Rady a tipy pro levné cestování (LowCost Travel)

20. 03. 2019 14:26:33
Každá řešená problematika je rovněž doplněna odkazy na webové stránky, kde je možné najít vedle zajímavých informací i užitečné pomocníky v podobě mobilních aplikací pro chytré mobilní telefony.

Mnoho informací pochází z TravelBible, která je kompletní s aktualizacemi na: https://travelbible.cz/

Příspěvek nebyl zveřejněn na hlavní straně blog.idnes.cz, je upraven podle vlastních potřeb a slouží tedy spíše k soukromým účelům.

size="16pt"A) Shrnutí základní problematiky:

1) Co si vzít s sebou: Batoh nebo příruční zavazadlo do 10 kg (zabalit si věci jen do 7 kg) nebo batoh s rozšiřitelným prostorem (upínacími systémy na vodu nebo stativ) a jako druhé zavazadlo plátěný vak/taška) nebo batůžek na klíče, chytrý mobilní telefon s powerbankou a solární nabíječkou, mýdlo (jelen) na praní, láhev na vodu, platební kartu (nejlépe ještě druhou platební kartu) a nezbytnou hotovost (USD nebo EUR). Popřípadě stan, energetické tyčinky a spací pytel.

Platný pas a mezinárodní očkovací průkaz, řidičský průkaz a mezinárodní řidičák, kapesní přístroj na přípravu kávy (Aeropress, Rhinowares, Cafflano, Nanopresso) nebo různá zařízení na filtrování vody (LifeStraw) a lahev na vodu, lékárničku (andrenalinové pero proti alergiím), multifunkční klíč (místo nože), číselný zámek, obrázkový slovník (Point It), univerzální adaptér (EasyCamp), malou svítilnu (nebo čelovku) a moskytiéru.

2) Balení věcí: 3 až 4 trička (nejlépe merinová, protože se nemačkají, jsou zároveň i lehčí a méně smrdí), jedny náhradní kalhoty (do tropů nejsou zapotřebí), nezapomenout spodní prádlo a ponožky, jednu mikinu, rychleschnoucí mikrovláknový ručník a jednu nepromokavou bundu (nejlépě do letadla nosit v ruce kvůli snížení váhy zavazadla), univerzální koncentrované mýdlo, jedlou sodu, malou zubní pastu a do rozvinutých zemí antibakteriální gel. Více na: www.pod7kilo.cz

3) Lékárnička: Léky proti bolesti (Ibupforen a Paralen), dezinfekci, léky proti průjmu (černé uhlí a Ercefuryl), léky proti zácpě, Kynedril, voděodolné náplasti, dezinfekční oční kapky nebo mast, obinadlo, pinzetu a nůžky (jen do odbaveného zavazadla), špunty do uší, melatonin a prášky proti nespavosti. Podle okolností opalovací krém, trojcípí šátek a tejpovací pásku.

4) Přeposílání pošty (nebo plná moc): Služba od České pošty s názvem Dosílka, která stojí 200 Kč měsíčně. Lze zařídit pouze na 6 měsíců. Ideálním je poskytnout vlastní email k jednodušší komunikaci. Nebo služba dosilka.cz za 80 Kč, kde zásilky vyzvednou na poště s upozorněním na email. Poštu mohou přeposlat kamkoliv na světě.

5) Komunikace s úřady: Zařízení datové schránky, k jejichž zřízení se vážou i určité povinnosti. https://www.datoveschranky.info/

6) Sociální a zdravotní: V případě pobytu v zahraničí nepřetržitě více než 6 měsíců je možné se dopředu odhlásit ze zdravotní pojišťovny v ČR. Je ale zapotřebí doložit doklad o uzavřeném pojištění v cizině (riziko v případě, že zahraniční pojišťovna pošle na léčbu domů). Sociální pojištění není povinné. Hradí ho pouze zaměstnavatelé, zaměstnanci a osoby samostatně výdělečně činné.

7) Vízum: Je zapotřebí si připravit několik kusů průkazových fotografií. Informace ohledně víz je možné ověřovat na ambasádě dané země anebo na webu jejich imigračního úřadu. Pro všeobecný přehled je možné využít web: https://visacentral.co.uk/ (web si ale účtuje vysoké poplatky za vyřízení).

Informace k většině zemí je možné najít na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR: https://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/index.html

8) Platný pas: Pas musí být dostatečně dlouho platný – většina států vyžaduje při vstupu na vízum platnost alespoň šest měsíců. Není od věci si nechat udělat druhý pas, který se nechá doma u rodičů nebo kvůli tomu, že některá razítka nedělají v jiné zemi dobrotu (kopie pasu a víza). V některých zemích je dokonce nezbytný biometrický pas s tvrdou přední stránkou. Je nezbytné zkontrolovat, zda je na nalepeném vízu vytištěné stejné číslo pasu. Funkce DROZD: https://drozd.mzv.cz/ (registrace zdarma) umožňuje rozesílat zprávy nebo pomoci vyhlásit pátrání v případě nouze.

9) Očkování: Ve vyspělých zemích jako USA, EU, Austrálii, Novém Zélandu či Japonsku není zapotřebí. Do jiných zemí zapotřebí očkování bude a může se stát, že bez něj ani člověka do země nepustí. Bude proto zapotřebí si zařídit mezinárodní očkovací průkaz. Mezi tři základní očkování se kterými si člověk vystačí ve většině zemí světa patří: žloutenka, břišní tyfus a tetanus.

Webové stránky: www.ockovani.cz a www.vakciny.net jsou uvedeny pro každou zemi nezbytné a rozšířené možnosti očkování. V tropických oblastech je zapotřebí se očkovat proti žluté zimnici (stačí pouze jednou, vystavení certifikátu) nebo komáry přenášenou malárii, respektive si pořídit moskytiéru. Centrum Avenier www.ockovacicentrum.cz

10) Pojištění: Modrý Evropský zdravotní průkaz je nárok na ošetření ve všech zemích EU. Jenže toto pojištění mnohdy nekryje vysoké spoluúčasti, náklady na hospitalizaci nebo nákup předepsaných léků. A platí pouze ve státem financovaných zařízeních.

Hlídat si rozsah pojištění: Většina pojišťoven je omezena, kdy například surfování řadí mezi extrémní sporty nebo omezuje pojištění třeba nadmořskou výškou. Některé pojišťovny pojistí maximálně na 90 dnů a jindy může vyjít levněji již celoroční cestovní pojištění. Repatriace (převoz ze zahraničí za asistence), výše limitů lékařských výloh (pozor na spoluúčast), územní platnost (vyjmuty některé země), pojištění zavazadel (průměrně kolem 10.000 Kč), spoluúčast (při škodách).

Co je možné pojistit: Krytí léčených výloh v zahraničí, asistenci a okamžité poskytnutí financí na uhrazení akutní péče, pojištění odpovědnosti za škodu, úrazové pojištění a pojištění zavazadel, pojištění zpoždění a zrušení letu, pojištění nevyužité dovolené, pojištění právní asistence, rekreační a zimní sporty. Dále rizikové sporty, storno cesty, pracovní úraz, chronické onemocnění.

11) Celoroční cestovní pojištění: TrueTraveller (cca 313 liber, limit léčebných výloh 5 milionů mimo států USA a Kanady). World Nomads (cca 20.000 Kč, rozšířená varianta pro celý svět za cca 1319 Euro a neomezené limity léčebných výloh atd). Příznivé ceny nabízí i běžně známé pojišťovny na českém trhu AXA (pod 5000 Kč bez omezení limitů plnění), Česká pojišťovna (možnost být pojištěn 365 dni v roce za cca 7.000 Kč nebo jen 6 měsíců za poloviční cenu s maximálním možným plněním). V případě on-line slevové kupóny.

