Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Mně by zajímalo, jak si marxisté představují některé praktické věci, když by bylo zakázáno někoho zaměstnávat. Když třeba člověk je stár a už nemůže, musí si objednávat na drobné práce v domě nějakou státní či družstevní firmu, nemůže dát práci klukovi ze sousedství (a tím ho "vykořisťovat") ? 

Dejme tomu, že rozumnější komunisté povolí drobné rodinné podnikání. Firmě se daří, nestačí pokrýt poptávku. Co udělá živnostník, když nesmí nikoho zaměstnat. podělí se o svůj majetek s nemajetnými a vytvoří s nimi družstvo, či zdraží svoji produkci ?

0 0
možnosti
VH

Tady to jsem se učil před více než 30 lety ve škole. už tehdy jsem věděl, že jde o hlouposti.

0 0
možnosti
JR

J67a41n 42R55á65ž

2. 1. 2015 18:24

Komiku: "Pracující třída vytváří všechno zboží a služby"

Jestli jste příslušníkem teto třidy, tak se postavte doprostřed louky a vytvářejte pro sebe zboží a služby. Já budu sedět na kraji a budu se chechtat a chechtat jak to zboží vyrábite z ničeho a zvažovat za co si koupíte chleba.

Až mne přestane bolet břicho od smíchu půjdu ke kapitalistovi, který koupil stroje, nakoupil materiál a platí energie, vytvářet zboží, které ten kapitalista prodá a každého desátého mi dá výplatu.

Co myslíte? Kdo na tom bude líp?

6 0
možnosti
VH

Nakoupit stroje může teoreticky i státní podnik či socialistické družstvo. Pokud na to bude mít. A v tom je právě problém. Marxisti nechápou, že hlavní funkcí majitele výrobních prostředků je zajistit efektivní fungování firmy. Majitelé či jejich zástupci (správní rada a.s.) jsou tvrdě motivovány pečlivě vybírat managment, ten je tvrdě motivován dosáhnout potřebné ekonomické ukazatele. Marxisti přicházejí s návody, kdy zaměstnanci (i ti líní) volí managment, čili jsou nadřízenými managmentu, nebo již prokazatelně nefunkční představy, kdy managment je odpovědný nevoleným politikům, tj. uplatńuje se princip protekce. Managment je demotivován jít do střetu s flákači. Takový hospodářský systém je zákonitě nekonkurenceschopný, existuje jen v zemi s uzavřenou hranici a zrušenou soutěži politických stran. Tj. v izolovaném totalitním státu.

0 0
možnosti
MK

Jsem zaměstnanec a moje práce mě baví. Při pohledu na výplatní pásku se rozhodně necítím vykořisťován. Kromě toho necítím ani příslušnost k žádné třídě. Můžete mi řící, co dělám špatně?

3 0
možnosti
MC

Máte se dobře a jste moc svobodný.:-)

0 0
možnosti
MC

Pravdou je, že poctivého komunistu najdete mezi proletáři, ale mezi lídry jen těžko.

0 1
možnosti
JM

Vy si s těmi bláboly nedáte pokoj?Co je to "poctivý komunista"?Něco jako pouštní vodník?

3 0
možnosti
MS

Chlapi, dyť jsme to měli v té brožuře: "V kapitalismu je vykořisťován člověk člověkem, kdežto v komunismu je tomu přesně naopak". :-P

6 0
možnosti
LN

...noo..tak jste to sem nakydal v angličtině...v češtině...co bude dál....ruština...??..nebo sevorokorejština či kubánština.....

...osobně si myslím že šíření těchto blábolů bez upozornění že se jedná o skoro  filozofii neštítící se masových vražd......by mělo být trestné...soudruhu

1 2
možnosti
JM

Reakce na tento blog,pouze potvrzují,že není větších natvrdlíků,než jsou pravičáci s holým zadkem.Tito lidé nedokážou pochopit v podstatě nic.Vždyť

přírodní zákony platí aniž by potřebovaly jejich pochopení,nebo dokonce souhlas.!!;-)

3 5
možnosti
LR

Ano.

Dobře se to odráží v marxistické filosofii. Dialektickém materialismu. Rozpory uvnitř entity, systému, postupně narůstají až dojde ke zvratu a k nástupu nové kvality, systému, organizace.

V přírodě to představují evoluční zákonitosti - mutace, selekce a tím vznik nové kvality.

Ve společnosti, kde jsou jedinci  i jejich skupiny svobodní se tak daří vznikat novým kvalitám organizace společnosti.

Co nadále nevyhovuje, zanikne.

A proto zaniklo i celospolečenské vlastnictví výrobních prostředků, které není onou novou kvalitou ve smyslu marxistického historického materialismu.

Marxistická praxe tak sama nejlépe popřela marxistickou teologii.

7 0
možnosti
JK

Warena Buffeta si marxisto neberte do úst! Tento skvělý člověk a investor s nadáním od boha a vlastní pílí dosáhl neskutečných výsledků. Pro vás je to zrůdný kapitalista, protože tvoří zisk, levně nakoupí a draze prodá. Zeptejte se, proč to ten člověk ve svém věku dělá? Zeptejte se, kde končí jeho vydělané peníze? Kolika lidem v nouzi po celém světě pomohly? Na důvody, proč finančně nepomohl v začátcích ani vlastním dětem... ale to je asi naprosto zbytečné, že? Proletáři... Fuj!Rv

4 2
možnosti
Foto

Kde máte ten proletariát? Pokud ho definujeme jako skupinu lidí, která nemá žádné úspory, živí se rukama a žije z hodiny na hodinu, tak nula od nuly pojde. Je to tu samy kapitalista, žijící ze zisku, který vytváří jeho neustále rozmnožující lidský kapitál, tedy jeho kvalifikace, znalosti atd.

0 1
možnosti
  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2533x
Politika, historie a cestování

SVOBODNÉ NOVINY

NETMEDIUM