Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J57a86n 11R15ý56z33n66a81r

27. 8. 2013 18:55

V r. 1938 byla ČSR cca sedmá v "hrubém národním produktu" na hlavu. V r. 1989 jsme byli cca 56. Co chcete víc ještě slyšet?

13 1
možnosti

A kde jste  to měřil?

5 9
možnosti
Foto

Domy zplundrovane, sede,nic se neinvestovalo, voda, vzduch otravene, lesy umiraly, prumyslove vyrobky neprodejne, stare skodovky nechtel nikdo ani zadarmo. Lidi za ostnatym dratem. Kam byste ty vyrobky prodaval, kdyz se RVHP rozpadla?

17 4
možnosti
KH

Kdopak asi soudruhu Hermanovi našeptává?

To musí být hodně temné síly. ;-D

7 3
možnosti
KB

Je pravda, že základní potraviny + nájemné netvořily zásadní položku rozpočtu. V určité době ale většině lidi přestalo stačit se jenom najíst, občas si koupit něco obyčejného na sebe a žít v holobytě. A zde nastal ten problém. To každodenní pachtění se za něčím, co jen vybočovalo z toho „obyčejna“. Moji rodiče si v roce 78 koupili automatickou pračku, Philcoford za 10 tis. + 500 úplatek.  To je dnes tak 100 tis. Pro mámu to byl v životě první luxus, který si dovolila ve svých 45 letech. Později jsme s manželkou v roce 83 dostali novomanželskou půjčku 30 tis. Fajn, ale v podstatě za ní nebylo co koupit. Každý chtěl něco co by se mu alespoň trochu líbilo, slušnou barevnou televizi atd. Můžete říct, že bez všech těchto věcí se člověk obešel. Dnes to platí ale stejně, nemějte počítač, barevnou televizi, mobil, auto a dá se v klidu vyžít. Já jsem jako dítě taky toužil po magneťáku, kolu, apod.  jako dnes děti po tabletu. Jenže to byla nejen „rána“, ale ještě jste to museli sehnat. Jako by dnes obyčejný notebook TESLA nebo bulharské provenience stál tak 40 tis. a něco západního tak 70 tis. No a IPAD by měly tak tři děti ve škole, pokud jim to někdo přivezl z ciziny.

14 2
možnosti
KB

Vypovídací hodnota těchto čísel bez jakýchkoliv souvislostí je směšná. To je stejné, jako když bývalém SSSR někdy v 50.letech srovnávali životní úroveň v SSSR a USA za použití spotřebního koše. Např. vyšlo, že průměrný američan si za rok koupí troje boty, zatímco průměrný rus jedny válenky. Tak se na to šlo jinak. Ověřili, že válenky vydrží v průměru 5x víc než americké boty, takže jedny válenky vydají za patery boty. A hned na tom byl sovětský člověk lépe.

15 1
možnosti

Pokud to bylo takto, pak na tom sovětský člověk byl skutečně lépe než amícký.

3 5
možnosti
Foto

P50e18t55r 81H21a81h63n

27. 8. 2013 10:57

Fakta? Nenech se vysmát bolševiku! Já bych ti tu nasypal fakta, ale už bych opakoval x-krát omleté pravdy a lidé tvého typu mi za tu námahu ani nestojí.

S váma se mělo zatočit prostě jinak...a dneska by to šlo...

8 6
možnosti
JH

Umíš jen urážet a argumenty nemášRv

4 7
možnosti
BT

velmi demagogické, říkám si nebudete vy komunista?

8 3
možnosti
Foto

V současném mediálním prostoru jsou tato fakta, tutlána, pokud je nelze ututlat, pak jsou popírána, překrucována či v lepším případě zesměšňována. Jedno je však jasné - minulý systém měl šanci dlouhodobě ekonomicky přežít. Ten současný ji nemá. Karma R^

6 16
možnosti
Foto

...což lze lehce doložit ekonomickým rozmachem všech současných socialistických států:-)

11 2
možnosti
MZ

spravne je:     Komunisté kradli a nic nevytvořili!

8 7
možnosti
VN

Zásadní otázka. Proč tak úspěšný systém zkolaboval? Proč byl všeobecný nedostatek? A proč byl stále pozadu za západem? Proč na západě měli to, o čem se lidem na východě, nemohlo ani zdát? A proč jsou ty rozdíly mezi západem a východem, viditelné i dnes? Jak to že na západě vybavenost domácností, továren, nemocnic, škol, ..... byla mnohem vyspělejší než na východě? A je spousta dalších podobných otázek. Tohle by měli mladí vědět, aby tak neblbli, nenechali se oblbovat a neoblbovali další mladé.

11 4
možnosti

Měli snad na západě všeobecnou zaměstnanost. Tak o tom si západě mohli jenom nechat zdát. A všeobecná zaměstnanost se po Velké Depresi stala nejdůležitějším ukazatelem výkonnosti ekonomiky.

5 8
možnosti