12) Revolut: Britská služba www.revolut.com umožňuje okamžitě posílat a utrácet peníze globálně s nulovými poplatky. Výběry z bankomatů jsou omezeny do 200 britských liber měsíčně. Platí se jen poplatky provozovateli bankomatů a v případě vyššího výběru si služba účtuje 2 % z částky nad limitem. Výhodou karty je, že je multiměnová a v konkrétní zemi se platba strhne v místní měně. Aktuálně podporované měny jsou uvedeny v aplikaci.

13) TransferWise: Služba, která obchází skryté bankovní poplatky tím, že spáruje jednotlivé platby. V současnosti se tato služba transformovala v banku, kde je možné zdarma získat multiměnovou kartu, která se používá podobně jako Revolut karta.

14) Spořící účet: pravidelné srovnání úrokových sazeb je možné najít na peníze.cz (http://penize.cz/srovnani/sporici-ucty), respektive finaparada.cz (https://finparada.cz/Sporeni-Kalkulacka-Sporicich-Uctu.aspx). Jen pozor na spořící účty s výpovědní lhůtou.

15) Platební karty: Kreditní a debetní. Základem debetní karty je Visa nebo MasterCard, popřípadě Maestro karty. Kreditní karta je úvěrový produkt, ačkoliv mohou člověku banky mazat med kolem pusy. Některé platební karty umožňují zdarma vstup do letištních salonků (s možností wifi, sprchy a občerstvení) nebo cestovní pojištění (je zapotřebí si raději zkontrolovat jejich limit plnění).

Přes společnost Western Union je možné posílat hotovost bez použití bankovního účtu. Jejich dostupnost je ale ovlivněna otevírací dobou poboček. Maximální částka, kterou je tímto způsobem možné zaslat je kolem 7.400 dolarů.

size="16pt"B) Rady a tipy pro vycestování:

1) Rady a tipy pro levnou dopravu a stopování: oslovovat kamioňáky na benzínce, protože v provozu nezastavují; dát si českou vlajku na batoh jen v určitých zemích; stopovat nejvíce ve dvou lidech, např. holka a kluk. Je důležité si dát pozor na to, že v některých zemích USA může být stopování přestupkem.

Nejlepší místa pro stopování: http://hitchwiki.org/en/Main_Page

Web spojující řidiče s volnými místy a cestující na stejné trase:

https://www.blablacar.cz/ nebo si sjednat cenu: https://www.uber.com/cz/cs/

2) Rady a tipy pro bydlení: Šetřit na bydlení je možné stanováním pod širým nebem anebo využíváním možnosti sdíleného bydlení.

Pronajímání vlastního bydlení na živnostenský list nejen pro turisty:

https://www.airbnb.cz/, https://www.wimdu.com/, https://www.homeaway.com/, https://www.flatio.cz/ (střednědobé, virtuální)

House sitting (bydlení výměnou za hlídání): https://www.housecarers.com/, https://www.trustedhousesitters.com/

Největší internetová služba bezplatného ubytování:

https://www.couchsurfing.com/

3) Rady a tipy pro výběr bezpečné destinace:

Mapa světa s mírou kriminality:

https://www.numbeo.com/crime/gmaps.jsp

4) Rady a tipy pro zjišťování výdajů:

Přesná databáze nákladů na život ve městech na celém světě:

https://www.numbeo.com/cost-of-living/

Přehled o tom, kolik peněz za měsíc na daném místě zhruba utratíte:

https://nomadlist.com/

Platit v hotovosti nebo sledovat platební kartu: Revolut a mobilní aplikace AirBank

5) Rady a tipy pro levné stravování: Ušetřit je možné přípravou vlastní kávy nebo instantních nudlových polévek včetně jiných polotovarů jako rýže a těstovin. Levné jsou například banány, semínka a někdy i místní kuchyně (jihovýchodní Asie).

Tržiště s lokálními a farmářskými potravinami: https://www.scuk.cz/

Kapesní přístroj na přípravu kávy: http://www.aeropress.cz/

ReffilMyBottle (kde zdarma doplní vodu): https://refillmybottle.com/

6) Rady a tipy pro úsporu: Ušetřit je možné na cigaretách – přestat kouřit znamená úsporu 3.000 korun za měsíc a 40.000 za rok. Další z možností je prodej, carshering nebo sdílení vlastního auta.

Spojení lidí, kteří potřebují auto, s těmi, kteří ho mohou půjčit:

https://www.hoppygo.com/?lang=cs

Platí se pouze za ujeté kilometry a rezervované hodiny (palivo, pojištění, výbava a servis jsou v ceně): https://www.autonapul.cz/

Carshering: https://www.ajo.cz/

Nová alternativa k taxi, autopůjčovně či spolujízdě: https://www.car4way.cz/

7) Přivýdělek

Prodej věcí: aukro.cz, bazos.cz, sbazar.cz, trhknih.cz, bazarobot.cz, prodejtodal.cz

Půjčování věcí: mojetvoje.cz, pujcim.to, nevyhazujto.cz,

Nabídka mikroprací: jaudelam.cz, jaspravim.sk, stovkomat.cz, mikrojob.cz, upwork.com, mturk.com, 99designs.com, fiverr.com,

Crowdfunding: crowfunding.com, startovac.cz, kickstarter.com

Odložení věcí: individi.cz, vsezaodvoz.cz, lessmess.cz

Více na: Travel Jobs https://travelbible.cz/knihy/travel-jobs/

8) Letenky: přímé lety nemusí být nejlevnější, výrazně levnější jsou obvykle lety, kdy se v destinaci zůstává přes víkend. Knihovací třídy ovlivňují cenu letenek (Economy třída, Business třída, První třída).

Economy třída má nejdražší knihovací třídy označeny písmeny Y a B (kvůli vysoké flexibilitě), potom M, H a N, kdežto mezi levnější patří knihovací třídy G, I, K, L, O, Q, R, S, T, U, V, W, X.

Business třídu tvoří knihovací třída: C, J, D, I, Z.

První třídu tvoří knihovací třída: F, A, P, R.

Vyhledávání a porovnání cen, např. „Vietnam za site: cestujlevne.com“ přes google.

9) Vyhledávače různých letů a autobusů:

Rumbování: https://www.rumbo.fr/ a https://www.viajar.com/

Hledání nízkonákladových letů:

Vyhledávače nízkonákladových letů: http://www.azair.cz/ (info@azair.cz),

Nízkonákladové lety: https://www.kiwi.com/cz/ a https://www.easyjet.com/cs

https://www.jaknaletenky.cz/easyjet-levnejsi-letenky-z-prahy.html

https://www.ryanair.com/cz/cs/

Hledání zaoceánských letů:

Kombinování letů nízkonákladových aerolinek s klasickými (včetně autobusů):

https://www.kiwi.com/cz/

Kombinování odletů a příletů z více letišť: https://kayak.com/flights

(Kayak.com není to samé jako Kayak.de, Kayak.es, protože při hledání využívají jinou databázi).

