Děkujeme za pochopení.
V61l14a80d11i78m19í96r 23V77o13l13k91o
jak by řekl Werich...to je blbý...to se bude líbit
K30a41r79e27l 75F66u43k75s36a
Tak ta nadhodnota z vykořisťování jsou de facto peníze, které "kapitalisté" dále investují a tím mohou za určitých okolností zvedat životní úroveň lidí. Kolečko se ale zadrhává, což je vidět na - zadlužování států, politice centrálních bank...
P53e35t77r 45Z75á40v63l84a95d22s89k96ý
Mladej, nedělaj si z nás „pasy“.
M60i28c30h23a93l 78K44a19n44d85a
Naprostý blábol!! A to hned z několika důvodů.
Existuje celá řada profesí, jejichž pracovní výsledky nelze dost dobře vyjádřit v penězích. Představte si třeba chirurga v nemocnici. Kterou část jeho operace označíte za práci nutnou a kterou za nadpráci? Podle čeho to budete určovat? Nebo snad dopředu určíte skupinu pacientů, kteří operováni nebudou? A jak to budete určovat u učitelů nebo hasičů? Jak velký zisk tyto profese vytvářejí? Dokážete to spočítat?
Podobné příklady lze najít i ve výrobní sféře. Zde nejde pouze o to výrobek vyrobit. Výrobě mnohdy předchází dlouhý a drahý vývoj, jehož náklady je nutné rozpočítat do ceny výrobku. Dále je pak nutné výrobek prodat, což vyžaduje (zvláště u větších firem) zřizovat a udržovat obchodní zastoupení v různých částech světa. Jeho náklady je rovněž nutné promítnout do ceny výrobku.
Vývojové a prodejní náklady v mnoha případech tvoří víc, než 90% ceny vlastního výrobku. Dokážete je přesně vypočítat? Víte vůbec o tom že existují? Obávám se, že nikoliv, neboť ve Vašm blogu je vůbec neřešíte.
P68a94v46e83l 39K60u25r67a96l
tak z principu jde vyrobit jednu položku pro daný vztah - zaměsnanec-zaměsnavatel a to položku "náklady".
ale to skutečně naráží na to že pro každou práci budou jiné.
P27a52v47e17l 77D13v65o12ř77á42k
Že Vy jste chodil studovat ekonomii na VUML!
Vy jste někdy zkusil pracovat jako OSVČ? Tedy živnostník? Těžko!
Mám ale konstruktivní návrh:
Z příspěvků Vaší místní organisace KSČ(M) zakupte nějaký zavřený podnik, obnovte v něm výrobu a můžete i zaměstnat nezaměstnané. Veďte jej tak, aby se tam neprojevovaly negativní jevy kapitalistického systému, o nichž píšete.
A až Vám to rok - dva úspěšně pojede, pak o tom napište.
Jinak
P81e89t23r 94Z69á22v58l13a81d86s97k65ý
Víte, Pavle, z těchto vymítačů ďábla kapitalismu se pak v praxi stávají nejhorší, zcela asociální vydřiduši. Oni se vždy ty meldy pokoušejí aplikovat hlavně na ty druhé, na sebe ne.
P91a66v66e82l 97K91u11r12a68l
To je nesmysl.
Hodnota nějakého zboží a nebo práce je pojem který je sám o sobě absolutně nesmyslný. Je třeba v první řadě specifikovat KDO je hodnotitelem. Každý jedinec má jiná subjektivní kritéria pomocí kterých bude stanovovat hodnotu činnosti jiného člověka a nebo hodnotu toho co vyrobil. Podle toho jak je mu daná věc užitečná, za kolik čeho jí může směnit.
Kupříkladu já a stavitel dálnice se asi nikdy nebudeme schopní shodnout na tom jaká je hodnota domu kde žili moji prarodiče a kde jsem vyrůstal ve chvíli kdy ho bude chtít stavitel dálnice zbořit.
