Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Možná je to mimo mísu.  V dobách komunismu jsem se bavil se šéfovou mé manželky, kerá byla ortodoxní komunistka. Jednou mně povídá, že její tatínek pracoval v závodě Škoda Plzeň. Čekal jsem známou komunistickou litanii o bídě dělníků a jejich vykořisťování. Jenže k mému šoku opak byl pravdou. Vyprávěla mně, že tatínek bydlel v podníkovém bytě, měl deputátní uhlí a elektřinu, mohl jet na reakci a když šel do důchodu dostal od firmy osobní auto Škoda. Před týdnem jsem byl na přednášce o průmyslu, který byl v mém městě a který už zanikl. K mému úžasu jsem slyšel to samé, co mně vyprávěla soudružka v době komunismu. Jak se pro dělníky stavěly  domy, celá sídla, jejich platy byly v provnáním s okolím velmi solidní. Měli možnost jet na rekreaci. Četl jsem, že dělník se měl v továrně lépe, než zeman ve středověku. Takže  pindy komunistů o vykořisťování dělníků jsou pohou lží.

5 0
možnosti
PK

P21a60v80e72l 69K22u12r11a47l

1. 12. 2014 14:09

Přirozeně... Československo bylo mezi 10 nejrozvinutějšmi ekonomikami planety.

Tuto pozici měla i přes to že se do počítalo Slovensko a Zakarpatská rus.

A upřímně ztráta této pozice nelze za žádných okolností být hozena na válečné škody, je samozřejmě pravda že válkou zničené Japonsko a německo získalo masivní hospodářskou pomoc společně s v podstatě kompletním přebudováním jejich společnosti, takže by se díky těmto injekcím dostali před ČSSR ale za zastarání průmyslu v ČR může především neefektivní socialistické státem řízené hospodaření.

Jinak je tu další pravda - pokud budete mluvit s pamětníky o první republice tak jí buď lidi milovali a nebo jí nenáviděli. neexistovalo prakticky nic mezi. Obecně dostatečně kvalifikovaná pracovní síla neměla mimo období hospodářské krize žádný problém ale v tu dobu měli problém prakticky všichni na planetě. 

Stalin zrovna tupě kolektivizoval ukrajinu - mimochodem hladomor ani nebyl cílený. Podle valné většiny interních záznamů skutečně panovalo přesvědčení že nový systém vyprodukuje víc jídla. Trochu pochybuji že by komunističtí papaláši lhali sami sobě.

Stejně podobně trapný nesmysl vyzkoušel Mao... naštěstí pro většinu číňanů po něm přišel Teng Sio-Pching a ten socialistický nesmysl napravil návratem k osvědčenému ekonomickému modelu který čína praktikovala za císařství. Ostatně praktikuje ho i dnes díky tomu že se několik tisíciletí osvědčil.

1 1
možnosti
Foto

Na díle Marxe nebylo nic vědeckého, on dělníky ve skutečnosti nenáviděl.  Dělník byl pro něj jenom nástroj jak svrhnout kapitalismus. Jeho Komunistický svaz byl přehlídkou hospodský žvanilů. Marx neuměl hospodařit s penězi, málokdy se myl a boláky ze špíny si léčil v K. Varech. Nebyl žádný velký myslitel, ale průměrný student na Jenské univerzitě, která neměla dobrou pověst . Opíjel se na šrot. Vzal si manželku šlechtičnu, které rozvfracal veškerý majetek.  Pro neplacení nájmeného byl vystěhován na ulici. Žil v malém, špinavém, páchnoucím bytě, oblečený v páchnoucí oblek, který nebyl léta prán  a díky té špíně si pouze tři děti ze sedmi dožily dospělosti. Takový čověk může být vzorem pro povaleče a lůzu a což je pro komunisty  typické .

5 0
možnosti
VH

Zdá se mně, že se Vaše poznámka svou ideologickou demagogií vůbec, ale vůbec neliší od demagogie, kterou jsem musel poslouchat bratru před pětapadesáti lety.  Jen popis je arci zcela opačný.

0 0
možnosti
ZJ

Vás bych pane Hermane rád někdy viděl dělat. Nebo ještě lépe podnikat a poskytnout pracujícím masám práci a spravedlivou odměnu.

Napište také jednou o tom, co děláte, za co jste placen a co z toho má dělnická třída.

Jinak to jsou kecy.

3 0
možnosti
Foto

Najděte si jeho předchozí blog. Tam jsem mu něco podobného doporučil.

1 0
možnosti
Foto

už se někdy dělníci zřekli mzdy a přinesli do práce svoje peníze, když byl podnik ve ztrátě? Pokud ne, nemohou chtít podíl ani na zisku. Ten mají právem ti,co vložili kapitál a riskují ho

4 0
možnosti
JT

Marxismus je sice legitimni ekonomicka teorie, nicmene se ukazalo, ze jeji obaleni nazory jisteho Uljanova a tupe uvedeni do praxe vedlo k totalni destrukci hospodarstvi a spouste mrtvych.

0 0
možnosti
PK

P34a17v27e42l 33K33u68r67a79l

1. 12. 2014 12:50

Éter jako inerciální vztažná soustava pro světlo je taky legitimní fyzikální teorie...

jenom jaksi v realitě neodpovídá aŤ se ji snaží aplikovat na praxi vesmíru kdokoliv.

Teorie je v podstatě jenom MODEL který se nějak snaží popsat realitu. Tu lépe, tu hůře. Pokud je model dobrý a jeho axiomy jsou založené na skutečném stavu reality pak je obvykle možné se podle něj řídit a je z něj možno předvídat následky rozhodnutí a volit rozhonutí podle okamžitých stavů prostředí/reality.

To že je nějaká teorie legitimní je hezké, ale ve chvíli kdy axiomy na kterých je založena nejsou splněny je to doslova a do písmene jenom na realitu neaplikovatelný blábol o ničem který je k ničemu dokud nedojde ke změně reality jako takové... a to se tedy moc často nestává.

(protože poručit větru a dešti, a nebo vůbec jenom lidské povaze, to se zatím ještě nikomu nepovedlo)

1 0
možnosti
OK

Aš v socialismu nebo v kapitalismu, vždy musí někdo udělat průzkum trhu, navrhnout výrobek, připravit konstrukční podklady a výrobní proces, někdo musí udělat reklamu, někdo se musí starat o odbyt, někdo o přísun materiálu, někdo o fungování strojů, o údržbu výrobních hal, o platbu energií...

Takže z toho, co dělník vyrobí, logicky musí profitovat i další. Některý kapitalista si nechá víc pro sebe, jiný třeba jde i do minusu, jen aby nemusel fabriku zavřít.

A jak se zdá, v kapitalismu se obvykle dělají kvalitnější výrobky. Takový trabant nebyl špatný, ale jako nejdostupnější vůz v NDR těžko mohl konkurovat VW, Fordu a podobným značkám stejně (nebo více) dostupným širokým masám na Západě.

1 0
možnosti
RK

No já žasnu. Bolševik použil leták Svobodných;-D

4 0
možnosti
OK

Typické. Bolševik se zaštítí Stalinem či Ježíšem, podle toho, jak se mu to zrovna hodí.

3 0
možnosti
PK

P32a49v67e69l 62K24u90r67a41l

1. 12. 2014 12:10

co třeba se pokusit alespoň obhájit vaše myšlenky vůči námitkám u minulého článku?

;-D

1 0
možnosti