Vyhledávač s flexibilitou v termínech pro vyhledávání nejlevěnších termínů (např. měsíců v průběhu roku): Skyscanner.com

Flexibilní vyhledávač se zpracovaným cenovým grafem: Momondo.com

Vyhledávač cen a zprostředkovatel nákupu letenek: Pelikan.cz

Vyhledávač letenek od Googlu (možnost flexibilní data): Google.com/flights/

Vyhledávač (nelze zakoupit): http://matrix.itasoftware.com/

Vyhledávače pro úsporu času:

https://www.cestujlevne.com/, akcniletenky.com, fly4free.cz,

Prodejci letenek:

OTA (online travel agets), pelikan.cz, letuska.cz, studentagency.cz

Připočítávají si tzv. ticketing free, tedy poplatek za vystavení letenky (obvykle kolem 300kč).

Travel Bible nabízí různé vychytávky:

https://travelbible.cz/nejlevnejsi-letenky-po-evrope/

Upozornění: Při vyhledávání letů je zapotřebí si otevírat anonymní okno!!! Je to zejména kvůli cookies a sběru dat ze strany různých společností. To ve skutečnosti může způsobovat i zdražování letů, a to vzhledem k potenciálně zvýšené poptávce při vyhledávání letenek.

Na co si dávat pozor: Některý prodejce může zvýhodnit platbu konkrétní platební kartou; někde se výhodnějí počítá cena v národní měně nebo eurech; je nutné si dávat pozor na palivové příplatky.

Více na: Travel Bible https://travelbible.cz/

10) Palivové příplatky (fuel dumping):

Palivové příplatky obsahují tři složky:

1) Základní cenu – podle tarifu nebo knihovací třídy (L nebo Y pro třídu economy, Z nebo C pro třídu business),

2) Daně a poplatky (uloženy vládou či letištěm) jsou obvykle fixní,

3) Palivové příplatky (někdy je zahrnut v základní ceně, jindy odděleně) podle cen benzínu nebo výběru aerolinky, protože každá společnost řeší palivové příplatky jiným způsobem.

Letenky s nízkou cenou a vysokým palivovým příplatkem (označovány např. YQ, YR) v ceně letenky. Vysoké daně a letištní poplatky se platí například v letišti v Londýně. Přidání třetího letu k letence může snížit nebo vymazat palivové příplatky.

11) Využívání RSS feedů:

Tzv. RSS kanál, tedy technologie určená k odběru novinek, který často poskytují zpravodajské servery. Zajímavou RSS čtečku poskytuje webová služba feedly.com.

CestujLevne.com, Pelikan.cz, Chytrezajezdy.cz, Zaletsi.cz, Cestujeme-chytre.eu, Levnocestovani.cz, Honzovyletenky.cz, RadiCestujeme.eu, Happyfly.cz, Akcniletenky.com, Fly4free.cz, Vletenky.com, Travelak.cz, Jaknaletenky.cz, Letenkyzababku.sk, letenkyblog.cz, Azair.cz, Pelikan.sk, Letenkomat.cz, Levneletenky.org.

12) Mobilní aplikace pro vyhledávání letenek:

https://zaletsi.cz/, https://www.cestujlevne.com/hlidac-letenek, Nejrychlejsiletenky.cz

V základní verzi je aplikace zdarma, placená verze stojí 1 Euro na 1 měsíc nebo 10 Euro na 1 rok. Slova se vyhledávají skvěle, zato termíny už hůře. K nejlepším vyhledávacím slovům patří: Hit, Mega, Akce, Error.

13) Letenky kolem světa:

Jednosměrné letenky jsou drahé. Všechny lety je tedy možné naplánovat dopředu a rezervovat je jako jeden balík. Vyjde to tedy levněji, než kupovat tyto lety samostatně.

V případě zakoupení cesty kolem světa: U Lufthansy je možné letět s dopravci v rámci Star Alliance, zatímco v případě ČSA s dopravci v rámci SkyTeam aliance. Mezi největší aliance patří Star Allinace (staraliance.com) OneWorld (oneworld.com).

Aerolinky Star Alliance: Adria Airways, Aegean Airlines, Air Canada, Air China, Air New Zealand, All Nippon Airways, Asiana Airlines, Austrian Airlines, Air India, Avianca, Brussels Airlines, Copa Airlines, Croatia Airlines, EgyptAir, Ethiopian Airlines, EVA Air, LOT, Lufthansa, SAS, Shenzhen Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, Swiss International Airlines, TAP Portugal, Thai Airways International, Turkish Airlines, United Airlines atd.

Aerolinky OneWorld: American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Finnair, Iberia, Japan Airlines, LATAM, Malaysia Airlines, Qantas, Quatar Airways, Royal Jordanian, S7 Airlines, SriLan-kan Airlines.

Aerolinky Skyteamu: Aeroflot, Aerolineas Argentinas, Aeromexico, Air Europa, Air France, Alitalia, China Airlines, China Eastern, China Southern, České aerolinie, Delta Airlines, Garuda Indonesia, Kenya Airways, KLM Royal Dutch Airlines, Korean Air, Middle East Airlines, Saudia, TAROM, Vietnam Airlines, Xiamen Airlines (a také málo výhodné ČSA) atd.

Nízkonákladové dopravce: Ryanair, Wizz Air, AirAsia nebo Norwegian v žádné ze světových aliancí nenajdeme. Jsou ale levnější a mnoho z nich létá i zaoceánské lety. To ale vyžaduje více plánování a starostí.

Každá aliance má stanovena vlastní pravidla, jakým způsobem je s ní možné letět kolem světa. Jsou dohledatelná přímo na jejich webových stránkách. Obecně je taková letenka platná 1 rok, není možné se vracet (Atlantický oceán a Tichý oceán mezi Evropou a Asií je možné překročit pouze jednou). Ceny letenek kolem světa se pohybují mezi 60.000 Kč až 250.000 korun (pro 3 zastávky i 35.000 korun).

Alternativní cestou je naklikání cesty u společnosti AirTreks (airtreks.com), která napojí nejlevnější lety a vytvoří z nich cestu kolem světa, protože mixuje všechny možné aliance dohromady. Další podobnou službou je Travel Nation. Je nutné počítat s cestou na lehko a jen s příručním zavazadlem (Travel Bible: Jak na cestu za 20 až 30 tisíc).

size="16pt"C) Jak ušetřit na cestách:

Není nutné spát v hotelech a stravovat se ve známých restauracích nebo objevovat nová místa prostřednictvím placených turistických prohlídek. Ideální cestování je takové, aby jeho náklady nebyly dražší než doma. Obecně lze náklady rozdělit na dopravu, ubytování a jídlo.

1) Jak ušetřit na vlakové dopravě: využívání akčních nabídek a síťových jízdenek na železnici. U jízdenek platí, že je nutné vyhledávat a objednávat dopředu. Někdy je nutné jízdenku rozdělit na dvě nebo tři části a využít akční slevy mezi jednotlivými městy. Například cestu z Prahy do Ulmu je možné ušetřit přes tisíc korun. Stačí jen cestu vhodně rozdělit na Praha – Mnichov a Mnichov – Ulm a objednávat alespoň týden předem.

Vyplatí se také cestovat mimo špičkové časy, kdy u frekventovaných spojů bývají vyprodané zejména čtvrtky, pátky a neděle dlouho dopředu. Noční spoje mají výhodu, že spoří čas na přesun a i ubytování přes noc. S jízdenkami Eurail Pass je možné výhodně křižovat přes celou Evropu, kdy za fixní cenu je možné získat libovolné cestování v daných zemích a termínech, proto není nutné řešit akční jízdenky na konkrétní vlaky ani přesný plán cesty.

2) Jak ušetřit na místní dopravě: Mapy linkových autobusů, tramvají, metra nebo vlaků společně s jízdními řády je možné sehnat přímo na letišti nebo nádraží. Je možné si je vyžádat v informačních centrech nebo hostelech. Další možností je pořídit si vícedenní jízdenky nebo šalinkartu se kterou je možné získat slevy na vstup do muzeí a galerií.

