Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P54e68t62e83r 29S47m52r21e90k

20. 12. 2013 14:25

Bez komoušú homoušú životem se prokoušu ! :-P

0 0
možnosti
Foto

Osobně si myslím, že počty mrtvých z obou "knih" by se daly zahrnout do knihy s názvem ...

"Černá kniha o zločinech fanatismu" :)

0 0
možnosti
JN

Taky nesmíme zapomenout kolika lidem dali svobodu a kolik lidí zachránili. Jako třeba naposled v Iráku, kde si diktátor testoval své chemické zbraně na svém obyvatelstvu. Vyplynovaná vesnice s 5 tisícemi oběťmi je zářným příkladem.

1 0
možnosti
JN

Neberete v úvahu všechny faktory, jako třeba, co kdyby to bylo jinak, třeba podle vás ?

0 0
možnosti
ZJ

Vyzývám všechny ke zkvalitnění diskuze.

Nereagujte na pana Řezníka a paní Černou. Jsou to buď hecíři, nebo .......

Jakákoliv diskuze s nimi je marná.

1 0
možnosti
MT

A proč? Je lepší na ně reagovat, než jim dopřát falešný pocit toho, že nad Vámi zvítězili.

1 0
možnosti
MT

Autor opět nezklamal. Dokázal, že funkci kopírování a opisování zvládá dobře. Ale nějak mi tu chybí nějaká osobní obhajoba svých názorů, že paní Černá?

Kdyby nebyli následky tak tragické, tak by autorova neznalost historie, byla k smíchu. Ani I. ani II. světovou válku přeci nelze dát za vinu kapitalistickému systému. Nezdá se mi, že by pozadí atentátu na Ferdinanda d''Este, mělo kapitalistický podklad. Nebo že Německo a SSSR byli ryze kapitalistické státy. Protože SSSR předvedlo naprosto stejnou okupaci jako Německo.

3 0
možnosti

V každém případě lze dát dohromady jak s WW1, tak s WW2 snahu Německa rozšířít svůj životní prostor. Tedy i životní prostor pro německé podnikatele.

A Rakousko-Uhersko tak ostře reagovalo aa atentát na Ferdinanda proto, že mu v r. 1917 hrozil rozpad. Ale nikdy by do války se Srbskem nešlo, kdyby za sebou nemělo Německo z jeho imperiální politikou.

Ano, v jistém smyslu lze říci, že SSSR a Německo byly státy na určitém vývoje státního kapitalismu. Ale tady nejde o společenské zřízení, ale o geopolitiku.

0 0
možnosti

Mladý pane,

jde o souboj ekonomických systémů. 

***Socialistický systém je založen na jednom monopolu, který ovládá a řídí veškeré firmy ve společnosti a zaměstnává všechny občany, tedy zároveň se stará o své pracující. Vyznačuje se značnou nivelizací mezd, má značné náklady na sociální a zdravotní zabezpečení pracujících, vyšší neproduktivní náklady, nižší produktivitu a tedy i pomalejší a rovnostářský růst životní úrovně občanů.

***Kapitalistický systém je založen na volném trhu. Jde o agresivní systém, tedy o volnou a často bezohlednou rvačku o peníze, majetek, investice i zakázky pro firmy a jedince. V podstatě jde o boj o holý život i existenci firem. Odpadávají slabí jedinci i firmy. Stát se z daní stará především o své zaměstnance. Ostatní občané jsou závislí na sociálních dávkách a zdravotním zabezpečení, které nemusí postačovat pro přežití. Systém rvačky o přežití nutí občany i firmy k produktivitě a maximálnímu výkonu. Výsledkem je rychlejší, ale zcela rozdílný růst životní úrovně, vyvolávající značné rozdíly mezi životní úrovní jednotlivých občanů, ale i větší různorodost ve společnosti.

***Ten souboj se vede i mezi zájmy jednotlivých kapitalistických států. Silné státy získávají, slabé státy ztrácejí. Zvyšují se tím rozdíly v životní úrovni občanů i mezi jednotlivými státy.

