/embed/PYEfn6wt4kM

Zkouška perly

Obecně se nedoporučuje perly držet v otevřeném plamenu. Falešné perly se údajně spálí nebo rozpustí, ale to neznamená, že by nemohly poškodit i pravé perly, a to zejména ty, které mají umělý nátěr.

video //www.youtube.com/embed/IkMZu-ul47w

Příště 20. díl: Zábavní park v Sunworld Halong Complex ve Vietnamu

http://pavelherman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=621514

Autor: Pavel Herman | karma: 16.29 | přečteno: 1224 ×
Poslední články autora