Webové stránky spojení:

https://www.seat61.com/ – pro vlaky a autobusy

https://www.rome2rio.com/ – hledání světových spojů

3) Využívat sdíleného cestování po celém světě s BlaBlaCar.com, v USA a Kanadě s kangaride.com, po Austrálii s coseats.com. Na podobném principu sdíleného cestování jako aplikace Uber.com fungují i služby jako Lyft.com a Grab.com. Trh klasických taxi a sdílených aut se tedy čím dál více propojuje, takže je vhodné využívat i lokální taxi aplikaci na principu našeho Liftago.cz.

4) V případě zapůjčení auta: V turistických destinacích stojí půjčení auta na víkend vždy více než přes týden. Naopak je tomu v případě míst, kde lidé jezdí za obchodem. Dokonce i půjčení auta o několik hodin může vylepšit cenu.

Na co si dát pozor před půjčením: Rezervovat je nutné dopředu, vyhýbat se zprostředkovatelům, hledat a porovnávat, dávat pozor na rezervační a storno poplatky, občas se vyhýbat rezervacím aut na letišti (obvykle jsou dražší než ve městech), pokuty za pozdní vrácení, vracet auto na stejném místě (nebo využívat nabídky přesunu/převozu automobilů zdarma či za jen malý poplatek), prověřovat cenu mýtného, vyhledávat na webu slevové kupóny.

Na co si dávat pozor při půjčení: přečíst si pojistné podmínky a nafotit auto, pročíst podmínky cestování s autem (povrch vozovky, cestování v noci, rychlostní limity, střídání řidičů, zapsaný řidič), zkontrolovat plnou nádrž a vzít si účet z pumpy, zkontrolvat olej a tlak v pneumatikách, vyzvedávat auto ve špičce mezi 10:00 až 16:00 může způsobit slevy nebo upgrade na vyšší třídu.

Vyhledávače a agregátory autopůjčoven:

Servery, kde nabízí auto zdarma za převoz:

Servery, kde si můžete půjčit auto od místních:

5) Stopování: na http://hitchwiki.org/en/Main_Page – nejlepším portálu pro stopaře, kde je možné se dozvědět, jak v dané lokalitě funguje autostop (zda není zakázán) nebo jak se v konkrétní zemi stop signalizuje. Při stopování je důležité vybírat místa, kde se snado zastavuje, např. nejlepší jsou místa, kde auta jedou pomalu a zároveň je jasné, kam chce stopař jet. Nejhůře se stopuje uprostřed velkoměsta, kde auta jedou za roh nebo za městem na dálnici, kde jezdí velmi rychle. Někdy i cestovatelské prvky jako batoh, kytara, cedule s nápisem cesty nebo vlaječka mohou napomoci při stopování.

6) Jak ušetřit na ubytování: Způsobem, jak se vyhnout turistickým pastím v podobě některých hotelů je ubytování u místních doma. Další z možností je velká sociální síť pro hledání ubytování s názvem https://www.couchsurfing.com/ – sdílené ubytování, kde stačí nahrát profilovou fotografii a vyplnit údaje a hostům přivézt drobný dárek (třeba magnetku Prahy a fotky s věnováním).

Další webové služby pro ubytování:

  • Hospitalityclub.org – druhá nějvětší služba po Couchsurfingu (milion reg. členů),

  • https://www.bewelcome.org/ – počet členů není sice tak vysoký, ale za to aktivní,

  • Servas – vznikla ještě před internetem

  • GlobalFreeLoaders.com – nějvětší základna členů v Austrálii,

  • https://www.warmshowers.org/ – služba je tematicky zaměřena na cyklisty,

  • https://campspace.com/en/ – služba zaměřená na kempování, kdy je možné stanovat za drobný poplatek u někoho na zahradě.

7) Stanovení vlastní ceny za hotel: booking.com, hotels.com, expedia.com. Mezi průkopníky s největší nabídkou patří servery Priceline.com a Hotwire.com.

Další systémy využívající klasických i rezervních aukcí: ebay.com, lastminute.com, hoteltonight.com, betterbidding.com, Booking Now, HotelQuickly.com.

8) Sdílené bydlení: Airbnb.com má výhodu v tom, že jeho nabídky počítají i s lidmi, kteří počítají s možností přípravy vlastního jídla, aby ušetřili za restaurace. A právě kvůli ekonomice sdílení máme možnost bydlet jako místní obyvatelé a poznat tak jejich kulturu.

Další služby, které nabízí ubytování v rámci sdílené ekonomiky: Wimdu.com, HomeAway.com, FlipKey.com, TravelMob.com, 9flats.com, Roomorama.com. Poslední možností je využití facebooku a podobných skupin jako Češi a Slováci žijící v některé části světa nebo unikání craigslist.org, kde je možné najít pronájmy od lidí po celé Evropě, USA, v Asii a Austrálii.

Oslovit je možné také digitální nomády: Opět pomůžou facebookové skupiny nebo komunitní weby pro nomády jako například https://nomadlist.com/ a https://www.nomadbase.world/. Jednou z dalších možností je oslovení coworkingová centra. Poslední možností je vygooglovat si lokální nabídku realit.

9) Kempování: V některých zemích jako je USA, Kanada, Austrálie a Nový Zéland vyjdou kempy národních parků a státní kempy levněji. Stačí jen vyhledávat „goverment campsites.“ Další možností je Wild Camping, tedy kempování nadivoko. V zemích jako Skotsko, Švédsko, Island, Španělsko nebo Nový Zéland je možné postavit stan téměř kdekoliv.

Bivakování je mnohem bezpečnější, protože to znamená v tichosti večer odjet a za soumraku zmizet. Sprchu je možné si dát na benzínce nebo v některém z oficiálních kempů (za drobný poplatek). Občas je možné využít řeku nebo si je možné zajít na hodinu zaplavat do veřejného bazénu.

Zajímavou webovou stránkou s tipy pro kempování a bivakování je: https://wildcamping.tips/ Nechybí zde ani popisky a fotografie nebo infomrace ohledně dostupnosti vody a GPS souřadnice.

Stan by měl být raději kvalitní s duralovými (nikoliv laminátovými) tyčkami a dostatečnou velikostí předsíňky, když prší pro odložení mokré bundy, pláštěnky a bot. Celta, igelitová plachta místo stanu nebo bivakovací pytle, kde si člověk vleze i se spacákem.

Spacáky péřové jsou sice lehčí, ve sbaleném stavu menší a teplejší, ale je náchylnější vůči vlhkosti. Spacáky s dutým vláknem schnou rychleji, ale zato hřejivost jim s postupem času klesá rychleji.

Karimatka je vhodnou izolační vrstvou a zároveň i podložkou. Existují tři typy karimatek: samonafukovací, klasické pěnové a alumatky. Alumatka je sice lehoučká, ale moc na rozdíl od ostatních karimatek moc neizoluje.

10) Karavan aneb domov na kolech

Karavan má spotřebu okolo 25 litrů na 100 kilometrů, ale přestavěná dodávka má spotřebu mnohem nižší. Kempy jsou obvykle výrazně levnější než hotely, takže i nemalá investice do přívěsu se může za krátký čas výrazně vyplatit.

Karavan nabízí všechno: kancelář, kuchyňku, pračku i přespání. Jediným limitem karavanu nebo přívěsu jsou plynové láhve, které sice vydrží 3 měsíce, ale v každé zemi mají jiný ventil.