***Pro zájmy velkých investorů a finančních kruhů jsou státy se socialistickým systémem překážkou, která brzdí možnost jejich investic, zisk zakázek a často využití přírodních zdrojů. Argumentem jsou kapitalistická lidská práva, kapitalistická svoboda a demokracie postavená na rozdílech ve společnosti, mezi úspěšnými a neúspěšnými a na pohádkách o bohatství pro každého.  ***Řešením je často agrese, vyvolání nacionálních sporů, nebo použití jiného vlivu. Rozklad socialistického monopolu je mnohem snadnější s ohledem na společenské vlastnictví, než rozpad kapitalistické společnosti se soukromým vlastnictvím občanů. ***Čínský komunistický systém využívá úspěšně kombinaci obou systémů.

1 0
možnosti
Foto

A což například taková Saudská Arábie! Tam je kombinace všeho možného. Absolutní monarchie, hospodářství plánované socialistickými pětiletkami, znárodněný ropný průmysl, soukromé hospodaření, nízké daně, vyspělá zdravotní péče bezplatně pro všechny, bezplatné školství pro všechny - ale přísná teokracie s tvrdými tresty za každý prohřešek - a v tom je jádro pudla, proč to někde jde k lepšímu pro všechny a někde jinde k horšímu pro většinu.

0 1
možnosti
KB

Před pár dny v KLDR popravili jednoho soudruha. Mnozí hned přispěchali s tím, že v KLDR není žádný komunismus (že ani u nás nebyl žádný komunismus). Čistě technicky je to pravda. Komunismus jsou ale kořeny a kmen jednoho stromu, který se větví do různých podob. Leninismus, Stalinismus, Maoismus, Rudí Khmerové, apod. jsou větve, které z toho stromu vyrůstají. Každá společnost která se nechala inspirovat Marxem a jeho komunismem a začala budovat spravedlivou beztřídní společnost, se v určité fázi vždy dopracovala k hrůzovládě, hladomoru a ekonomickému kolapsu. Bez výjimky. Trochu výjimkou je střední Evropa, kde to kromě 50.let byl trochu "soft" systém. Nebýt Moskvy, tak se s tím experimentem sami rozloučili zhruba v 60.letech. KLDR je skutečně poslední stalinistická země. Čína dnes není ani omylem komunistická. Nějaký marxismus či komunismus je tam již naprosto prázdný pojem. Vedení KS Číny je dnes spíš něco jako kolektivní císař, který si udržuje politickou moc a dovoluje vám být bohatý, když ho jako císaře ctíte. Jinak je to tvrdý kapitalismus 19. stol.

7 0
možnosti
PK

P98a78v58e41l 27K16u62r82a33l

14. 12. 2013 20:39

Čili Čína v podstatě používá stejný systém který se osvědčil už 5000 let.

Ovšem klasika... když něco funguje neměňte to dokud nemáte něco o čem si myslíte že to může fungovat lépe... Když se ukáže že to lépe nefunguje, tak je třeba se vrátit zpátky, k tomu co fungovalo.

V Číně k návratu k minulému ekonomicko-politickému systému Císařství komunisti po Maově debaklu měli odvahu. V Evropě si bohužel pořád všichni nějak myslí že by se socialismus dal vylepšit jeho zesilováním. Nikde na planetě to ovšem nefungovalo.

3 1
možnosti
EP

E26v23ž30e41n 14P65o89l63á91k

14. 12. 2013 20:29

Takže kdokoli kdy zemřel mimo stalinskou diktaturu, byl vlastně zavražděn krvežíznivými kapitalisty. Aha.

8 0
možnosti
JJ

Rara temporum felicitas, ubi quae velis sentire et quae sentias dicere licet.

Jak to jen říct? Vezměte si statistiku úmrtí na silnicích. Počet smrtelných nehod, které způsobil viník pod vlivem alkoholu, je maximálně tak kolem 25 %. Počet smrťáků, kde vliv alkoholu nebyl, je 75 %.

Znamená to, že alkohol za volantem je něco pozitivního?

7 0
možnosti