Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LN

..no dobrá soudruhu.....opsal jste úryvky ze dvou knih...a co z toho....???...to že marx rozpracoval teorii nadhodnoty není nic nového...

....nebo jste se po vzoru soudruha cvalína zaplevelovat tady blog citacemi MEL spisů..:???

0 0
možnosti
MM

Dobrá práce, dobře zpracováno, srozumitelně i věcně. Je vhodné usmívat se blábolům, některých diskutujících, že Marxovu teorii nadhodnoty vyvrátil ,,vědec,, ten a ten a poté onen. Směšné, hloupé, nevědecké.!!

0 0
možnosti
Foto

Jako kdybych se vrátil do hodiny M-L. Zase ty stejné nesmysly a jakési nadhodnotě, kterou vytváří jakýsi chudák. Brrrr mráz mi přebíhá po zádech.

0 2
možnosti
PO

Uvedl jste v článku velmi správně, že tu nadhodnotu získává buď kapitalista nebo stát, dělník o ni přijde vždy. 

Pokud si chce dělník zachovat i tu nadhodnotu, musel by být živnostníkem, ale to je právě to, co komunisté zrušili, ten jediný spravedlivý systém, a dokonce se z živnostníků udělali kriminálníci, kteří prý okrádají pro změnu stát. Následné zestátnění živností pak bylo jasnou ukázkou vykořisťování, kde kapitalistu nahradil stát a strana, kteří si nejen sebraly tu nadhodnotu, ale ještě mu tu almužnu zdanily. Tím, že odstranily konkurenci v nabídce pracovních míst, určovaly si ceny práce dle spotřeby obyvatel a ne dle trhu, tudíž získaly nadhodnotu větší, než by si mohl za stejných podmínek dovolit kapitalista. Nadhodnotu pak stát utratil úplně jinde než investicí do obnovy továren, a tím zaostal za ostatním světem, kde měl po letech problémy konkurovat. No ale havně, že tu nadhodnotu neprošustroval nesvědomitý živnostník... 8-o

6 0
možnosti

problém je v tom, že i dnešní malý český kapitalismus považuje živnostníky za kriminálníky- politici, státní orgány, velkopodnikatelé, zaměstnanci i odbory, všichni křičí, že živnostníci by měli furt makat, míň dostávat a víc odvádět... ale z čeho, když živnostenské podnikání skomírá, nikdo neřeší!

jsem živnostník 10 let na plný úvazek, nikoho nezaměstnávám, ale stát ničím neobtěžuji, nepobírala jsem za celou dobu nemocenskou, krom jedné těžké choroby, přídavky na děti, podporu v nezaměstnanosti, sociální dávky pravidelné i jednorázové, daňové zvýhodnění na ztrátu z podnikání- jenže mi posledních pět let jde živnost od desíti k pěti, mé služby si od oné uměle vytvořené celosvětové ekonomické krize kapitalista rád odpustí (a občan nepotřebuje a zaměstnanec nemůže objednat), čímž mi vyplněním daňového přiznání vychází, že nemusím platit daně= nemám z čeho, a jsou i tací živnostníci, kteří ani nemusí od příjmů odečítat výdaje, a když formulář dopočítají, vycházejí jim i daňové vratky...

...a už nám šlape na krk stát, politici, úřady a úředníci, velkokapitál, odbory a těmi všemi štvaní zaměstnanci a občané, jak je všechny my živnostníci okrádáme a jak musíme platit povinné odvody daňové, zdravotní, sociální, nemocenské, jako bychom pobírali průměrnou mzdu, případně, že budeme platit odvody za sebe jako zaměstnance i sebe jako zaměstnavatele...

...neidealizujte si kapitalismus český a světový, současný ani minulý, natož budoucí- za každého režimu se dějí zvěrstva, ovšem téměř výhradně proti "obyčejným"- "pracujícím"- "chudým" lidem...

