Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Hermane zaměňujete si pojmy Stát a Kapitalismus.  To co popisujete mají na svědomí státy bez ohledu na to,  kdo jim vládne.   Kapitalismus je ekonomický způsob tvorby nových hodnot a uspokojování potřeb lidí.  Kapitalista potřebuje svobodné lidi a svobodné prostředí, protože kapitalismus je způsob dobrovolných vztahů mezi lidmi, kteří si navzájem směňují své prostředky a svůj majetek.  Kapitalismus tedy potřebuje svobodu a svobodný řád založený na přirozeném právu.

11 0
možnosti
Foto

Ano, zločiny darebáckých režimů i úchylných jednotlivců je nutno stále připomínat. Těším se na další díly, karma !!

1 6
možnosti

K níže uvedeným dotazům a autory knihy. Jména autorů  "Černé knihy kapitalizmu" se v naší zemi tají a nesmí se veřejně uvádět, mohlo by to údajně přiblížit pád demokracie. Je povolena pouze informace,  že kniha vznikla v roce 1998 ve Francii a autorem jsou tři desítky západních historiků, politologů, ekonomů a právníků, převážně francouzských. Kniha je u nás podpultovým disidentským zbožím.

1 8
možnosti
VS

To myslíte vážně? Takže:  

1) Jména autorů asi až tak tajná nebudou, když je zná kdejaký Žilka.

2) Disidentským zbožím bych tuto knížku nazval, pokud by ji RSDr.Havlíček po večerech kopíroval doma a ne ji normálně vydával a prodával.

3) S tím údajným tajením a zákazem zveřejnění nemám vůbec žádný problém. Pošlete mi jména autorů a klidně je vyvěsím na netu. Pokud následně skončím v tajných mučírnách BIS, nebo na na Guantanamu, mí pozůstalí Vám dají za pravdu.

11 0
možnosti
EP

A pak přišel váš milovaný Stalin a ten to uťal.

11 0
možnosti

Jsem zvědav kolik zapálených antikomunistů bude opět místo diskuze k faktům uvedeným v blogu pouze zlobně nadávat na autora článku.  K článku lze jen doplnit, že na rozdíl od "Černé knihy komunizmu" , kterou  sestavili zarytí  antikomunisté a to má také svoji vypovídající hodnotu, "Černou knihu kapitalizmu" sestavili nezávislí spisovatelé pouze z ověřitelných faktů.

1 11
možnosti
VS

Mohl bych vědět, o které "nezávislé spisovatele" se konkrétně jedná?

8 0
možnosti
Foto

Bravo, mladý komsomolče, nicméně se začínáte opakovat, to už jste něco podobného psal. Poraďte se se soudruhy na ÚV, témata se jistě najdou.

9 0
možnosti
BM

Pozor. V názvu je napsáno "část první", takže nás čeká další pokračování. Soudruh Nejedlý by měl z autora radost.....

6 0
možnosti
VS

"Černá kniha kapitalismu pojednává o zločinech, které způsobilo období feudalismu..." 

Autor se zjevně drží při zdi. Divím se, že ve svém svatém zápalu nepřišil kapitalismu i nějaké ty zločiny prvobytně pospolné společnosti. Když už, tak už, ne?

15 0
možnosti

Používate marxistické schéma vývoje. Podle jiných existoval kapitalismus v neměnné podobě od nepaměti. Když jsem na kolenou prosil zástance tohoto názoru, aby mi sdělili pro přehlednost nějaké vývojové schéma, odmítli se takovými maličkostmi zabývat.

0 5
možnosti
BM

Nebylo by jednoduší napsat, že tato kniha vyšla, popřípadě něco jejích autorech a o čem pojednává.... A ne unavovat sáhodlouhými výpisky kolik kde bylo  obětí.. Koho to zajímá, tak by si to přečte sám. Jak jsem již napsal. Vy se bez těch čísel asi neobejdete!!

5 0
možnosti
VS

Podle pana Žilky jsou autory "nezávislí spisovatelé".

6 1
možnosti
JD

J68a63n 39D43u31d59a37k

4. 1. 2014 10:33

Pojal jste to moc hezky z hlediska marxisticke dialektiky, urcite z Vas maji na UV rados. Cerna Kniha Kapitalismu je takouvou dialektickou reakci na dobre dokumentovanou Cernou Knihu Komunismu, kterou doufam nam rozeberete priste. Z hlediska normalni logiky a historicke prace kapitalismus neni ideologie a tak do teto katogorie lze zahrnout prakticky vsechny ideologie a staty, ktere nejsou komunisticke. Z hlediska marxisticke dialektiky kazky system kde existuje soukrome vlastnictvi vyrobnich prosdredku je kapitalismus a proto vsechny y protichudne a vuci sobe nepratelske hodite do stejneho pytle.  Z toho pak plyne, ze miliony zavrzdenych vlastnich obcanu v dobe miru komunistickymi systemy nejsou tak hrozne, schazi jeste z pohledu komunisticke dialektiky dodat, ze jde o nezbytne obeti za lepsi zitrky, to si ale snad jeste netroufnete y kdyz si to myslite. Semlit absoluticke monarchie, carske Rusko, USA, Vietnam (pouze obeti americek invaze ne objeti Vietkonga a jeho vyboju, take schazi Korea), je opravdu mozne pouze  v mysli ovladnute marxistickym myslenim, bud jste komunista a nebo proti nam a priznivec kapitalismu, bez rozdilu jestli jste liberal, socialni demokrat, fasista atd. To je naprosty nesmysl a hodnotit histori z tohoto pohledu muze pouze fanatik. Branit komunistickou bezvuli, kterou jsme zazili u nas a v jinych statech tim, ze nam zkreslene vypravite o kolonialnich sistemech 16. stoleti nemecke NSDAP, absolutistickych monarchiich atd. je zcestne, samozrejme ne z pohledu marxisticke dialektiky (spise jeste te leninske) kdy je to jediny mozny pristup. Komunismus je ideologie a ve jmenu jejiho naplneni clenove Komunistickych stran zavrazdily miliony svych obcanu, to proste neokecate. Svest vsechno ostatni na tzv. kapitalismus, protoze to neni komusnismus abyste komunismus ocistil je zcestne. Asi jako kdyby fanousci nabozenstvi tvrdily, ze vse co nebyly nabozneske valky bylo vinou neviry v Boha.

11 0
možnosti
AK

Mně se to líbí.

Ne snad že bych si s radostí četl o mrtvých nebo zraněných, ale pro vyváženost.

Když se tu každou chvíli dočteme o zločinech komunismu, tak ať jsou tu i zločiny tyhle.

Lumpárna jako lumpárna - bez ohledu na ideologii, která ji nastolila.

3 2
možnosti

Diskuse je ale právě o tom, a je docela legitimní, do jaké míry souvisí ty zločiny s rétorikou, kterou ti zločinci právě užívají. A jestli třeba má smysl zakázat ten či onen jazyk, aby se těm či oněm jedincům zakázalo ho zneužívat.

Někdy po revoluci jsem četl Marčenka, ruského disidenta, a ten pravil, když si přečetl Stát a revoluce od Lenina, že je to návod na rozkrádání národního majetku. Což ale nevysvětlil na nějaké konkrétní citaci.

Což mě dost vyšokovalo, protože jsem to dílko vcelku dobře znal a nezdálo se mi, že by tam něco takového bylo.

0 5
možnosti