Příběhy bezpráví VI.: Slovní vyhrožování na soudě kulovnicí a bagrem

1. 11. 2018 13:11:00
Žalobce na Okresním soudě Vyškově i při místním šetření prohlásil, že novou bránu včetně plotu srovná se zemí bagrem a v řízení o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví prohlásil na adresu firmy něco o použití kulovnice.

Obsah:

1) Z okresního soudu ve Vyškově

2) Závěrem č. 1: Vyjádření žalobce R. O.

3) K Vrchnímu soudu v Olomouci

4) Závěrem č. 2 : Schválnosti R. O.

1) Z okresního soudu ve Vyškově:

Žalovaný: S. He.

Žalobce: R. Ob.

Ke sp. zn.: 9C 1096/2004

V objektu na adrese: Havlíčkova 26 existují dvě brány, tj. stará a nová brána.

Nová brána je součástí plotu z ulice 9. května, kterou zbudoval žalovaný S. H. svým vlastním nákladem. Není tedy v podílovém spoluvlastnictví žalobce R. O. a žalovaného S. H. mechanismus této brány je umístěn v přístřešku skladu, který je součástí celého skladu, který je rovněž ve výlučném vlastnictví žalovaného S. H.

Tento sklad zbudoval žalovaný S. H. sám na místě bývalého skladu, který byl zcela zbourán a znovu vystavěn v daleko větších rozměrech, jiné konstrukce a kvality, než bývalý sklad. I tento starý sklad byl zbourán se souhlasem žalobce R. O.

Žalobce R. O. k výstavbě tohoto skladu vč. přístřešku žalovanému S. H. nepřispěl. Je dost těžké si představit, že by někdo cizí měl právo užívat bez jakékoli náhrady věc patřící někomu jinému. Navíc ještě žádat, aby mu byly předány klíče od přístřešku, který je ve výlučném vlastnictví žalovaného S. H., kde má navíc uskladněn svůj skladový materiál.

Každé omezení vlastnického práva může být jen za náhradu, nikoli stanovené jako prostá povinnost. Podle advokáta Mgr. Freunda tedy vlastnické právo žalovaného nelze takto omezit, jak navrhuje žalobce R. O. V žalobě, navíc když v prostorách přístřešku má žalovaný svůj sklad. Tento postup není možný.

Stará brána je součástí starého plotu z ulice Havlíčkova. Brána v této části umístěná je bránou funkční a byla bez problémů užívána v době, kdy se stavěl nový plot. Tedy fakticky je tato brána funkční. Je uzamčena zámkem, od něhož má žalobce R. O. klíč.

S ohledem na výsledky místního šetření a na skutečnosti a důkazy, které strana žalovaná S. H. sdělovala již dříve soudu a i na základě tohoto vyjádření, máme za to, že žalobce nemůže být v tomto řízení úspěšný, neboť na základě jeho žalobního petitu by soud rozhodl o nedovoleném zásahu do vlastnického práva žalovaného S. H.

Žalobce R. O. může užívat starou bránu z ulice Havlíčkova, kterou může užívat bez dalšího výrazného finančního přispění. Pokud mu v případném užívání brání nějaká administrativní překážka, je jen na žalobci R. O., aby si na příslušném stavebním úřadě souhlas s tímto vjezdem (stará brána) poradil a případný souhlas, pokud je ho vůbec třeba, získal.

2) Závěrem č. 1: Vyjádření žalobce R. O.

Vztahy mezi žalobcem R. O. a žalovaným S. H. nejsou dobré. Žalobce R. O. využívá situace, že žalovaný hradí veškeré náklady a investice spojené s objektem a dalšími nemovitostmi na ulici Havlíčkova 26 včetně oprav, údržby a úklidu. A dokonce si žalobce R. O. troufá po soudu, aby mu takové bezplatné užívání judikoval. Toto jednání žalobce je nemravné.

Žalovaného S. H. se navíc velmi dotklo vyjádření žalobce R. O., které pronesl při místním šetření, a to, že „novou bránu včetně plotu z ulice 9. května srovná se zemí bagrem.“ Toto vyjádření bere žalovaný velmi vážně, neboť se tak nestalo poprvé, a považuji je za nehoráznou výhrůžku.

Mgr. Freund proto požadoval, aby svou autoritou soud příště zasáhl, budou-li se takové výhrůžky při jednání soudu ze strany žalobce R. O. vůči žalovanému S. H. opakovat.

Zdroj: Advokát Mgr. Freund – ze dne 25. 9. 2008.

3) K vrchnímu soudu v Olomouci:

Žalovaná: B. Ob.

Žalobkyně: M. He.

Ke sp. zn.: 1Co 63/2011

Věc: Závěrečný návrh

Předmětný incident nebyl první. Žalovaná B. O. urážela žalobkyni a jejího manžela dlouhou dobu před tímto incidentem. Z počátku na tyto urážky žalobkyně delší dobu nereagoval. Ze strany žalované B. O. Těchto urážek přibývalo, např. její původní přítel L. B. vyhrožoval synu S. H. mladšímu žalobkyně M. H., že jej i matku zabije. Žalovaná B. O. mimo jiné urážela žalobkyni, nařkla ji z nevěry manžela a uváděla, že má styky se soudci, že jsou na její straně, že to má žalobkyně M. H. marné.

