Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J75a88n 75Š64u97s61t97e76k

2. 1. 2014 18:29

Část mladých sní o socialismu. Proč tak nenávidí kapitalismus? - Jeden z průzkumu názorů mezi českými středoškoláky přinesl překvapivé zjištění: jedna třetina z nich věří, že „socialismus před rokem 1989 byl lepším společenským uspořádáním než je dnešní česká společnost“. :-)

1 4
možnosti
VS

Byl by odkaz na "jeden z průzkumů"?

2 0
možnosti

J59a26n 55Š81u92s28t73e47k

2. 1. 2014 18:23

Globální kapitalismus zabíjí planetu. Mění živý svět na mrtvé komodity podrobováním většiny pro zisk menšiny.!!

1 3
možnosti
OK

Kapitalismus znamená svobodný trh. Je tedy svobodné podnikání zlem? Je tedy správné zbavit člověka svobod? Není chyba někde jinde, třeba v tom, že svoboda vyžaduje zodpovědnost a jasné hranice, které sama svoboda, ani demokracie, ani kapitalismus nevytvářejí?

3 0
možnosti
VS

Jen pro upřesnění zdroje, ze kterého mladý komunista vychází - RSDr.Milan Havlíček. Další "díla" zmiňovaná nebo vydaná tímto "opravdovým marxistou" na 25. místě kandidátky středočeských komunistů: Che Guevara, Chruščov a rozpad SSSR, Fidel Castro - Dějiny mi daly za pravdu, Sovětský svaz a sametová kontrarevoluce, Jiný pohled na Stalina. 

Domnívám se, že ve světle těchto skutečností už je celkem pochopitelné, proč mladý komunista vydává "válku mezi fundamentalisty v Afgánistánu" za dílo kapitalismu...

6 0
možnosti
OK

Pak mladému pánovi doporučuji Vzestup a pád komunismu od Archie Browna.

4 0
možnosti
MK

To je blábol. Kapitalismus není ideologie, ale definice pro volný trh. Což je sice zavádějící, protože volný trh zde byl již před označením této epochy po feudalismu.

7 0
možnosti

Kde a kdy v které době se někdy vyskytoval ten volný trh? Nějak ani současníci, ani historikové si tohoto zázráku nevšimli.

0 3
možnosti
BM

Občanské války v Angole a Mozambiku nelze počítat jako "zločin kapitalismu" tam šlo boj o moc. Nehledě na to, že to bylo podporováno vměšováním do vnitřních záležitostí ze strany SSSR a Kuby, která tam dokonce vyslala své vojáky. Podobně i ostatní konflikty v Africe byli záležitostí mocenského boje mezi jednotliivými kmeny.  Válka Irán-Irák byl konflkt o území a ani jedna země neměla s kapitalismem nic společného, teokratický  Irán a prosocialistický Irák. Válka v Biafře-byla občanská válka v Nigerii.

Zajímavé, že neuvádíte konflikt o Náhorní Karabach mezi Arménskou sovětskou socialistickou republikou a Azerbajdžánskou sovětskou socialistickou republikou v letech 1985-90, to jest v době existence SSSR. Hladomor na Ukrajině ve třicátých letech minulého století. Oběti tzv. Velkého skoku a kulturní revoluce v ČLR, genocida v Kambodžské lidové republice v letech 1975-79, či oběti krvavého teroru Mengistu Heile Mariana v Socialistické Etiopii.....

9 0
možnosti

Jak víme, jeden sovětský emigrant ve službách třetí říše charakterizoval systém v SSSR jako státní kapitalismus v jeho neúplnější formě, mimochodem nejenom on, tato deficinice byla velmi běžná v 60. a 70. letech 20. stol.

Takže v podstatě nikdy a nikde o žádné zločiny komunismu jít nemohlo.

0 3
možnosti
OK

V demokratických zemích, kde logicky vládne svobodný trh, tedy kapitalismus, jistě můžeme najít spoustu nedobrých jevů.

Obviňovat z toho kapitalismus je však stejně pošetilé, jako bojovat proti dopravním prostředkům, protože způsobují smrtelné nehody.

6 0
možnosti
VS

Zajímavé, že rusko-japonskou válku uvádíte jako zločin kapitalismu. Nás soudružky učitelky učily, že Rusko přešlo z feudalismu přímo do socialismu. A soudružky učitelky by nám určitě nelhaly, že ne?

7 0
možnosti
OK

Dalo by se říci, že únorová revoluce 1917 byla přechodem z feudalismu ke kapitalismu (car skončil), zatímco říjnová revoluce to vzala hopem k socialismu.

0 0
možnosti

J11a43n 41Š80u24s35t63e51k

2. 1. 2014 14:44

Ačkoliv během demonstrací následujících těsně po 17. listopadu 1989 nebyl k vidění žádný transparent či heslo požadující nastolení kapitalistického režimu, přesto nám byl vnucen. A dodnes se nám jeho prominenti snaží namluvit, že nebylo jiné cesty a bylo tak učiněno vlastně pro naše dobro. Jenže jediný, kdo z toho měl a dodnes má prospěch, jsou oni.

:-)

0 5
možnosti

J73a61n 96Š25u69s53t62e69k

2. 1. 2014 14:46

Klaus a jemu podobní při budování světlých kapitalistických zítřků postupovali ve šlépějích své britské ikony. Zapomněli ale jaksi dodat, že ty světlé zítřky jsou určeny jen pro vyvolené. A být vyvolený znamená podle kapitalistické mentality mít tučné konto, mít své lidi v politice, mít své lidi u policie a soudů, mít ostré lokty a především nemít svědomí a slitování s těmi, kteří mezi vyvolené nepatří.

:-)

0 6
možnosti
LC

Ááá, další mesiáš. Prosím, na mě to už nezkoušejte. Vdržte ještě pár let než natáhnu ráfy. Já si spravedlivého společenského řádu už užil dost.

4 0
možnosti

J95a74n 51Š66u20s98t98e80k

2. 1. 2014 14:30

Jedenácté přikázání podle papeže: bezuzdný kapitalismus je tyranie.

:-)

0 5
možnosti
OK

Kapitalismus bez mravních hranic se stává člověku nebezpečným.

1 0
možnosti