Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

P68a43v29e92l 21H95e40k

15. 11. 2014 1:03

Vod komouše pikantní ;-D

9 1
možnosti
MS

Který navíc v roce 1989 chodil do jesliček. :-)

7 1
možnosti
JP

J89o71s32e34f 68P86o50t26r

15. 11. 2014 1:01

Pane Hermane,

ještě si dovolím přednést chrakteristiku marxismu-leninismu. Já jsem v té době prožil 40 let, dokonce jsem absolvoval VUML (Večerní univerzitu marxismu leninismu)

Marxismus-leninismus byla bezrozporná a logcká filozofie, která na vědeckých základech se snažila vyložit a současně změnit svět  k šťastné ideální společnosti.

Jenže bohužel ty základy byly falešné a to ve dvou ohledech.

Vědecký základ : hmota je věčná, nemá začátek, ani konec, jeden z jejich atributů je pohyb, zvláštní druh pohybu je vývoj - vývoj od neživé hmoty  k životu, dále k lidskému vědomí, od primitivních společenských formací k socialismu a komunismu. Ale věda a právě ta vědecká věda zjistila, hmota není nesmrtelná, vznikla ve Velkém třesku a zanikne ve Velkém mrazu. O vývoji nemůže být ani řeč, tím základní vědecký důkaz  pro M-L padl.

Lidská přirozenost : není kompatibilní s myšlenkami M-L o rovnosti lidí a čekání na zářivou budoucnost. Důkazem toho je skuečnost, že při instalaci M-L v Rusku, ale i později, bylo zavražděno na 50 milionů  většinou nevinných lidí (viz. Solženicyn: Souostroví gulag), při jeho demontáži o 70 let později se na celé 1/6 světa nenašel ani jediný člověk, který by za tuto ideu obětoval život.

Marxismus - leninismus byl odvát na smetiště dějin, pro další budoucnost lidí je bezvýznamu.

11 1
možnosti
Foto

Až na drobnost, ve skutečnosti nezačal listopad v srpnu, již rok před tím se čekalo, až lidé vyjdou do ulic a "vyrobí" revoluci. Běžní lidé zdecimovaní režimem se k žádné revoluci neměli, takže bylo třeba jim podstrčit "mrtvého studenta" na Národní. Jenže ta legenda, jak nám studenti pomohli a k nim se přidali umělci je líbivější než to, že si režim dobrovolně podtrhl židli, protože věděl, že dál už cesta nevede. Horší je, že jsme se na tu cestu vrátili, i když už tenkrát bylo jasné, že je to cesta nikam. V současné době po ní vesele kráčíme, výsledek bude ještě horší, jenže vyprávějte to zdecimovanému obyvatelstvu, kterému Brusel zatím nehodlá předhodit "mrtvého studenta". :-(

5 8
možnosti
JP

J39o10s87e11f 97P12o41t62r

15. 11. 2014 0:35

A paní Leontýnko, nemohla byste nám sdělit, jaká ta cesta je vlastně pravá. Vy to jistě víte, tak sem s tím.

Měla byste  nám vládnout vy se svými kamarádkami, nebo mimozemšťané, nebo komunisté, nebo kdo ?

Představte si, že z toho zdecimovaného obyvatelstva bylo v letošním roce 5 milionů, to je polovina národa na dovolené v zahraničí u teplých moří.

6 4
možnosti
SB

Pane autore, Vaše idealizace předlistopadoavého režimu je zcela nesmyslná.

vaše slova o pozadí převratu nemohu posoudit, protož erdo toho nevidím. Na konspiracích možná něco bude, jelikož dodatečně s odstupem 25 let se mi jeví jasné to, co tehdy jsem neviděl, protože člověk byl tím starým režimem natolik ubitý, že nedoufal, že by se to mohlo změnit. Ale lidé, kteří držely opratě v rukou, možná jasně viděli, že už kontrolu ztrácejí, a tak pomaloučku, polehoučku si možná nějaké ústupové cestiřčky připravovali. Ale velice pochybuji, že byste Vy už nyní takhle jasně věděl, jak to bylol. To ještě čeká na zhodnocení historiky.

1 4
možnosti
SB

Omluva za chybu. Původně jsem napsal "osoby, které držely...", pootom mi to připadalo příliš knižní vyjádření, a tak jsem slovo "osoby" nahradil slovem lidi, ale už jsem zapomněl slovo "držely" přepsat na "drželi".

0 0
možnosti
Foto

Převrat měl věechny znaky předem připraveného puče, který se nabalil na jakýsi typ prvomájového průvodu. Těžko zde mluvit o nějaké improvizaci, souvislost s pádem NDR je zde zcela zřejmá.

6 12
možnosti
JP

J37o55s45e53f 89P78o65t81r

14. 11. 2014 19:36

Pane Heman,

vy si nepamatujete ty mohutné, slavnostní a rozjásané oslavy 1. máje v r. 1967?. Ty mohutné oslavy se totiž přeměnily na demonstraci za maso. A to do takové míry, že slavnostní řečník prezident Antonín Novotný, ztratil slavnostní  nit a začal koktat ."Ale soudruzi, ano, ano, maso bude, nebojte se maso bude. Vy si to nepamatujete?, já tedy dobře, a pokud si to nepamatujete, měl byste se pravdivě  informovat.

Potom se do zemědělství vrhly obrovské prostředky a vybudovala se účinná zemědělská výroba.

Na druhé straně chyběly peníze na infrastrukturu, modernizaci továren, opravy domů ..... obrovský vnitřní dluh.

Ta snaha zajistit dostek základních a laciných potravin vedla až k takovému paradoxu, že 1 kg chleba se prodával laciněji než 1 kg obilí - říkalo se tomu záporná daň z obratu, ziskem z továren se ta cena dotovala.

Obyvatelé vesnic a malých mět vesele nakupovali chleba a vykrmovali s tím hospodářská zvířata. Po  narovnání cen se snížila spotřeba chlebové mouky o 40%

16 1
možnosti
JP

J34o38s23e67f 12P86o36t43r

14. 11. 2014 23:51

Hele, ty cos mi dal mínus, nemohl bys mi sdělit, co je na mém příspěvku  nepravdivého? Já jsem se v tom prostředí pohyboval, a to dost ve vysoké funkci, tak vím jak to bylo.

0 1
možnosti
FZ

další magor do sbírky...

12 2
možnosti
JL

Pane Bože, vidíš to? Já v té době žil.

13 0
možnosti
JJ

"Michail Gorbačov povolil podnikům, aby si podržely větší část svých zisků,a tím podkopal celý systém."

Tohle tvrzení mě docela pobavilo. Ve skutečnosti socialismus zkolaboval právě na tom, že úspěšným podnikům odčerpával zisk a těmi penězi dotoval neúspěšné podniky neschopné konkurence.

20 1
možnosti