Webové stránky:

Plánování cestu stanování nebo karavanem je možné si usnadnit s aplikacemi: CamperMate (ukazuje kempy a odpočinková parkoviště, funguje i off-line):

https://www.campermate.co.nz/welcome/index

PetrolSpy (seznam benzínek, funguje jen on-line): Austrálie

WindyMaps (mapy zemí, funguje i off-line): https://windymaps.com/app/

ReffilMyBottle (seznam míst s doplněním vody zdarma): https://refillmybottle.com/

11) House sitting

Při cestování je možné nabízet hlídání psů a koček včetně zahrady a ušetřit tak peníze za ubytování. Existuje mnoho serverů, které house sitting zprostředkovávají. Za členství se platí 500 kč až 1.500 kč ročně.

Při zakládání profilu je nutné být pečlivý a získat pozitivní reference. Je nutné si ujasnit všechny otázky: Je možné večer opustit dům? Je možné si do domu vodit návštěvy? Bude k dispozici auto nebo internet?

Webové stránky:

12) Hostely

Ubytování v Hostelu je obvykle o dvě třetiny levnější než v hotelu. Společně se sdílí nejen pokoje (dormitory) s 4 až 20 lidmi, ale i sociální zázemí a společné prostory.

13) Výměna ubytování

Nejznámější servery pro zprostředkování bydlení:

https://www.homeforexchange.com/ a http://www.ihen.com/

14) Vyhledávání cen na srovnávačích

booking.com, lastminute.com, hotels.com, hostelworld.com

https://www.hotelscombined.com/ a https://www.trivago.cz/ – hotely, hostely a penziony

https://www.tripping.com/– apartmány, penziony a občas i hotely

15) Jak ušetřit za stravování

Jednou z možností je začít si sám levně vařit. Mezi další možnosti patří: obědová menu (levnější než restaurace), doplňovat si vodu z vodovodu nebo filtru (levnější než balená), jíst u místních (pouliční jídelny, grilovací stánky nebo pozvání na domácí jídlo). Drahé stravování bývá obvykle v turisticky zaměřených oblastech.

Webové stránky:

https://www.eatwith.com/ – nabídka jídel u hostitele (není zcela zdarma)

https://www.mealsharing.com/ a http://www.colunching.com/

Aplikace k hodnocení podniků:

Foursquare, Yelp, Zomato nebo OpenRice

Na TripAdvisoru hodnotí především lidé turistických a předražených místech

16) Jak ušetři za zábavu

Využíváním volných vstupů do muzeí lze ušetřit. V Čechách je možné vyrazit každé první pondělí v měsíci do většiny muzeí zdarma. Něco podobného funguje v mnoha částech světa jako například muzejní noci, dny muzeí nebo státní svátky. Ovšem existují i muzea a galerie, které mají volný vstup pořád.

Pořízením turistické karty je možné získat vstup do nejdůležitějších památek a muzeí někdy i se síťovou jízdenkou na veřejnou dopravu. Například London Pass vyjde na 2.000 Kč pro dva dny (je možné navštívit Tower of London, Westminister Abbey, válečné muzeum, London Tombs, St. Pauls Cathedral, Shakespeares Museum).

Vstupenky je také výhodné kupovat přes internet. Obvykle mají výrazně nižší cenu s případnou výhodou předběhnout všechny lidi ve frontě na lístky. Uplatnit lze také slevové karty, např. kartu pro studenty ISIC nebo učitele ITIC (cca 300 Kč) se slevami na ubytování, prohlídky i dopravu skoro všude ve světě. Dále existuje také YHA karta (Youth Hotel Association). Více info: yha.org.uk

17) Osobní průvodce

Nejpopulárnější weby:

https://www.vayable.com/, https://www.toursbylocals.com/, https://www.withlocals.com/, https://www.likealocalguide.com/, shiroube.com, Airbnb Experiences.

World sex guide (pozor na pohlavní choroby):

https://www.wikisexguide.com/wiki/Main_Page https://www.travelsexguide.tv/worldsexguides.php

18) Jak se učit cizí jazyky

K tomu, aby se v nějakém jazyce mohlo bez problémů konverzovat stačí zhruba jeden až dva tisíce slovíček. Pomoci s výslovností může Google Translator a s trénováním textu například server s novinkami ze světa http://www.newsinlevels.com

Jazykové aplikace do mobilu:

Duolingo – nejdna z nejlepší aplikací a zdarma

Babbel – placená aplikace (150 Kč/měsíc) s výběrem 14 jazyků,

Busuu – výběr z 12 jazyků s možností vybírat a přeskakovat lekce,

Brainscape a AnkiApp – kartičková aplikace pro memorování,

Memrise – aplikace zaměřená na slovní zásobu (generování slov pomocí algoritmů),

Tandem – sociální síť a výuka jazyka praktickou konverzací

Monsalingua – podobná Duolingo a Busuu

Mindsnacks – výběr ze 7 jazyků herní formou,

Quizlet – učení jazyků formou vědomostních kvízů.

Více: travelbible.cz/cizi-jazyk-za-3-mesice/

Existují také pomůcky jako offline slovníky do telefonu nebo slovník beze slov z vydavatelství INFOA se zhruba šesti stovkami ilustrací a piktogramů či podobné knížečky s názvem POINT IT. Pomoci mohou i obrázkové aplikace do telefonu jako například Picture Dictionary, kde je možné obrázky hledat podle názvu.

Funkce OCR (Optical Character Recognition) dokáže obrázek převést na textový soubor a rozpoznat text. První variantou je Google Translator a druhou variantou Waygo, která rovněž v offline módu dokáže rozpoznat čínské, japonské nebo korejské znaky

19) Nejdražší není nejlepší

Pokud jde o pobyty, tak jsou nejdražší právě přeplněná letoviska než zapadlé místa s nádhernými apartmány. Totéž platí pro stravování, když lokální podniky na severu Thajska vyjdou levněji než předražená gastronomie v Phuketu.

Itineráře umí vybrat nejvhodnější variantu z tisíců: V rámci itineráře je možné domluvit jak bydlení, tak i možnost dopravy. Pro plánování cesty po ČR je vhodné využít web www.itras.cz a pro zahraniční cesty weby www.tipynacesty.com a pro ty nejluxusnější www.remotelands.com. K dalším českým službám patří myTripy.cz, kde je možné s kupónem TravelBible ušetřit 10 procent.

Pro luxusní ubytování, plavby nebo různé zážitky existují weby: www.secretescapes.com (pětihvězdičkový hotel v Dubaji na noc za 5.000 Kč), Voyage Prive (dvoutýdenní plavba z Hongkongu přes Vietnam, Singapur, Komodo a Lambok na Bali). Pro soukromé lety najdeme weby: emptylegs, returnjet.com, privatefly.com a jetsmarter.com (jednosměrný let z Prahy do Berlína kolem 4.000 Kč). K dalším službám patří: jetsetter, tablethotels.com, luxurylink.com.

Luxusní třídy v letadlech je možné získat za bonusové míle za které je možné bezplatný upgrade do business nebo dokonce first class (někdy dokonce vlastní pokojíček se soukromým barem, postelí, koupelnou a sprchou). Další možností je overbooking. Třeba tomu, kdo si nevědomky koupil již jednou obsazené sedadlo, tak tomu může společnost nabídnou dvě možnosti – počkat si na další let a dostat kompenzaci nebo v případě volného místa přisednout do vyšší třídy.

Zapůjčení luxusního auta Ferrari, Porsche nebo Mustanga je možné objednat na webových stránkách www.exoticsracing.com Mustanga se stahovací střechou je možné zapůjčit i za 1.500 Kč.

