Diskuse

Životní úroveň za 40 let socialismu a 25 let kapitalismu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je to velmi dobrá analýza a snaha o objektivní srovnání toho co bylo a co je. Pokud se týká toho co bylo, tak já tam byl, já tam žil, já to viděl-já to vnímal! Až tak, že jsem v 89. cinkal klíčema. Objektivně: nikdy mě komanči nedostali i když mi dávali nabídky abych k nim vstoupil do partaje! Dnes po 25 letech lituji nejen toho "cinki-linki", ale i toho, že jsem si dostatečně nevážil toho co se nám skýtalo. Dnes jsem důchodce už 8 roků. Celou dobu si stále přivydělávám abych alespoň trochu žil, protože z té almužny se žít nedá. Přitom jsem makal naplno celých 62,5 roků a pravidelně mi byly státem sráženy dávky na sociální a důchodové zabezpečení (a relativně nebylky vůbec malé)! Všichni kteří neprožili socialismus i kapitalismus nemají právo kydat na bývalý režim. Vše, co je v tomto článku porovnáváno k bývalému dění je pravda! Ano, extrémy byly, protože každý režim si chrání svoje a ten kdo jim dělal problémy, pochopitelně vždy doplatí. A komanči takové trestali dokonale! Takže, vy všichni zfanatizovaní antikomunisté nechte toho, protože vše co vám média nakopala do palic jsou kydy které hloupí "chytráci" baští aj s navijákem. Pokud jste tam nežili - nechte toho, protože víte pouhopouhý prdlajs a ještě jste hloupí baštíři mediálně-fanatických nepravd, které jsou nám dnes do palic vtloukány lži, nepravdy a manipulace dokonaleji, než za bolševické propagandy. Proto, aby zakryly 25.letý bo.del, který tady kapitalismus a naši zrádci napáchali. Paradoxní je, že většina z vás "obdivovatelů" současného režimu, si jednou bude rvát vlasy tak, jako já dnes. Já mám alespoň malý důchod - vy ale nebudete mít vůbec žádný. Nedělejte stejnou chybu jako já, použijte rozum a bojujte za pravou demokracii. Protože to, co tady je, je džungle a ne demokracie. Autorovi děkuji a dávám 1* tím spíše, že je to mladý člověk, který má hlavu a rozum. Blahopřeji-moc takových už dnes nepotkávám.... Bděte!

3 2
možnosti
Foto

aha zatimco za komunistu se meli duchodci naprosto skvele ..... clovece bud uz mate problemy s pameti nebo jste proste jen hodne unaven ..... to co tu pisete jsou totalni nesmysly ..... moc dobre si pamatuju jak "skvele" jsme se meli za komancu ..... deti zeny a prave duchodci meli narok akorat tak drzet hubu ..... duchodci byli bez penez bez jistoty ty kteri chteli do domova duchodcu bud museli hodne podplacet nebo se ho proste nedozili ..... jste aktivni duchodce a mate moznost si privydelat aby jste se ve stari mel lip tak si vzpomente jak by jste se jako duchodce mel za komunistu ..... mnohem mensi duchod a bez sance si privydelat a proste hnit az do smrti ..... cim vysvetlite ze prumerny vek se od roku 89 v nasi zemi zvysil ? je to proste tim ze je o nas lepe postarano zdravotne i existencne ..... neni to porad dokonale ale nesrovnatelne lepsi nez za komancu ..... komunismus nas udrzoval ve strachu a kazdy musel drzet hubu a krok vsichni jsme byli vychovani ve vire ze myslet sam na sebe je normalni ..... ja myslim hlavne na sve deti mozna kdyby jste to tak delali vsichni uz by to tu vypadalo lepe nez to je ..... kazdy kdo tvrdi ze za komunistu bylo lip je bud byvaly komanc nebo jeden z jejjich poskoku nebo je psychicky naruseny protoze slusny clovek nic podobneho rict proste nemuze a uz vubec ne my co jsme "laskavou peci" komunistu zazili

1 2
možnosti

"V minulém režimu bylo nájemné symbolickou položkou a získat bydlení nebylo tak složité jako dnes."

Drahý autore, zřejmě jsme za minulého režimu žili každý v jiné zemi. Tedy vlastně pardon, teď koukám na vaši fotku a vy jste v té době byl na houbách a detaily znáte asi jen z vyprávění soudružky Semelové z KSČM a nejste tak dezorientován...

7 1
možnosti
Foto

kdyz si vzpomenu na poradniky na bydleni na to jak lide chodili prosit roky o byt jak bydleli tri generace v jednom malem byte tak se te vete vazne musim smat ..... rodice zapisovali sve deti do poradniku a ty kdyz vyrostli a meli dost penez na uplatky tak dostali i garsonku OMFG zajímalo by mne jestli autor tenhle blog pise z vlastniho presvedceni nebo mu za to nekdo plati

2 2
možnosti

J67a78r89a 40R95a29n32k

12. 12. 2014 23:43

Nebudete tomu verit, ale stale lepsi a lepsi:-)!! Za Vasi mizerii si muzete sam, bud jste nestudoval dostatecne, nebo jste byl liny a vybral si nejlehci obor, na ktery neni nabor, zkuste neco jineho!!