Existuje něco jako "cena" to je v podstatě stav kdy se člověk pokusí vyjádřit hodnotu v penězích. Tzv "tržní" cena je jenom nějaký průnik 2 množin - "za tak málo jsem ještě ochoten/nucen prodávat" a "za tolik jsem ještě ochoten/nucen nakupovat". (svobodný obchod je ve chvíli kdy ani jedna strana není nijak nucena a pokud průnik je prázdná množina tak se obchod prostě neuskuteční)
Jako efektivní příklad- vezme si že máme 3 různé kuchaře - jeden je packal, druhý je průměrný a třetí je mistr. Dáme jim suroviny na štrůdl, každému stejné... jablka, cukr, skořice, šlehačka...
průměrný kuchař řekněme za 2 hodin je schopen vyrobit obstojný štrůdl který bude mít tržní cenu pokrývající suroviny a jeho práci.
naprůměrný kuchař za stejné 2 hodiny vyrobí vynikající štrůdl za který spotřebitelé v luxusní restauraci zaplatí 5x tolik co za průměr.
packal vyrobí za 2 hodiny stěží poživatelnou nevzhlednou kaši za kterou by nikdo nedal ani zlámanou grešli.
Mám li hodnotit - tak pro mne asi bude nejhodnotnější průměrný kuchař jehož výtvor si budu moci dovolit. hodnota práce naprůměrného kuchaře pro mne bude existovat pouze ve chvíli kdy se mi podaří jeho výrobek prodat, a hodnota práce packala pro mne bude záporná protože převedl suroviny které měli potenciální hodnotu vyšší na nepoužitelný mišmaš....
P37a25v71e54l 23K20u51r20a37l
Jsem li majitelem restaurace tak je pro mne hodnota práce daných kuchařů následující:
1) průměrný kuchař - vydělá si ve většině případů
2) mistr - záleží na v daném místě koupěschopné poptávce... k čemu by mi byla jeho kvalifikovaná práce když není komu prodávat jeho výrobky...
3) packal - ten by měl vůbec za to že něco dělá doplácet.
V66l76a16d14i77m81í51r 24V27o12l22k84o
prý mzda + zisk= hodnota produktu?? A kde máte ostatní náklady, na které je třeba vydělat? Náklady obchodu, administrativy, kontroly, licence sw, odpisy strojů, údržba areálu, poplatky státu, úroky bance...... na akcionáře (majitele) nezbyde ani zdaleka tolik, kolik nalhává váš rudý obrázek
M19i29l85a54n 50K21l29o66u20č75e39k
A i kdyby zbylo, co je na tom, i mistr autor vykořisťuje, pokud je zaměstnanec, tak mu zaměstnavatel určitě dává víc peněz, než potřebuje na byt a stravu a to je jeho nadhodnota.
B68e53d74ř50i49c56h 11T16ě92š54í20n41s88k85ý
tož ogare to je ale zemákovica
T62o87m10á56š 76N83o10v56o51t15n52ý
Ať dělám, co dělám, absolutně netuším, co jste tím chtěl sdělit.
P67a67v69e40l 89K69u65l89a
V kapitalismu je člověk vykořisťován člověkem, kdežto v socialismu je tomu naopak
J46a59n 12Z41i11e67g25l94e28r
Přesně tak Pavle.
- Počet článků 188
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2533x
SVOBODNÉ NOVINY
NETMEDIUM
Seznam rubrik
Oblíbené blogy
Oblíbené stránky
- HALÓ NOVINY
- České motocyklové noviny
- Jawa kolem světa
- Klub společenských věd
- Komunistická strana Čech a Moravy
- Časopis VZDOR
- Společnost česko-kubánského přátelství
- Kolektivně proti kapitálu
- ProAlt
- Odborové sdružení Č, M a S
- Socialistická solidarita
- Vojáci proti válce
- Svobodné noviny
- Svobodný vysílač
- NetMedium