Malé jachty je možné sice zakoupit za 400.000 korun, ale nabídku ubytování je možné vyzkoušet na Airbnb nebo na Couchsurfingu. Jachty je možné pronajímat i za cenu hotelového pokoje na www.vrbo.com. Zaoceánské lodě nabízí golf, bazény a živou hudbu. Zajímavým webem je Norwegian.

Železniční zážitky nabízí zejména Švýcarsko, které nabízí vedle panoramatických tras i nejvýše položenou železnici v Evropě – Glacier Express, Bernia Express, Golden Pass Line nebo Ćokoládový expres s exkurzí do Nestlé. Výhody nabízejí síťové jízdenky Swiss Pass a Swiss Flexipass.

Foodie blogy a weby: www.cuketka.cz a www.scuk.cz nebo foody.vn. I když hlavním městem luxusního jídla je Kodaň, tak ceny jídla jsou hodně vysoké. Obecně jedny z nejlepších a nejlevnějších jídel je možné najít ve Vietnamu. A pokud se jedná o Českou republiku, tak výborné kavárny, bary a restaurace se nacházejí v Brně. Mezi legendy u nás patří Stodolní ulice v Ostravě nebo ve Vietnamu ulice Ta Hien či Bia Corner v hlavním městě Hanoj.

size="16pt"D) Práce nebo přivýdělek v zahraničí

Pozor na práci na černo v souvislosti s legislativou. V České republice je podle zákona o zaměstnanosti vykonávání nelegální práce přestupkem ve výši až 100.000 korun. Práce na černo v Německu je trestná.

1) Práce na farmách

Mezi průkopníky patří WWOOFF (World Wide Oportunities on Organic Farms), tedy služba která možnost práce na organických farmách zprostředkuje. K dalším službám patří Workaway.info nebo HelpX.net, které se zdaleka neomezují jen na práci na farmách. Pomáhat je možné v hostelech, školách nebo záchranných stanicích pro zvířata nebo při jiných dobrovolnických aktivitách.

2) Digitální nomádství

Digitální nomád je člověk, který se dlouhodobě přesouvá z místa na místo a živí ho práce přes internet. Hodně freelancerů si může vzít klidně na měsíc dovolenou nebo se zbavit stereotypu v kanceláři. Obrovský boom digitálního nomádství způsobila kniha „Čtyřhodinový pracovní týden“ od autora Tima Ferrise.

Nejvíce nomádů utíká v první řadě před zimou a možná právě se sluncem se jim může zvednout produktivita nebo zejména snížit náklady (v období zemědělství žili v zimě lidi ze zásob a pracovali minimálně). Spánkový hormon melatonin je obvykle spojován s množstvím světla.

Výhodou v jihovýchodní Asii může být i časový posun oproti České republice, protože je člověk o čtvrt dne napřed. Odpoledne obdržím zakázku a je jedno, jestli se jí budu zabývat večer nebo ráno. Různé další činnosti lze delegovat, automatizovat nebo outsorcovat. Schůzky je možné přesouvat na Skype nebo Google Hangout.

Obory, který se nomádství (home office) nejčastěji týká: webdesign, vývoj programů a aplikací, grafika a design, marketing a reklama, jazykové služby, průzkumy trhů, analýzy a rešerše. Více o knize Travel Jobs na: https://travelbible.cz/knihy/travel-jobs/ a travelbible.cz/nomadi-zaměstnanci nebo členství v coworkingu (cca 2.000 až 5.000 Kč).

Webové stránky:

www.nomadlist.com – počasí, vzdálenost, ceny, internet, bezpečnost aj.

Oblíbené destinace:

Jihovýchodní Asie – průměrné náklady v Thajsku, Filipínách, Kambodži, Indonésii, Bali, Barmě nebo Vietnamu jsou podobné ČR (na venkově dokonce nižší). V těchto oblastech je rozvinutá infrastruktura, coworkingy a rychlý internet.

Kanárské ostrovy – časový posun pouze 1 hodina, levné zpáteční letenky, levné ubytování a kvalitní internet. Sufr office v Las Palmas (https://thesurfoffice.com/gran-canaria) – coworking s ubytováním, spojený se surfařskou školou.

Španělsko, Portugalsko a Středomoří – ve městech (Barcelona, Málaga a Lisabon) jsou ceny podobné jako v Praze, tedy alespoň mimo turistickou sezónu.

Latinská Amerika a Mexiko – např. Kolumbie, Mexiko, Brazílie, Bolívie, Argentina a Chile. (Kolumbie – Medellin a Cartagena, Ekvádor – Baňos). Když se mluví anglicky, tak nastřelí místní vysoké ceny.

Střední a západní Evropa – město Berlín je místem umělců, kreativců a mladých freelancerů z celého světa (na německé poměry levný). Polsko, Maďarsko a Slovensko přibližné odpovídá cenově ČR.

3) Nástroje pro usnadnění práce:

Cloudy - kvůli ztrátě dat (ztracení, krádeže, rozbití notebooku) je nutné používat iCloudy: Google Cloudy, Drive, MEGA.nz, Amazon Coloud, Mozy, Dropbox nebo OneDrive od Microsoftu. Přehled informací o jednotlivých cloudech na serveru: www.backuppreview.com.

Google Suite: Sdílené dokumenty a další pracovní nástroje od Googlu

Evernote: Skladiště poznámek, to-do list, skener, seznam kontaktů, úložiště zdrojů pro články.

Todoist nebo Wunderlist: Minimalistické to-do listy.

Kalendář: Základní nástroj pro plánování.

Trello: Výborný nástroj pro správu menších projektů.

Basecamp, Asana a Freelo: Nástroje pro správu větších projektů a týmovou práci.

Slack: Komunikace v týmu.

Google Hangouts nebo Skype: Konferenční hovory.

Doodle: Aplikace na domlouvání událostí.

Toggl: Měří čas, který strávíte nad jednotlivými úkoly – hodí se jak pro váš přehled, tak pro fakturaci klientům.

Fakturoid a iDoklad: České aplikace pro snadnou fakturaci.

Mind Node nebo Coggle: Myšlenkové mapy.

Buffer a Hootsuite: Nástroje pro správu sociálních sítí a plánování příspěvků.

1Password nebo iCloud Keychain: Bezpečný správce hesel.

Team Viewer nebo GoToMyPC: Vzdálený přístup k ploše počítače.

KillNewsFeed: Skript pro Chrome, který skryje timeline na Facebooku.

Pocket: Skladiště článků s možností uložení do offline.

Duolingo: Aplikace pro učení jazyků.

Wordpress: Jednoduchý nástroj pro tvorbu webů.

Apple Music nebo Spotify Premium: Neomezený přístup k hudbě.

Generátor náhodných slov: slova.cetba.eu

V případě práce v jiné zemi je výhodné si pořídit lokální SIM s internetem do mobilu (i volání domů je levnější). Vhodné je dodržovat splatnost faktur i s odvoláním na evropskou etiku, která stanovuje maximální splatnost na 30 dní. Využíváním času na učení se stále něco nového se dá účinně bojovat proti vyhoření (sport, učení jazyka, vaření) a udržováním denních zvyků (jóga, káva, meditace) vrací člověka do pohody.

4) Dobrovolničení – výměna práce za bydlení a jídlo

Zejména na farmách nebo ve školách. Protože na cestách jídlo a bydlení stojí nejvíce peněz, tak při dobrovolničení je možné dostat bydlení a jídlo zdarma. Při dlouhodobé dobrovolnické práci je možné dostávat i kapesné a některé organizace dokonce proplácí i cestovní náklady.