6 1
možnosti
Foto

Ono přece jenom ta životní úroveň v roce 1968 byla vyšší, a to podstatně než v r. 1948, a v r. 1988 byla také o hodně vyšší než v r. 1968, kdy už byla tak vysoká, že jsme nevěděli roupama co dělat, tak jsme si řekli, že ten totalitní socialismus nepotřebujeme ke štěstí.

 Totéž platí pro období následující. Mírová dividenda.

2 0
možnosti

I70v46o 39K44v90ě38t54o71ň

12. 12. 2014 22:47

Ježkovy zraky to sou plky. Tak jeď do Severni Koreje vědátore. Můžeš je tam učit socialismus s lidskou tváří. Mi prostě vadí když mně někdo nutí co si myslet a říkat a ve finále mně zavře na vymezené území, to obežene ostnatým drátem a střílí po mně, když chci pryč. A levné pivo mi to fakt nevykompenzuje...

8 4
možnosti
Foto

ovPokud jste použil pas a hraniční přechod, nikdo by po vás nestřílel. Co já vím, tak na městské hradby si nikdo ve středověku nestěžoval.

A pokud někdo jde mimo hraniční přechody, tak vždy je nutně v  podezření, že pašuje. A na pašeráky finanční stráž vždy střílela.

Jinak řečeno, co to vykládáte za pohádky?

2 6
možnosti
Foto

O14t31t86o 66Č59e51r82n49ý

12. 12. 2014 21:37

Já bych to asi shrnul: prostě navzdory hezkým číslům a barevným grafům, to prostě nefungovalo. Škoda. Vypadá to tak hezky.

5 3
možnosti
Foto

Ano, totéž platí pro dnešek, ještě ve větší míře. Co kromě tunelování dnes vlastně funguje? Ani ta hezká čísla nejsou k dispozici.

3 4
možnosti

vynikajici analyza R^ a to by nase fasizoidni pravice dale chtela pokles mezd a mensi dane pro korporace :-/

3 11
možnosti

Dobrá práce. Jenom dodávám, že skoková inflace o 5% nám snížila životní úroveň. Koruna vůči dolaru se propadla v průběhu posledních pěti let o 15%. Platy o tato procenta nevzrosly. To neznačí nic jiného, než propad životní úrovně. Paradoxem je, že minimální mzda po navýšení o ledna příštího roku se stěží kryje svou hodnotou a přepočtem na dolar s tou, která byla před dvěma roky. Mnoho povyku našich pobouřených "podnikatelů" pro nic.

5 6
možnosti

;-D Jak ti to snížilo životní úroveň?

6 3
možnosti

Tak by mě zajímalo. Kolik korun bych musel platit bezdomovcům, aby mi prošlo, že sem tam někoho úmyslně zabiji a okradu? Prošlo by mi "Bohatým brát, chudým, po odečtení režie, dávat"?

0 1
možnosti

Hele Hermane, tak jsem si trochu počítal. 

Moje babička z máminy strany. Sice manželka kulaka, kterému jste sebrali všechno, ale také žena muže, který byl nuceně nasazen ve Francii v letech 1943-1944, dostala důchod , který v roce 1978 činil 420 korun měsíčně. Navíc to byla žena, která , když jste jí a jejímu muži sebrali majetek pracovala v madlovně, kde přišla o část ruky při "budování" socialismu. 

Takže z důchodu 420 korun zaplatila nájem 180 korun za dvě studené místnosti, které se vytápěly lokálně, nebyla tam teplá voda a záchod byl na chodbě společný pro další partaje. Na jídlo jí tedy zbylo 240 korun. To byla životní úroveň, že? 

A to ještě nevíš, že měla se svým mužem statek v Jablonném, který byl po roce 1938 arizován a pak si ho děda s babičkou museli znovu koupit v roce 1946 , aby vy komunisté jste jim to vyvlastnili v padesátých letech. Dědu poslali do uranových dolů a babičku s dětmi nechali v mokré díře bez prostředků? Máš tohle také zahrnuté v těch svých výpočtech

17 3
možnosti

Jiste tragicke osudy. Stejne jako mnohe dnesni, jinych, po 35-ti letech.

5 7
možnosti

Jak je možné, že Vy komunisté stále nechápete proč se třeba v sousedním Rakousku mají lidé lépe než u nás.To opravdu nevidíte, jak nás to "skvělé budování komunismu" zbrzdilo a ekonomicky poškodilo.Stále jen budeme dohánět státy, které měli to štěstí,že se v nich komunismus nebudoval....

20 2
možnosti

Mate to prece jen dost popletene, tady zadny komunismus prece nebyl. Snad nepodareny statni kapitalismus utlacujici prostou lidskou soutezivost a odmenu za ni. To jo, to by mohlo byt. V rukou tech, co se zdravili 'cest praci a rukam klid'.

2 3
možnosti