Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Co znameá, že v roce 1948 "bylo v ČSR" xy Kčs?  Tomu nerozumím.

  A teď takovou drobnost: hodnota koruny v roce 1948 a 1989 byla stejná?  Že je číselně porovnáváte.  Opravdu jste si za korunu v roce 1989 koupil totéž, jako za korunu v roce 1948?

13 1
možnosti
Foto

Výzkum vývoje cen známek má jednu výhodu, jde o cenu komodity, jejíž účel ve spotřebě se příliš neměnil. Srovnání vývoje cen známek v čase má asi takový význam jako srovnání cen sendviče Big Mac v prostoru (Index Big Mac). Nelze asi zpochybnit, že vládě poštovní známky vždy sloužily jako prostředek úhrady nákladů zasílání písemností prostřednictvím pošty, současně také jako prostředek sebepropagace a jeden z praménků stahování přebytečných peněz z oběhu. Proto je možné chápat cenu této komodity jako odraz úrovně cenové hladiny a zajímat se o její úroveň ve vztahu k příjmům obyvatelstva i prostředku akumulace jeho bohatství. Pokud současně lze brát poptávku jako funkci ceny, tak srovnání cen ideologických známek se známkami obyčejnými, respektive sběratelskými ukazuje, že trh v rozhodování „cenových vůdců“ vždy ukazoval svou sílu. S podobným jevem se střetáváme také na knižním trhu.   

Ještě známku s Maryčkou  Magdonovou, vydanou u příležitosti životního jubilea jejího stvořitele Petra Bezruče, jazýček chlípníka mohl navlhčit zezadu v r. 1957 za pouhý šedesátník, což ho určitě potěšilo při platu 1000,- Kč. Za stejný peníz se tentýž poněkud zestárlý chlípník mohl perverzně vyřádit na samotném Petru Bezručovi v r. 1967, zvláště pokud měsíčně si přišel na 2000, - Kč. Ale za známku s motivem Sčítání lidu v 1980 musel zájemce vytáhnout z portmonky jednu korunu v hotovosti, za známku s tímtéž motivem v r. 2011 musel zacalovat už 10 korun, i když možná už prostřednictvím platební čí úvěrové karty.  V r. 1980 byl plat ve výši 3000,- Kč měsíčně určitě považován za solidní nadprůměrný příjem, stejně tak v r. 2011 jednotlivec s příjmem 30 000 měsíčně na tom nebyl zrovna nejhůře. 

Lze říci, že cenová hladina, vyjádřená nominální cenou základní poštovní služby, a platy rostly zhruba stejným tempem. Plus minus desetinásobně.

1 4
možnosti
MK

Tak když jste to tak hezky vysvětlil, tak jak vysvětlíte, že od roku 1989 do dnes si pořídilo více lidí individuální bydlení než od roku 1948 do roku 1989? Jak vysvětlíte ten nárůst vlastnictví osobních aut a jejich prodej po roce 1989 se situací před rokem 1989? A to nemluvím o tom, kolik mil lidí za rok vycestuje do zahraničí na dovolenou apod. Něco Vám tam prostě nesedí. :)

22 0
možnosti
MD

Necim to pripomina prispevek jedne dobre divky v jine diskusi, vycitajici komunistum ze za nich nebyly PC a mobilni telefony.

8 7
možnosti
AT

Prima přehled. Když vyjdu jen z pravdivých údajů, vychází mi socialismus jen ekonomicky jako totalni žumpa. A to nemluvím o morálním úpadku a pokrivenych vztazích.

7 0
možnosti
MD

A ted jsme je narovnali a moralne jsme povysili? A ze to neni az tak videt.

2 5
možnosti
JM

Vždyť je to jednoduché!

Buď bylo prokázáno, že ten terotista něco provedl, pak ať odsouzen a třeba i popraven, ale bez mučení!

Nebo žádné důkazy neexistují, pak je tedy před zákonem nevinný a nesmí být mučen.

Autorovi karma R^

1 3
možnosti
JM

Ach jo, patří to jinam:-/

1 0
možnosti

Divný lidi, tihle marxisti...:-/

6 0
možnosti
Foto

To je jen přecechtělský kompilát. S realitou nepodobný. Hlavně, že tam má toho Karla, co za to všechno může. Zoufalý článek. Deficiente. Rv

8 0
možnosti
Foto

Výborně! VUML jako vymalovaný!

Jen nám vysvětlete, proč nás UNESCO nakonec kvůli životní úrovni a pod. (při porovnání s vyspělými evropskými státy) zařadila mezi tzv. rozvojové země.

5 1
možnosti
Foto

Ano, UNESCO to posuzovalo podle intelektuální úrovně pravice v Česku.

1 0
možnosti
MD

Ten clanek je urcite zajimavy. Skoda, ze jste nezminil napr. pravidelnou drahou 'internacionalni' pomoc 'spratelenym' zemim. Pak mohla byt spousta veci (penez), ktere zde lide vytvorili a spotrebovali jini. A dalsi a dalsi.

0 0
možnosti
Foto

J75a94k86u21b 38R84o16t58h

12. 12. 2014 16:37

To by si musel vzpomenout na proces s komunistickými ministry financí Žákem a Léreme, kteří byli obžalováni a odsouzeni za posílání "internacionální pomoci" v obrovské míře a přímo ze státního rozpočtu. Tehdy komouši proti procesu i rozsudku k nepodmíněnému trestu ani necekli, páč dobře věděli, že je vše zcela po právu.:-/

1 0
možnosti

No vidíte - ještě že Vás tady máme! Už dobře dvě generace historiků nad těmito otázkami šedivějí - a Vy jste to jedním jediným článkem a několika názornými obrázky vysvětlil. :-)

7 0
možnosti
JV

J93i89ř42í 26V89o60l15e35k

12. 12. 2014 15:43

to muselo dát práce, a přitom taková blbost

10 1
možnosti