...neb kdo je už jednou bohatý, je obvykle tím nenažranější, čím je bohatší, ruku v ruce s tím jde povětšinou pohrdání "tím chudým póvlem", případně "sockama"= bohatý obvykle chudého vůbec za člověka s právy nepovažuje, jen s povinnostmi+ degraduje ho výhradně na onu "prodejnou závislou pracovní sílu", která k životu nepotřebuje kulturu, krásu, životní úroveň, pracovní podmínky...

...děs a hnus!

1 0
možnosti
JR

J27a70r86a 66R58a47n11k

6. 3. 2014 7:19

Chybi uz jenom soudruzi Cvalin a Sustek;-D

0 0
možnosti
JP

Jak jednoduché rovnice nám řeší ekonomiku. Proč vůbec studovat. Na to stačí základní škola. Nechápu proč to již dávno nefunguje. Mohl by jsi to vážený autore vysvětlit? To jsou všichni okolo tak tupý.

0 1
možnosti
JK

Nadhodnota = měřitelná veličina, zpravidla vyjádřená mírou závisti, o kolik víc vydělá ta svině kapitalistická.

7 2
možnosti
LH

Nezávidím "svini kapitalistické", ale proč já jako dělník nemohu mít stejné podmínky jako on?

Odepsat si auto z daní (v dnešní době NUTNOST mít auto, jinak se do práce nedostanu), odepsat si z daní náklady na benzín do práce, při pořízení pomůcek do práce (boty, montérky atd....v kolika zaměstnáních jsem si to musel koupit popř. zaměstnavatel mně to dal, ale částku mně strhnul z výplaty) si to také odepsat z daní atd.

Zkrátka je více věcí v čem je podnikatel zvýhodňován proti jeho dělníkům.

A nepotřebuju argument, ŽE MOHU TAKÉ PODNIKAT.On každý na to nemá buňky a na druhou stranu...NĚKDO TAKÉ MUSÍ DĚLAT RUKAMA.Takže když budeme všichni podnikatelema, KDO BUDE DĚLAT???

1 2
možnosti
Foto

Nadhodnota - to je největší omyl Karla Marxe, který tvrdil, že cenaekonomických statků se vytváří množstvím vložené práce. Z toho má vyšlo, že rozdíl mezi mzdou atržní realizací je nadhodnota, kterou si nechává kapitalista i když by podleMarxe měla patřit těm, kteří tuto nadhodnotu vytvořili. Tato teorie bylamnohokráte vyvrácená a jako první ji vyvrátil ekonom Eugen von Böhm-Bawerk.Problém této teorie je v tom, že Marx pomíjí časovou subjektivní preferenci.Lidé si vždy cení současných statků víc, než těch budoucích a každý jim navícpřisuzuje jinou subjektivní hodnotu. To co je hodnotné pro někoho nemusí býthodnotné pro druhého  a naopak. To je ta fundamentální chyba celé Marxovi teorie naníž je tato teorie založena.

6 1
možnosti
IH

Vážený, tady je kapitalistů málo! A ti existující jsou málo chamtiví!

Jinak by vykořisťovali daleko více lidí a nebylo by tady tolik nezaměstnaných!

3 0
možnosti
PK

aby se vyplatilo někoho vykořisťovat tak jeho práce musí přinést víc zdrojů než kolik stojí její vykonávání i jenom v prostém přežití daného jedince... a taková práce jaksi nikoho tady nenapadá.

0 0
možnosti
PM

Mám pro Vás návrh - spolu s dalšími soudruhy si založte nějakou firmu a nadhodnotu klidně rozdávejte dělníkům. Dejte mi pak vědět název firmy a jak se Vám daří.

13 0
možnosti

V podmínkách kapitalismu nerealizovatelné, protože dotyčný vlastník té firmy by  se ocitl v horší pozici než ti ostatní. Pro kapitalismus platí, pokud chcete přežít, musíte být stejně velký lump jako ti druzí. Homo homini lupus.

1 4
možnosti