Dále ze strany jejího manžela R. O. začaly přibývat další schválnosti, např. začal prohlašovat, že firmu I. M. - H. zničí, že objekt na ulici Havlíčkova 26 srovná se zemí buldozerem a v řízení o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví na adresu této firmy R. O. prohlásil něco o použití kulovnice a umožnil v prostorách firmy pobyt asociálních živlů, kteří obtěžovali zaměstnance a klienty (urážky, nutili je tancovat, poničili služební auto) a mnoho dalších.

Manželům H. tedy nezbylo nic jiného než se začít bránit, a to i prostřednictvím této žaloby. Žaloba byla podána dne 8. 8. 2008. Pokud jde o přestupkové řízení, pak třeba soud upozornit, že rozhodnutí v přestupkovém řízení bylo vydáno až dne 1. 12. 2008, tedy dlouhou dobu po podání žaloby.

Žalovaná má tedy právo na satisfakci, a to jak morální, tak i finanční, protože nelze přehlédnout skutečnost, že žalovaní se vůči žalobkyni jakožto osobě starší dopustili na místě veřejnosti přístupném, přede svědky, takových hrubých a nepravdivých urážek, že tyto ve značné míře snížily vážnost žalobkyně ve společnosti. Ve smyslu OZ § 13 má žalobkyně právo bránit se útokům na její čest a má právo požadovat nároky, které jsou zde uvedeny (viz. dokument).

Ještě je zapotřebí se vyjádřit i k uplatnění odvolacímu důvodu, že ve věci rozhodoval vyloučený soudce. Dle ust. § 14 odst. 1 o.s.ř. Je soudce vyloučen z projednávání a rozhodnutí věci, jestliže se zřetelem na jejich poměr k věci, k účastníkům nebo k jejich zástupcům je tu důvod pochybovat o jejich nepodjatosti.

V odvolání jsme uvedli okolnosti, které svědčí k vyloučení tohoto soudce pro poměr k žalobkyni a jejímu právnímu zástupci. Na tyto jen odkazuji. V tomto ohledu zcela jasně hovoří usnesení VS Olomouc, č. j. Nco 33/2009-117 ze dne 30. 9. 2009, které uvádí, že soudce Mgr. M. R. je vyloučen z řízení sp. zn. 24 C 13/2008, když projevil nepřípustně negativní vztah k zástupci žalobkyně.

Nevyloučení tohoto soudce z předmětného řízení rovněž považuje žalobkyně z újmu na jejich právech, když okolnosti svědčící pro pochybnost o jeho nepodjatosti byly již dříve vrchnímu soudu známé a měl i v tomto řízení jej vyloučit. Žalobkyně hledala u soudu pomoc a bohužel v jejím případě došlo k porušení jejich práv na spravedlivý proces, když soudce projevil negativní vztah k ní, jejímu manželovi a právnímu zástupci.

Je nutno ve věci rozhodnout tak, že napadený rozsudek se podle ustanovení § 219 odst. 1 o. s. ř. zrušuje (neboť ve věci rozhodoval vyloučený soudce) a věc se vrací soudu prvního stupně s tím, že věc projedná a rozhodne jiný samosoudce.

4) Závěrem č. 2: Schválnosti R. O.

Ze strany R. O. začaly přibývat schválnosti, např. začal prohlašovat, že firmu I. M. - H. zničí, že objekt na ulici Havlíčkova 26 srovná se zemí buldozerem a v řízení o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví na adresu této firmy R. O. prohlásil něco o použití kulovnice a umožnil v prostorách firmy pobyt asociálních živlů, kteří obtěžovali zaměstnance a klienty (urážky, nutili je tancovat, poničili služební auto) a mnoho dalších.

Ve věci rozhodoval vyloučený soudce. Dle ust. § 14 odst. 1 o.s.ř. je soudce vyloučen z projednávání a rozhodnutí věci, jestliže se zřetelem na jejich poměr k věci, k účastníkům nebo k jejich zástupcům je tu důvod pochybovat o jejich nepodjatosti. Nevyloučení tohoto soudce z předmětného řízení rovněž považuje žalobkyně z újmu na jejich právech, když okolnosti svědčící pro pochybnost o jeho nepodjatosti byly již dříve vrchnímu soudu známé a měl i v tomto řízení jej vyloučit.

Zdroj: Advokát Mgr. Freund – Závěrečný návrh – K vrchnímu soudu v Olomouci.

P. S: Zřejmě asi pan R. O. často sleduje akční a hororové filmy typu Somrák s brokovnicí (Hobo with a Shotgun) nebo Bagr zabiják (Crawler).

Autor: Pavel Herman | čtvrtek 1.11.2018 13:11 | karma článku: 8.94 | přečteno: 192x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.47 | Přečteno: 491 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.87 | Přečteno: 1672 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 264 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 196 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 262 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...