Pavel Herman

Keramická dílna a umění ve vesnici Bat Trang

9. 09. 2017 11:08:11
Bat Trang je vesnice v severním Vietnamu, která je vzdálená 15 kilometrů jihovýchodně od Hanoje. Jedná se o tradiční vesnici s výrobou porcelánu a keramiky s tradicí sahající až do 14. století a vývozem do celého světa.

Cesta do vesnice Bat Trang

Vesnice Bat Trang patří do okresu Gia Lam v Hanoji. Je možné se sem dostat z hlavního města autobusem číslo 47 (Long Bien-Bat Trang), který zastavuje jen několik kroků od tržiště Dong Xuan a zastavuje na stanici v Bat Trang. Autobus jezdí každých 20 minut. Možné je taky přijet na motorce (asi kolem 30 minut), pronajmout auto nebo požádat Xe Om (obdoba uber taxi) o odvoz.

Krátké video: Prohlídka obchodů ve vesnici Bat Trang

video //www.youtube.com/embed/hm8UZ-Y3C7E

Keramická dílna se nachází v oblasti bohaté na hlínu, kterou vesnice využívá jako surovinu pro výrobu jemné keramiky. Leží nedaleko Červené řeky mezi Thang Long a Pho Hien, tedy se dvěma starobylými obchodními centry na severu Vietnamu. Tato malá vesnice s globálním trhem dostává objednávky nejen čajových souprav, ale i váziček a jiného nádobí z Evropy, Spojených států, Austrálie a celé Asie.

Dlouhé video: Prohlídka obchodů a vesnice Bat Trang

video //www.youtube.com/embed/faj6ykUGzKk

Historie vesnice Bat Trang

Během 15. až 17. století byla keramika z Bat Trang oblíbeným produktem nejen na domácím trhu, ale i v zahraničí kvůli Japonsku a Číně pro západní obchodní lodě. V 18. a 19. století kvůli omezení zahraniční politiky bylo obtížné tyto výrobky vyvážet. Od roku 1986 se za pomocí hospodářských reforem věnovala mnohem větší pozornost rozvoji vesnice. Svět má tak příležitost se dozvědět mnohem více o vietnamském porcelánu.

Charakteristika výrobků Bat Trang

Výrobky z vesničky Bat Trang jsou ve světě známé především kvůli čajovým sadám s modrými vzory na bílém podkladu. Tyto produkty jsou vyráběny průmyslovým nebo ručním způsobem, a protože jsou vyváženy do celého světa, tak je možné, že se občas může tato keramika objevit ve světových obchodních centrech včetně obchodního domu IKEA.

Vietnamská keramika z vesnice Bat Trang je vyráběna pro každodenní použití v domácnosti (poháry, misky, vázy, hrnce, lžíce a láhve...), svátky nebo dekorace. Na trhu ovšem nechybí ani keramické obrazy. V současnosti umělci přenášejí do keramiky mnoho různých variant inovací, a to jak ve výrobních technikách, tak i v kreativitě, čímž mohou vznikat stále nové výrobky.

Prohlídka keramických výrobků ve vesnici v Bat Trang:

video //www.youtube.com/embed/dKqI8ddvRU8

Mnoho z návrhů je tradičních, takže na vzorech nechybějí modré květy, jejichž vzor je využíván hrnčíři již několik desetiletí. Vzor vážek má zacílit zejména na japonské a korejské zákazníky, ale i samozřejmě na vietnamské. Lotosový květ nebo bambus jsou symboly Vietnamu. Tmavější skleněná keramika v hnědých a červených barvách se zase prodává lépe cizincům.

Vesnice Bat Trang nabízí turistům vedle procházky městem a nakupování také možnost, aby si vyzkoušeli vyrábět keramické produkty sami. Ve vesnici se kromě váziček vyrábějí dokonce i střešní tašky. Mnoho mladých lidí a zahraničních turistů má totiž zájem zažít výrobu v hrnčířství na vlastní oči a strávit zde mnoho času, aby mohli přivézt dárek rodině nebo svým přátelům.

Jak se vyrábí keramika

Prvním krokem je zadání požadavku zákazníka: velikost a tvar keramiky, zvolená barva glazury rozhodne o tom, jaký druh jílu bude vybrán. Potom se vybere hlína, která je barvena na zakázku. Hlína se v případě průmyslové výroby nalije do formy nebo se ručně tvaruje na točícím se kole. U výrobku je potom ještě zapotřebí zkontrolovat tvar a jeho rovnováhu.

Video: Výroba keramiky v Bat Trang

video //www.youtube.com/embed/j9ciO5mybP8

Po vysušení jsou jednotlivé kusy čištěny a vyhlazovány, aby se odstranily zubaté hrany. Při tomto druhu výrobního procesu se vyprodukuje hodně prachu než se začne s procesem zdobením. To je prováděno za pomocí samolepek, řezbářských nástrojů nebo štětců v závislosti na výrobku.

Video: Hrnčířská dílna

video //www.youtube.com/embed/DV2EtWmnLDs

Po vyzdobení je keramika glazurovaná a poté se vrací do dalšího kolotoče čištění a glazurování. Posledním krokem je vypálení keramiky. V případě objednávky je dole vyznačen symbol zákazníka. Dokončení jednoho kusu výrobku trvá asi zhruba čtyři dny, což společně s vyplněním objednávky trvá minimálně jeden týden.

Příště 25. díl: Hotely v severním Vietnamu si můžete snadno poplést.

http://pavelherman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=623159

Autor: Pavel Herman | karma: 12.60 | přečteno: 539 ×
Poslední články autora