Pracuje se většinou 4 až 6 hodin denně a většinou s volným víkendem (čas na vlastní aktivity). Ve většině zemí se dobrovolnická práce považuje za práci, a proto je nutné si zařídit pracovní vízum. Zde je nutné si zjistit jaké jsou sankce za práci na černo a zda se na legální dobrovolnickou činnost vztahuje cestovní pojištění.

Weby a portály: Hedvábná stezka, kintari.org (žádné požadavky na profesní způsobilost, jazykové zkoušky ani poplatky). Registrační poplatky na portálech jsou mezi 20 až 50 Euro na 1 rok, např. HelpX.net, workaway.info (dobrovolničení na farmách, hostelech B&B, domáčnostech nebo na lodích).

Organizace: World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF), Evropská dobrovolná služba (EVS) – např. pro ochranu životního prostředí, práce s mládeží, sociální integrace, umění, kultura a sport. EU zaplatí ubytování, stravu, kapesné, jazykový kurz a zdravotní pojištění na dobu cca 6 až 12 měsíců.

Seznam příležitostí:

http://europa.eu/youth/vp/opportunity_list a https://europa.eu/youth/evs_database_cs

Charity a neziskové organizace:

Člověk v tísni, OSN, Mezinárodní červený kříž, ADRA nebo VSO, kde už většinou je zapotřebí mít zkušenosti a kvalifikaci. Dobrovolníci pomáhají při humanitárních a ekologických misích. Tyto projekty jsou opravdu náročnější nejen z hlediska personálního, ale i časového. Neziskovky shánějí dobrovolníky i pro méně náročné úkoly nebo stáže, např. hnutí Brontosaurus, DUHA nebo studentské organizace AIESEC.

5) Jak si vydělat na cestách?

Výuka angličtiny: Čína a Vietnam shání učitele angličtiny v obrovském množství a zejména Nepál a Kambodža, kde si nemohou dovolit dát učitelům západní plat. S mezinárodně uznávaným certifikátem je možné si přijít k příležitostem za částky 2.000 USD měsíčně.

Busking: Pouliční umění s výběrem dobrovolných příspěvků (pouliční sochy, muzicírování nebo pouliční divadlo). Na busking se ale ve většině měst vztahuje městská vyhláška, což je snadné zjistit na facebookové skupině BuskerVille nebo na webu www.busking.cz. Hlavně dodržovat klid po 22 hodině, nezdržovat se déle než 2 hodiny na jednom místě a nezabírat prostor na úzkých chodnících.

Další činnosti: Lekce Jógy, surfování, kreslení na plážích nebo práce v kempech, hotelech a B&B (často na vízum), sbirání ovoce a práce na farmách (sbírání vína v jižní Francii, sběr jablek v severní Itálii nebo kiwi na Novém Zélandu), práce na zaoceánských lodích (úklid, catering, vaření nebo barista), práce za barem či kávovarem (náročné směny a stále na nohou, spropitné), Au Pair (hlídání dětí, poplatky agenturám hradí obvykle rodina) nebo práce ve vlastní profesi (výzkum, vzdělávání, sport, novinařina), kde je ale většinou nutné umět dobře anglicky

Travel Jobs – kniha vydaná v roce 2018, která přiblíží 135 způsobů, jak si na cestách vydělávat. Více na: https://travelbible.cz/knihy/travel-jobs/

size="16pt"E) Zaznamenané zážitky z cestování

1) Zapisování zážitků: Zapsat si každý den 2-4 nejsilnější zážitky, vytvářet myšlenkové mapy z cesty, fotit, nahrávat krátké audiopoznámky, zapisovat si příhody a zkušenosti z cesty.

Myšlenková mapa: 1. Kodaň, 2. Město, bydlení, lidé, parky, káva, jídlo a počasí, 3. Hřbitov, kvetoucí stromy, coffe colective, coffe house, street food market, auto, sýry, na trhu platím kartou, paleo, avokáda, 500 Kč za jídlo, skleník v centru, zima, proměnlivé, déšť, vítr, kostely, cihly, barevné domy, kola, přístav, metro bez strojvůdce, hostel, AirBnb plno, druhý hostel příliš obří, hipstři, móda, mladí, apple, úsměvy, 4. široké ulice, Kanadské indiánky, pivo, originalita, šneci, H. Ch. Andersen, krásné náhrobky, pražírna ve sklepě, brunch.

2) Založení cestovatelského blogu: na platformách Medium, Wordpress nebo Tumblr. Existují také možnosti využtí na: websnadno.cz nebo estranky.cz. Další minimalistickou možností je www.blogger.com od Google, Hedvábná stezka nebo www.blog.idnes.cz. V případě sbírání emailů od čtenářů je zapotřebí mít registraci na Úřadě pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Na blogu je také možné provádět Affiliate, tedy prodej cizích produktů, které souvisí s tématem blogu, samozřejmě za provizi. Druhou možností je prodej reklamního prostoru a třetí pak tvorba a prodej vlastních produktů. V případě Wordpress je ale nutné si zakoupit doménu a hosting. (další možností je youtubering).

Píše-li se blog velmi často, tak je zapotřebí se držet na jedné normostraně, tedy 1 800 znacích i s mezerami. Dále je možné odkazovat jinam (na svůj další článek, wikipedii). Text je vhodné rozdělit i na odstavce, tedy 3-4 řádky a doplňovat obrázky. Nakonec je vhodné příspěvek nasdílet za pomocí sociálních sití (facebook, twitter).

Dále je důležité zapracovat na nadpisu (Výlet do Mikulova / Ráj skrytý mezi vinicemi, / Pojeďte se mnou na Moravu), náhledové fotografii, struktuře blogu pomohou i podnadpisy pro 2-4 odstavce. Obdobnou práci je důležité věnovat perexu (úvod k článku). Psát jednoduše, v minulém čase, v přítomném až v ten nejvypjatější okamžik včetně využívání přímé řeči. Nehledat jen komerční, ale i skryté detaily či unikátní zážitky a článek zakončit pointou (jeďte tam nebo nejezděte).

Weby a blogy: www.travelfish.org (web pro cestovatele po Asii).

3) Jak s článkem naložit?

Článek je zapotřebí dostat do procesu schvalování. K tomu jsou zapotřebí dvě věci: průvodní e-mail a reference. I když na e-mail nikdo neodpoví, tak to ještě neznamená, že článek v novinách nebo časopise nevyšel.

Weby pro které je možné psát:

Hedvábná stezka, Infoglobe, Cestovatel, Horydoly, Cestování iDnes, Život na cestách.

České časopisy:

Dotyk (internetový), Lidé a Země, Koktejl, National Geographic (česká verze), Travel Digest, ČD pro Vás.

Zahraniční weby:

bootsnall.com, matadornetwork.com, leterarytraveler.com, gonomad.com, gadling.com, lonelyplanet.com

Zahraniční časopisy:

Magazíny Emirates, National Geographic Traveler, Travel and Leisure (http://www.travelandleisure.com/contact)

Výměna za pobyt a letenky (aerolinky, hotelové řetězce, železniční a autobusoví dopravci nebo cestovní kanceláře): EasyJet, Wizzair, nebo Vueling.

4) Focení: V současné době stačí fotit mobilem, protože zrcadlovka je obrovská, těžká a cvaká. Pokud se fotí lidé ve městech, tak je ideálním ohniskem 28 mm (po přepočtu na kinofilm), protože odpovídá pozorovacímu úhlu lidského oka.

Pokud Vás někdo donutí kartu smazat, tak už na ni nic nefoťte. Smazaná data je možné si nechat za několik stovek obnovit, což platí u pokažených karet. Zajímavé ukázky fotografií: Magnum Photoshttp://magnumphotos.com nebo National Geographic či výherců World Press Photo: http://worldpressphoto.org

Fotografie je možné nabízet do fotobank nebo pro výrobu plakátů a tvorbu ilustrací do článků. Za prodej jedné fotky do fotobanky se obvykle dostává 0,5 Eura. Vedle fotek prodávají fotobanky i grafiku, ilustrace, video a i některé zvukové soubory. Nezapomínat zadávat klíčová slova.

Pozor je nutné dávat zejména na autorská práva nebo písemný souhlas osoby (někdy dokonce i majitelů budov), který ale není zapotřebí v případě, že je fotobanky nabízejí pro média (demonstrace či živelné katastrofy, fotky ze slumů). Fotobanka nepřebírá odpovědnost za užití fotografie (pozor na loga či registrované obchodní značky). Český web: www.fotobanky.cz.

5) Video: V současnosti umí mnohé telefony více než videokamera z roku 2000. Aplikace Facebook Live dokonce umožňuje natáčení v reálném čase. Videa je také možné zveřejňovat na Youtube a Vimeo.

Vedle toho je možné točit rozhovory, reportáže, dokumenty, časosběry nebo zaznamenávat vtipné zážitky včetně extrémních sportů. S jednotlivými příspěvky je možné oslovit kavárny, čajovny knihovny nebo cestovatelské kluby (mohou poskytnout prostory zdarma).

Přednášky je vhodné zahajovat krátkým videem z cesty pro upoutání pozornosti, které následuje smršť fotografií podkreslujících vyprávění. Na fotkách nesmí chybět zábava (párty, surfování), protože kvanta fotek s krajinkami po chvíli začnou nudit. Cestovatelské kurzy na webu: https://www.naucmese.cz/

size="16pt"F) cesta kolem světa mezi 20.000 až 30.000 korun

Čím více zastávek se udělá, tak tím je letenka dražší. Za měsíc je reálné obletět Evropu, jihovýchodní Asii a Severní Ameriku (s možnou zastávkou na středním východě). Za několik měsíců je ale reálné navštívit: Evropu, Střední východ, Asii, Austrálii, Severní Ameriku. Případně Evropu, Afriku, Asii, Austrálii a USA. Další variantou: Evropa, Střední východ, Asie, Jižní Amerika, Severní Amerika.

Tip: Zajímavá cesta je Evropa – Asie – Austrálie – Amerika – Evropa. Přelety přes Afriku nebo Jižní Ameriku nejsou cenově výhodné. Proto je lepší se vrátit z Afriky zpět do Evropy a z Jižní Ameriky zpět do Severní Ameriky.

Dva a více letů mohou vyjít levněji než samostatné. Čím více letů daným směrem, tím větší konkurence a nižší ceny. Cestu je ideální plánovat jeden až dva měsíce před odletem kvůli zajímavějším cenám (možné naplánovat polovinu a pak dokoupit). Cestu je také možné rozkouskovat na více zastávek (obvykle nižší cena) a cesta kolem světa s více zastávkami.

Cesta kolem světa se skládá z jednosměrných letů. Dostat se z Evropy do Asie nebo USA je možné za cenu kolem 5.000 korun. Na levné cestě kolem světa se člověk nevyhne nízkonákladovým letům (přesouvat se možné autobusem, vlakem nebo lodí). K podobným přesunům je vhodný vyhledávač: Rome2Rio.com, případně spoje na Googlu.

Zkrácenou cestou kolem světa může být trasa: Praha – Dubaj – Kuala Lumpur – Kuwajt – New York – Milán – Praha.

Vyhledávače na cestu kolem světa:

Matrix nebo Kayak – pro kalendářovou variabilitu,

Skyscanner – hledání v mapě s možností volit pouze měsíce odletu,

Kiwi – konkrétní ceny doověřovat raději u dopravců,

skiplagged.com – v případě hledání letů po USA,

Azair – pro přelety po Evropě (pokud jsou nutné),

secretflying.com – mapuje chyby a akce po celém světě (pomocník pro chybové tarify).

Odkud a kam:

z/do Asie a USA – www.norwegian.com; Eurowings; z USA jsou nejlevější ley do/z Los Angeles a New York. V Austrálii vychází logicky nejlépe Sydney.

dubai/Abu Dhabi/Doha – letištní huby a pojítka mezi Evropou a Asií. Dále v Asii je několik hubů: Bangkok, Kuala, Lumpur, Singapur, Hong Kong, Peking, Tokio, Soul.

V Asii většinu levných letů pokryje nízkonákladový dopravce Air Asia (přes Gold Coast na Nový Zéland). Další nízkonákladovky JetStar, Lion Air, Nok Air a Tiger Air.

Z Asie do USA se letí nejlépe s Deltou, Japan Airlines, Korean Air, China Southern, Air China a Hainan (občas United, Philippine Airlines nebo Cathay Pacific).

Do Afriky je možné se dostat občas levně, ale mnohem těžší je z ní se dostat zpět. Navíc přelety po Africe také nejsou kvůli řídké síti levné.

Plánování je možné si usnadnit s aplikacemi: CamperMate (ukazuje kempy a odpočinková parkoviště, funguje i off-line), PetrolSpy (seznam benzínek, funguje jen on-line) a WindyMaps (mapy zemí, funguje i off-line).

size="16pt"G) Zaoceánské lodě

Existují různé itineráře, délky plaveb i různé cílové skupiny jednotlivých společností. Např. Carnival Cruise (párty lodě), Disney Cruise (zábava pro děti), Ragent Seven Seas Cruises (pro bohaté). Největší holdingy jsou Carnival Cruise Line, Royal Caribbean International nebo Norwegian Cruise Line (cca 200 lodí s kapacitou přes 400 000 pasažérů).

Zaměstnanci lodi (crew member) – technická posádka (důstojníci a technici), hotelové (housekeeping, guest relations, F&B = jídla a nápoje, aj) nad všemi je hotel director a staff captain, kteří spadají přímo pod kapitána. Nábor se provádí přímo na webových stránkách společností nebo přes agentury (např. Employment Agency, Viking Recruitment). Vyšetření stojí kolem 5.000 korun a je nutné si pořídit vízum (třeba i turistické). Školení probíhá v Prostějově a stojí kolem 8.000 korun.

Cestovatelské blogy: Weby a služby pro snazší cestování:

www.travelbible.cz/blog seat61.com – pro vlaky a autobusy

www.weefsworld.eu www.pod7kilo.cz – vychytávky

www.cestolet.cz travelfish.org – pro cestování po Asii

www.loudavymykrokem.cz www.rome2rio.com – hledání spojení (svět)

www.objevimesvet.cz www.seatguru.com – konfigurace sedadel (lety)

www.bezdiakritiky.cz www.thebackpacker.net – tipy a destinace

www.ivanakreslikova.cz www.wikitravel.org – cestovatelské informace

www.nomadka.cz www.wildcamping.tips – tipy pro kempování

www.zasvymsnem.cz

www.nomadem.cz

www.luckycesta.cz

www.zivotnafilipinach.cz

www.thajskyraj.com

www.zivotnacestach.cz

KONEC

Autor: Pavel Herman | středa 20.3.2019 14:26 | karma článku: 6.55 | přečteno: 761x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.90 | Přečteno: 471 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...